Гълъб с гъби е пълното име на тази авторска рецепта

...
Гълъб с гъби е пълното име на тази авторска рецепта
Коментари Харесай

Гълъб с гъби

" Гълъб с гъби " е цялостното име на тази авторска рецепта на Павел Павлов. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече за Павел Павлов - тук, а за плана - в края на текста.

Нарежете всички зеленчуци и гъбите за крема на дребни кубчета и ги сотирайте в маслото, като разбърквате непрекъснато. След като се карамелизират, прибавете пилешкия бульон и мащерката. Редуцирайте бульона съвсем изцяло, след което прибавете сметаната и още веднъж редуцирайте на половина. Поставете готовата примес в термомикс и блендирайте, до момента в който стане хомогенна. Овкусете със сол, черен пипер и лимонен сок на усет.

Загрейте тиган с малко олио и сложете гърдите от гълъб с кожата към тигана. Намалете температурата и гответе, до момента в който кожата стане хрупкава. След това прибавете сол, черен пипер и маслото. Махнете от тигана и оставете на кухненска хартия.

За да приготвите демиглас, карамелизирайте зеленчуците на слаб огън с меда и малко олио. Прибавете портото и подправките, и редуцирайте постепенно. След като виното е съвсем изцяло редуцирано, прибавете бульона и продължете, до момента в който получите гъст сос. Завършете с маслото и овкусете със сол и черен пипер.

Необходими артикули за 10 - 12 порции

1 бр. гърди от гълъб на порция
олио
масло
сол и пипер

За крем от гъби
200 г печурки
150 мл пилешки бульон
150 г сметана
50 г шалот
50 г масло
10 г чесън
3 г свежа мащерка
лимонен сок
сол и черен пипер

За демиглас сос с порто
1 л птичи бульон
2 глави лук
скилидка чесън
300 мл порто
масло
олио
мащерка
сол и черен пипер

За украса
листа от зелен грах
див лук

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР