Галерия и Зала Оборище 5 канят на изложбата Не/разказаните образи

...
Галерия и Зала Оборище 5 канят на изложбата Не/разказаните образи
Коментари Харесай

Божиновият тефтер - скици от живота на бохемска София през 1924 г.

Галерия и Зала " Оборище 5 " канят на изложбата „ Не/разказаните облици от един бележник “.

Тази галерия се концентрира върху така наречен Божиновъ бележник, артефакт от 1924 година . Почти век след основаването на този самобитен бохемски бележник, публиката ще има опция да се срещне с него във физическо отношение и с описа, затулен зад облиците, с които са изпълнени тези страници в бележника “, описа в изявление за БНР кураторът Пламен Петров. 

Александър Божинов е бащата на българската подигравка , съумял да остави трайни следи в българската просвета, да сплоти към себе си доста актьори, писатели, художници, добави кураторът.

Тефтерът е основан в границите на два месеца

Част от сюжета в бележника касае първото българско куклено зрелище. За първия куклен спектакъл се знае доста малко, от него е оживяла една-единствена снимка, разясни Пламен Петров. „ Този бележник споделя за всичко това. “

Божиновият бележник е проучен от необятен кръг експерти, в това число историци и реставратори.

Тефтерът подава ужасно доста информация за културния живот януари-февруари 1924 година, уточни още кураторът на изложбата.  

От дома на Александър Божинов бележникът е минал през разнообразни притежатели. Днес е владеене на бизнесмена и колекционер Красимир Дачев.

За експозицията е било основано и цялостно фототипно издание на бележника , заяви Пламен Петров.

„ 1:1 репродуцирани страниците, плюс ужасно доста проучвателен материал, който натрупахме и се опитахме да разкажем безусловно всички елементи, които се съдържат в този бележник, който обаче се оказва, че е цяла галактика и проучванията занапред предстоят. “

Изложбата може да се прегледа от довечера до 9 юни от 12:00 до 18:30 часа.

Повече ще научите от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР