Галина Александрова, енергиен експертт Политическите спорове около правомощията и независимостта

...
Галина Александрова, енергиен експертт Политическите спорове около правомощията и независимостта
Коментари Харесай

Енергетика в риск: Натиск над КЕВР, кръпки в закона и недомислени текстове съсипват средата за бизнес и плашат инвеститорите


Галина Александрова, енергиен експертт

Политическите разногласия към пълномощията и независимостта на енергийния регулатор и„ критериите “, по които да се намесва в бизнес покупко-продажби от частно юридически темперамент, предстоящо заглъхнаха в горещите летни седмици. За страдание това затихване на пристрастеностите е краткотрайно - единствено за летния сезон и евентуално крие съществени опасности в бъдеще. С идването на новата парламентарна сесия през септември и с представянето на новите ремонти в Закон за енергетиката ще се отворят нови разногласия.

Очакванията са за усилване на натиска върху КЕВР от страна на политическите сили, което надлежно ще се съобщи по веригата към енергийните сдружения, а оттова – към потребителите – индустриални и семейства. Още повече, че и самият регулатор даде обещание смяна и одобрение на нови общи условия за електроразпределителните сдружения. Между поправките в енергийния закон и общите условия има доста допирни точки, а приемането им би трябвало да бъде задоволително добре разяснено и на потребителите.

Част от препоръчаните промени в Закона за енергетиката касаят правото на достъп до сила. Енергийните предприятия на процедура няма да могат да отхвърлят присъединение към мрежата, а част от предложенията вкарват наказания за разпределителните сдружения при положение на нарушаване на законовите разпореждания. В претекстовете е посочено, че множеството от предложенията за промени, направени в границите на съгласувателната процедура, ще бъдат прегледани по време на разискванията.

Това от своя страна е обвързано и с предложенията във връзка с Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), засягащи пълномощията и отговорностите й по Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT). От Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ) вършат няколко основни оферти.Те желаят да вземем за пример „ въвеждане на наредба в Закона за енергетиката, регламентираща правото и задължението на КЕВР да утвърждава и управлява разпоредбите за работа, договорите и цените за всеки пазарен сегмент, управляван от оператора на борсов пазар в лицето на БНЕБ “. Също по този начин се упорства за усилване на проверяващите функционалности на КЕВР. Това излиза наяве от приложената информация за отразяване на мненията, получени след публични съвещания на плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

В претекстовете си създателите на предлагането показват, че поддържат въвеждането на REMIT в българското законодателство и усилването на контролните функционалности на КЕВР върху свободния пазар, като в това време означават, че регламентът не се транспортира изцяло в частта следствие. „ Като пропуск на плана за изменение на Закона за енергетиката означаваме и неналичието на ясно написана процедура със съответни периоди, която да задължава КЕВР да уведомява обществеността за осъществените от нея инспекции и наложени наказания за нарушавания по смисъла на REMIT”, означават от АТЕБ, с което стимулират настояването си за въвеждане на такова обвързване към регулатора, при съблюдаване на равнището на конфиденциалност.

Националната енергийна камара от своя страна предлага: „ Да се прегледат от една страна усилване на пълномощията и компетентността на регулатора, само че и от друга – диференциране и преразглеждане на съставите за осъществени нарушавания и техните наказания “.

Комисията за отбрана на потребителите пък застъпва взаимоотношението на КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията.

Съществени оферти прави и самият регулатор във връзка с взаимоотношението със съответните държавни органи за реализиране на надзор. Сред тях е и предложение за основаване на раздел „ Контрол за съблюдаване на изискванията по издадените лицензии и използването на цените (по член 30, ал1), както и на раздел „ Контрол за съблюдаване на възбраните “. Предлагат се и текстове, които прецизират кой може да сезира КЕВР за реализиране на надзор, какви са дейностите, които регулаторът подхваща. Подробно са разказани инспекциите, които енергийният регулатор ще може да реализира. Едно от значителните оферти планува при положение на определяне на нарушавания по REMIT съдът да се произнася незабавно, а не делото да се проточва във времето.

В същото време от отметките в съгласувателната процедура излиза наяве, че сега работна група към комисията по енергетика към 44-ото Народно заседание приготвя нов Закон, обвързван с цялостната либерализация на енергийния пазар. Така предложенията, които са от значително значение и за сегашния стадий на либерализация, може да не станат факт и да бъдат отсрочени във времето.

Излиза, че от една страна КЕВР ще получи права за надзор над пазара, само че те са в незадоволителна степен, което значи, че актуалното състояние най-вероятно ще се резервира доникъде на 2019 година След това единствено за година- година и половина регулаторът ще би трябвало да се оправи с натиска от страна на стопански групи и обслужващите техните ползи политически сили, за ускорено излизане на свободния пазар на всички битови консуматори.

При приемането на предходните енергийни промени специалистите предизвестиха, че те са незадоволително добре премислени във връзка с поправката „ ЧЕЗ “, касаеща пълномощия на КЕВР за интервенция в бизнес покупко-продажби с частно юридически темперамент. В сегашните промени за този текст и дума не се обелва. Проблемът остава провесен, макар рекомендацията на стопански и енергийни анализатори и специалисти този текст неотложно да бъде анулиран. Според специалиста по енергийна политика Славчо Нейков в настоящия си тип той занапред ще генерира единствено напрежение, а не решения, а и заради явното му недомислие е причина за дейности в ущърб и на страната, и на бизнеса, и на жителите. Това значи, че се резервира и тази ниша за напън върху регулатора, а бариерата за развиване на енергийния пазар остава.

Тази обстановка е нездравословна и взривоопасна - ще вкара бранша в нова серпантина на политически борби и неработещи бизнес решения. В същото време в енергетиката има надалеч по-сериозни и незабавни въпроси - цялостната либерализация, енергийната беднотия и разтоварването на енергийните компании от натрапените им обществени функционалности в досегашната процедура за прикриването на този проблем, четвъртият пакет и други Затова е извънредно време да се спре губенето на сила в безсмислени дейности, разногласия и спорове, от които печелят само някои политици.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР