„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в

...
„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в
Коментари Харесай

Три четвърти от българите са съгласни с популярната фраза от социалните мрежи: „съсипаха я тази държава“

„ Галъп интернешънъл “ ревизира отношението към поредност изказвания, трансформирали се в крилати изречения или откровени клишета в десетилетията след 1989 година, а и преди този момент. Оказва се, че огромна част от тях се споделят необятно – без значение дали става дума за щампа по инерция или пък са истина.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят известната (само)иронична фраза от обществените мрежи: „ унищожиха я тази страна “. Почти всички са уверени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е единствено, че преди доматите са били същински – за разлика от в този момент.

Над 70% намират, че преходът у нас в действителност не е приключил. Все отново, единствено 42% споделят „ в никакъв случай няма да се оправим “. Но пък цели три четвърти споделят постоянно чуваното самообвинение „ манталитетът у нас е неприятен “. По 54% считат, че всички са маскари или че демокрацията ни е лишила доста.

45% са тези, които считат, че при Живков е било по-добре, само че има и цели 33% което нямат мнение. По-скоро липса на ясно мнение демонстрира и въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за основната фраза „ Костов е отговорен “ – забележима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

Данните са от провокативен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен „ лице в лице “ сред 1 и 8 ноември, измежду 835 пълнолетни българи. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната стратегия за самостоятелни изследвания „ лице в лице “, която към този момент близо 30 години пита българите всеки месец за значимите неща.

Агенцията от няколко месеца ревизира отношението на българите към разнообразни тематики, свързани с тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени у нас. Преди дни организацията провежда и Млада Кръгла маса, която да даде визии за бъдещето на страната.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкоз повече смяташ, че той още не е приключил. Дяловете на хората, които са наясно, че България към този момент не живее в преход, са най-осезаеми измежду респондентите с най-високи приходи. Дори и там обаче тези, които може би още чакат по-щастлив завършек на прехода, са отчетливо болшинство.

Очаквано, на въпроси от вида „ Съсипаха я тази страна “, „ Всички са маскари “, „ При Живков беше по-добре “ и така нататък по-умерено или пък с очебийно противоречие реагират последователите на ръководещите. Привържениците на Българска социалистическа партия пък са на другия полюс. Те да вземем за пример са съвсем напълно съгласни, че демокрацията ни е лишила доста. Показват и много забележима носталгия към времето на Живков.

Хората от Българска социалистическа партия са по-убедени в известната от обществените мрежи фраза „ Костов е отговорен “. При ГЕРБ има много съществено съмнение – може би тъй като изявленията на някогашния президент Плевнелиев за Иван Костов прозвучаха чак в края на интервала на това проучване.

Скептицизмът по разнообразни знаци се споделя освен от симпатизанти на опозиционни партии и обединения, само че и от дистанцирани от политиката и негласуващи хора. По някои въпроси обаче всички реагират единно – да вземем за пример, убеждението, че преди храната е била по-добра (проверено тук с отношението към прословутия образец с едновремешния домат).

Въпросите за предишното, както може да се чака, демонстрират разликите в поколенията. Новите поколения съвсем не знаят дали Костов, Държавна сигурност и така нататък са отговорни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че „ в никакъв случай няма да се оправим “.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “. Изследването е извършено в интервала сред 1 и 8 ноември измежду 835 души и е представително за популацията на България на възраст 18+. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР