Габрово. С новата жилищна стратегия на България ще бъде създаден

...
Габрово. С новата жилищна стратегия на България ще бъде създаден
Коментари Харесай

Зам.-министър Малина Крумова представи новата жилищна стратегия и бъдещето на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Габрово

Габрово. „ С новата жилищна тактика на България ще бъде основан резистентен механизъм за ръководство и поддържане на жилищния фонд в страната. Предвиждат се и механизми за подкрепяне на уязвимите обществени групи и обезпечаване на повече финансово налични жилища за българските жители. Ще се сътвори уравновесен жилищен пазар, който ще дава отговор съответно на потребностите на жителите и общините в страната “. Това разгласи през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова, която взе участие във конгрес за енергийна успеваемост в град Габрово. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРББ).
Двудневната конференция под надпис „ Енергийната успеваемост като инструмент за ускорено развиване на българските общини “ се провежда от общинската мрежа за енергийна успеваемост ЕкоЕнергия и е част от серия тематични събития по отношение на българското председателство на Европейския съюз. Сред главните обсъждани тематики на форума са обновяването на сградния фонд, инструментите за градско развиване, общинското енергийно обмисляне и софтуерните нововъведения в жилищния бранш.
Крумова означи, че постигането на резистентен жилищен бранш е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на районното развиване и благоустройството нова жилищна тактика. Ще бъде направена техническа паспортизация на всички здания в страната, с цел да бъде ясно положението на жилищния фонд и какви бъдещи ограничения да бъдат подхванати по отношение на неговото развиване. Приоритизиране на вложението на обществените средства, данъчни промени, основаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подкрепяне жителите и общините, както и създаване на осведомителна система с данни за жилищата в България са измежду плануваните в тактиката цели.
„ Ползите от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания са забележими “, означи Крумова. „ Съществен е приносът при понижаване нездравословните парникови излъчвания, до 60% са понижени разноските за отопление на към този момент санираните жилища. Затова и дълготрайната визия е основна при продължаването на Програмата “, сподели още районният заместник-министър.
Крумова увери, че Програмата ще продължи, като една от концепциите е включването със съфинансиране от притежателите при обновителните действия. „ Така ще се увеличи ангажираността на жителите към поддръжката на сградния фонд “, добави тя. „ Амбицията ни е да санираме всички жилища, които се нуждаят от възобновяване. Това са близо 42 хиляди жилищни здания “, разяснява още заместник-министър Крумова.
Тя означи, че на европейско равнище от ден на ден се търси високият енергиен клас на постройките, ниско ползване и понижени излъчвания. „ Това са и задачите и дилемите, които си слагаме в продължаването на Програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания “, добави Крумова.Дългосрочен небосвод от най-малко 25 години, включване на възобновими енергийни източници и съответен мониторингов механизъм са измежду целите при продължаването на Програмата. „ Ролята на общините в бъдещото й ръководство е значима, те би трябвало да бъдат дейни и ангажирани участници “, посочи Крумова.
Новата жилищна тактика ще бъде сложена на необятно публично разискване през май.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР