Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен

...
Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен
Коментари Харесай

Само един кандидат влиза в битката за шеф на върховния съд

Галина Захарова остава единствената номинация за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС). Днес беше последното, четвърто, съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет, по време на което можеха да се внасят кандидатури.

Право да предлагат имат най-малко трима от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, пленумът на Върховен касационен съд и министърът на правораздаването. Захарова бе номинирана от сътрудниците си от съда. След това правосъдният министър Янаки Стоилов разгласи, че я поддържа и няма да се възползва от правото си на номинация. Магистрати, с които " Сега " беседва, описаха, че болшинството в Съдийската гилдия е имало желание да опълчи собствен претендент на Захарова и трескаво е търсило подобаваща кандидатура. В последна сметка обаче никой от хората, на които е било препоръчано, не се е съгласил да тръгне против номинацията на висшите съдии.

Доминираното от основния прокурор Иван Гешев болшинство във Висш съдебен съвет мъчно би защитило решение да избере на поста със 7-годишен мандат претендент, друг от посочения от съдиите. Още повече, че Захарова, която в този момент е зам.-председател на висшия съд, се употребява с безспорна известност и престиж. Изборът е плануван за 14 януари, а мандатът на Лозан Панов на поста изтича на 10 февруари следващата година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР