Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството за 24-и

...
Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството за 24-и
Коментари Харесай

Кино и творчески ателиета в Габрово

Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството за 24-и път продължава да предизвика публиката. Актуалното издание е на тематика „ Измерения на общественото “. Съпътстващата стратегия ще продължи до края на септември, а през отпускарските юли и август предстоят кино прожекции и креативен ателиета, които не са за изпускане, в случай че сте покрай Габрово. На 19 юли от 18 часа ще се завърти лентата „ The Happy Film “ – за австрийския художник Щефан Загмайстер, който основава обложки на албуми за „ Ролинг стоунс “, Джей Зи и „ Токинг хедс “, само че неясно подозира, че би трябвало да има освен това. И взема решение да трансформира себе си в дизайнерски план. На 20 юли е просветителната стратегия „ За нас е значимо “. В нея участниците ще научат какво може да бъде тематика от публичен интерес и какви са разпоредбите за водене на полемика. Подходяща е за деца на възраст над 10 години. На 9 август публиката ще гледа кино лентата за фамозния аржентински художник Антонио Сеги „ Големият спектакъл на света “, а на 16 август „ Бярке Инглес – времето на архитекта “ за датчанина, проектирал един от небостъргачите, издигнати на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001 година в Манхатън. Ингелс е разгласен от The Wall Street Journal за „ една от най-големите звезди в архитектурата “.
Музеят на хумора и сатирата към този момент показа Оле Фрам от „ Лигна “ и Стефан А. Щерев от Информбюро в бар „ Камъка “. Там те описаха какво съставлява радиобалетът и споделиха за какво Дом-паметникът на комунистическата партия на Бузлуджа е забавен обект за пърформативна памет. Творческият колектив „ Лигна “ основава поредност от представления, третиращи забравени исторически обстановки: стихийна стачка  в някогашна фабрика, която сега е основният оф-театър в Хамбург; забравената процедура на всеобщи танцови осъществявания и на движенчески хорове; „ новият остарял град “, който бе неотдавна открит в сърцето на Франкфурт. Публиката е поканена да опита разнообразни жестове – нещо като игра от трето лице. Оле Фрам приказва за тази процедура като метод на реализиране на нова връзка с историческите монументи – в сетивно потапяне, което отваря пространство на самостоятелно деяние за участника. Оле Фрам е член на „ Лигна “ дружно с Михаел Хюнерс и Торстен Михалсон.  От 2002 година работата им е отдадена на основаването на краткотрайни обстановки, които употребяват публиката като колектив продуценти – съдружие,  което може да сътвори непредвидими, неконтролеруеми резултати, оспорващи регулацията на обещано пространство.  Един от моделите – радиобалетът, основан през 2002-а, дава на радиослушателите хореография от отхвърлени и неразрешени жестове в някогашни обществени, а в този момент следени пространства като железопътна гара или търговски център. Други - като „ Новият човек ” (2008), слагат под подозрение пространството на самия спектакъл като уред, който оформя индивидуалност. По-нови произведения като „ Опиянение и яд. Изследвания върху властническия темперамент ” (2017) приканват участниците да слагат на сцена комплицирано взаимоотношение, което им се разкрива едвам последователно.
Стефан А. Щерев е актьор и шеф на Информбюро Асоциация. Съосновател е на Антистатик – интернационален фестивал за актуален танц и пърформанс, Европейска нощ на театрите, Номадска танцова академия България и Асоциация „ Топлоцентрала “. През 90-те се изявява в Театър-студио 4хС, което работи в пробния сатирично-вариететен спектакъл в Габрово. През 2011-а фестивалът Антистатик кани „ Лигна “ да представи  „ Новият човек ”, а през 2014 – „ Тайно радио ” в София. През 2017-а „ Лигна “, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов основават постановката „ Опиянение и яд. Изследвания върху властническия темперамент ”, която открива театралния сезон във Франкфурт, а у нас ще може да бъде забелязана на 30 ноември в есенната стратегия на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.  Оле Фрам и Стефан А. Щерев гостуват в Габрово в границите на плана MAPS - https://nonument.org (Mapping and Archiving Public Spaces – картографиране и архивиране на обществени пространства), съфинансиран от стратегия Творческа Европа на Европейската комисия. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР