Гафовете на прокуратурата, допуснати поради некомпетентност или поради корумпираност, струват

...
Гафовете на прокуратурата, допуснати поради некомпетентност или поради корумпираност, струват
Коментари Харесай

ЗАЩО? Замесени в тъмни сделки депутати и министри прибират тлъсти обезщетения

Гафовете на прокуратурата, позволени заради непросветеност или заради корумпираност, костват милиони левове всяка година. Парите се заплащат, несъмнено, от нашите налози. При това делата против държавното обвиняване порастват като лавина и са оценка за потенциала на фрагментите му. От друга страна обаче, част от тези каузи са и индикатор за „ обективността ” на правосъдните сформира, заяви „ Уикенд “.

Подозренията за платени тлъсти рушвети и на прокурори, и на съдии, с цел да напишат нелепи обвинявания и да прочетат оневиняващи присъди, витаят с години – недоказани, само че и неотхвърлени. Затова пък героите в гръмки правосъдни процеси просто изчакват да мине време и завеждат каузи, все едно пускат пералня, която ще измие срама, ще върне положителното име или най-малко ще им донесе някои и различен лев обезщетение.

Тези дни се разбра, че и скандалният някогашен народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука към този момент е в редицата на тези, които съдят прокуратурата. Изчислил е, че 200 000 лв. могат да го компенсират за потърпевшото му добро име около делото за суджука, пожелан поради партийни потребности. Мартинов получи 2 години условно, само че по-голямата част от повдигнатите 6 обвинявания против него отпаднаха.

Заради това в този момент някогашният чиновник на фараона Гаич, израснал до парламентарист от ГЕРБ, който в мощните си години коли и беси в Добрич, желае 200 бона от прокуратурата. Друг е въпросът дали държавното обвиняване единствено толкоз е могло да потвърди, или повода е в нещо друго. Може единствено да се гадае.

В първите дни на тази годината се разбра, че някогашната шефка на Национална агенция за приходите Мария Мургина е на път да вземе 125 000 лв. обезщетение. В далечната 2011 година тя получи 4 години затвор от Градския съд, като упрекната в закононарушение по работа и за насила над някогашната шефка на Национална агенция за приходите – Силистра, Милена Цолчовска. До 2016 година обаче Мургина беше към този момент изцяло оправдана, а прокуратурата се беше отказала от другите си обвинявания против нея.

Бизнесменът Марио Николов от онази спекулация САПАРД към този момент бележи фамилни триумфи в борбата с прокуратурата. Той освен, че се размина с присъда, само че не щеш ли в този момент майка му е съумяла да осъди прокуратурата. Тя ще получи 8000 лева, тъй като я разследвали за непозволен импорт в Европа на пилешки бутчета от Китай за 4 млн. лв., само че по този начин и не я осъдили по-късно.

Тази история се оказва, че е намерила място даже в отчет на европейската работа за битка с измамите – ОЛАФ. Нашата прокуратура пък се заловила да проверява машинация в изключително огромни размери, само че в един миг делото против Елена Николова е прекъснато. На собствен ред тя търси 100 000 лв. обезщетение от прокуратурата. Съдът въпреки всичко преценя, че 8 хиляди лв. ще са й задоволителна разтуха за преживения стрес.

Самият Марио Николов беше воин в правосъден развой за източени 7,5 млн. евро. Въпросният развой, дружно с следствието, се  проточи 15 години. Накрая именитото дело САПАРД завърши безславно, а Върховният касационен съд оправда всички подсъдими. Освен Марио Николов измежду тях бяха брачната половинка му Мариана и спонсорът на президента Първанов – Людмил Стойков.

Според прокуратурата с парите от европейската стратегия те, вместо да купят нови машини, взели остарели, пребоядисани, на които от горната страна на това си останали и старите фабрични номера. И какво от това? Първо беше оправдан Людмил Стойков, и то от арбитър Румяна Ченалова. След това нейни сътрудници оневиниха другите подсъдими, само че остана да витае и до през днешния ден едно подозрение, че са получени половин милион лв. подкупи.

В разгара на абсурда САПАРД се разбра още, че Людмил Стайков помолил тогавашния зам.-министър на външните работи Феим Чаушев да му уреди среща с шефа на ОЛАФ. Чаушев незабавно се впуска да ходатайства, като търси поддръжка и от тогавашния немския дипломат в София. След всичко това избухна голям скандал, Феим Чаушев напусна министерството и незабавно влезе в управата на курорта „ Дюни ” – туристическата горделивост на Людмил Стойков. Георги Първанов пък го вкара в Съвета по евроинтеграцията.

Бившият министър на образованието Владимир Атанасов също сполучливо пребори прокуратурата да му заплати 20 000 лева Той отиде на съд тъй като, беше харизал парцел на Георги Велчев, брата на Милен Велчев.

Реклама

При това Атанасов, без да е районен министър или най-малко регионален шеф на Варна, беше дал на компанията на бизнесмена хотелите „ Ехо ” и „ Мургаш ” в Златните пясъци, които в тези години се употребяват от Колежа по туризъм при Икономическия университет във Варна. Въпросният лицей има и правото на градеж върху това място, само че предприемачът Георги Велчев небрежно купува земята от „ Златни пясъци ”, приватизирани по-рано от „ олимпиеца ” Славчо Христов.

Братът на Милен Велчев по-късно вместо постройка за потребностите на университет прави следващия си хотел. Според прокуратурата договорът, подписан от Владимир Атанасов, е донесъл над 454 хиляди лв. загуби за страната. За съда обаче някогашният образован министър е почтен, а по-късно той получава и положително обезщетение.

Бившият кмет на Велико Търново Румен Рашев, макар сътворените безобразия по време на трите му мандата, също осъди прокуратурата за 25 хиляди лв.. Той беше  упрекнат в далавери към градеж в квартал „ Колю Фичето ”, осъществен от  компанията на негов непосредствен другар. Бизнесменът получил от кметството, не без съдействието на Рашев и тогавашната основна архитекта, терен за създаване на тенис корт, само че направил жилищна постройка.

В този случай прокуратурата си свършва работата по допустимо най-хубавия метод. Делото за корист с власт стартира през 2010 година и героите в него са наказани на две инстанции. Върховният касационен съд обаче връща всичко от начало. Следват отводи на магистрати и процесът е изместен в Пловдив. Рашев още веднъж е наказан, само че висшите съдии за следващ път връщат делото. Най-накрая някогашният наследник кмет е оневинен, а той незабавно търси пари от прокуратурата. И ги получава!

Бившият началник на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, откакто изкарва една година в ареста, също съумява да вземе 40 000 лв. отплата. Срещу него има няколко каузи, само че в последна сметка те завършват с крушение, като Тодоров е наказан на три години условно единствено за информацията, която беше дал за мъртвороденото бебе в болничното заведение в Горна Оряховица. Да напомним, че вътрешният министър по това време Цветан Цветанов прочете въпросните СРС-та от трибуната на Народното събрание.

Засега с най-голяма финансова отплата се оказват забъркани в прословутият развой „ Октопод ”. Пернишкият областен съд се произнесе, че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да платят над 48 млн. лв., а с лихвите към 84 млн. лв., на застрахователя „ Лев Инс ” поради вредите, които са нанесени на сдружението около акция „ Октопод ” от 2010 година

Тогава офиси на компанията са запечатани, а техниката им конфискувана, тъй като Алексей Петров имал връзка с компанията. Той самият е задържан, а фрагментите от обиска в дома му обикалят малките екрани. През идващите години обаче процесът, разграничен на две – условно наречени каузи „ Голям и Малък Октопод ” завърши безславно.

Едното дело е прекъснато, а по другото Петров е оневинен. През 2015 година „ Лев Инс ” към този момент търси в съда обезщетение, само че след отводи на столичните съдии, през 2019 година делото заминава  в Перник.

Законът за отговорността на страната работи още от 1989 година, само че делата по него зачестиха едвам през последните години, прецизират адвокати. Те показват Иван Славков като един от първите, получил 15 000 лв. отплата по този закон през 2006 година Той завежда три желае, свързани с ареста му и обвиняванията, че нелегално държи оръжие, което в действителност е сбирката му. Славков даже изкарва два  месеца в ареста и откакто го съдят близо 10 години, най-после е приет за почтен.

Да отбележим, че от закона към този момент са се възползвали сполучливо и ред други: някогашният боен министър Николай Цонев, съдията Петър Санитиров, Емилия Масларова, Христо Бисеров, набедените за убийци на ямболската адвокатка Надежда Георгиева – Димитрина Атанасова и Пламен Калайджиев, Митко Лебешковски, задържан като съизвършител на „ Наглите ” и след това оправдан, и кой ли още не.

Разни хора, с разнообразни обвинявания и компенсации.

Прави обаче усещане, че колкото по-висок сан е имал даден обвинен, толкоз и компенсацията е по-високо. Разбира се, следствията и обвързвания с тях стрес, са предизвикали и болести на някои от тях.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР