Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата

...
Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата
Коментари Харесай

Vernacular MashUp! Изложба с намерена фотография на Жан-Мари Дона

Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт показват изложбата Vernacular MashUp! на френския актьор, колекционер и издател на фотокниги Жан-Мари Донa.
Изложбата включва пет фотографски серии от неговата сбирка с открита снимка. Събирана в продължение на повече от 35 години, тази сбирка от над 400 000 изображения покрива един век от историята на фотографията (1880-1980). Голяма част от нея е формирана от vernacular изображения – анонимни фотографии, заредени с културен и обществен заряд, определени поради дълбокия човешки смисъл, който носят. Използвайки своя голям списък, Жан-Мари Дона сформира над двеста тематични серии, като постоянно трансформира сюжета и слага фотографиите в нов подтекст.
„ Окото на колекционера е връзката сред разпилените фотографии, които другояче биха останали незабелязани. То се вглежда търпеливо и съзира сходства посред им. Изкуството да събереш близки по смисъл изображения от време на време удвоява мистерията и ускорява значимостта на серията. Две или три фотоси могат да разсънят интерес поради инцидентно съвпадане в тематиката или метода на снимане, само че серия изображения с друг генезис може да ни заинтригува и даже да провокира сюрреалистично чувство поради ненадейно появили се сходства… Умението да събереш, да съпоставиш, да преобърнеш смисъла основава връзки сред тези облици и в последна сметка им придава нов смисъл, без който те биха останали разпръснати, подценени, неразбрани “ – споделя Жан-Мари Дона.
Blanck е серия истински копия от сбирката на Жан-Мари Дона, която слага под въпрос способността на фотографията да пресъздава действителността. В нея са събрани над 50 хартиени негатива, снимани върху светлочувствителна хартия във формат на пощенска картичка в интервала 1920-1940 г.Тези ранни „ моментни “ фотоси са отдалечен предходник на полароидите.
В поредицата Predator са събрани фотоси от разнообразни страни, правени сред 20-те и 70-те години на предишния век. Обединява ги един подробност, който ни препраща към постоянно срещан проблем в любителската снимка – сянката на фотографа. Жан-Мари Дона трансформира това неразбирателство в занимателен акцент, като избира единствено фотоси, на които сянката носи шапка с външна страна. Ефектът на повторението става тематика на серията – един и същи човек заплашително се появява на всички места, от всеки ъгъл!
В книгата То Heaven са събрани над 150 фотоси, правени от Франсоа Габриел, емблематичен махленски фотограф от квартал Монмартр в Париж. Между 20-те и 50-те години на предишния век той трансформира в фон стълбите, намиращи се единствено на няколко метра от неговото студио. Заставайки в подножието им, фотографът кани минувачите да театралничат за колективен портрет. В продължение на 30 години той не трансформира гледната си точка, нито фотоапарата, с който снима.
Physogs е британска настолна игра, известна през 30-те и 40-те години на предишния век, част от сбирката на Жан-Мари Дона. Тя е формирана от изображения, позволяващи да се конструира фоторобот. По време на изложбата посетителите ще могат сами да сглобят утопичен портрет, употребявайки детайли от човешки лица, извадени от истинската игра.
В сбирката WTF! са събрани над 1000 фотоси от целия свят, които Жан-Мари Дона намира в интернет. Те са оповестени в три поредни книги на неговото издателство Innocences: What The Fuck! (2016), What The Mega Fuck! (2017) и What The Super Mega Fuck! (2018).
В обществените мрежи абревиатурата WTF нормално съпътства фотоси, които провокират учудване или неразбиране. Събрани на едно място, те свидетелстват за налудничавата конкуренция в шерването на все по-шантави изображения и слагат въпроса за дематериализирането на фотографията при започване на 21-ви век.
По време на откриването и събитията от съпътстващата стратегия ще можете да закупите всички книги на Жан-Мари на специфични цени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР