Гъбите са главен герой в рецептата за Гъбника, но останалите

...
Гъбите са главен герой в рецептата за Гъбника, но останалите
Коментари Харесай

Гъбник

Гъбите са основен воин в рецептата за Гъбника, само че останалите съставки са също доста значими за страхотния усет

Необходими Продукти

● кори за баница - 1 пакет точени
● масло - или олио
● гъби - 500 г
● праз - 3 или 4 стръка
● чесън - 5 скилидки
● булгур - 1 шепа
● мащерка - 1 с.л. (суха)
● сминдух - ½ с.л.
● черен пипер - на усет
● сол - на усет
● кашкавал - 150 г

Начин на подготвяне

Гъбникът е тип зелник и рецептата, която ви представям, е обичайната за пловдивското село Труд.

1. Точените кори се изваждат от хладилника и се оставят да се темперират 15-20 мин на стайна температура. Не разопаковаме корите авансово, тъй като изсъхват бързо и няма да можем да ги навием. Ако работим по-бавно и има заплаха корите да изсъхнат – се покриват с навлажнена и добре изстискана кухненска забрадка.

2. В тенджера се поставя олио и масло и когато се сгорещи, слагаме нарязаните на четвъртинки гъби. Не похлупваме с похлупак, с цел да се изпарява водата и гъбите да се запържат, а не да се варят.

3. Празът и чесънът се нарязват на ситно и се прибавят към гъбите. Вече похлупваме с похлупак и задушаваме.

4. Подправяме със сол и черен пипер на усет, сминдух и мащерката (ако е суха). Ако мащерката е прясна, се поставя откакто гъбите се смъкват от котлона.

5. Добавяме булгура, разбъркваме добре и смъкваме от котлона. Не чакаме до постигане на кулинарна подготвеност на булгура, тъй като при печенето той ще поеме отделените сокове от гъбите, ще се ароматизира и ще се сготви.

6. Плънката се оставя да се охлади изцяло. В корите се слага единствено охладена плънка. Топлата плънка ще скапе тестото. Когато плънката е изстинала, към нея се прибавя настърган кашкавал и се разбърква добре.

7. Дъното на тава се намазнява и разполагаме няколко кори, тъй че краищата им да излизат отвън борда на тавата. Останалите кори разделяме на три елементи.

8. Изсипваме 1/3 от плънката и върху нея накъсваме на по-едри части част от корите. Поръсваме ги с олио или разтопено масло.

9. Отгоре слагаме втората 1/3 от плънката и още веднъж кори и лой.

10. Слагаме последната 1/3 от плънката и накъсваме последната част от корите. Загръщаме във вътрешността краищата на корите, които са отвън борда, и намазваме щедро с масло.

11. Пече се в авансово загрята на 200 градуса фурна. Щом сложим баницата с гъби, фурната се понижава на 170 градуса и печенето продължава до подготвеност.

Гъбник се приготвяше и зимата със сушени гъби. Те се накисваха авансово във вряла вода. Слагаше се повече праз, като той се задушаваше първи, по-късно се слагаше повече булгур и се добавяха гъбите и течността им. След изстудяване на плънката, още веднъж се добавяше кашкавал.

При прибавяне на булгура може да се добави 100 мл вино, да остане на котлона за 2-3 минути, с цел да се изпари алкохолът и да се продължи по рецептата. Комбинацията от гъби, праз, мащерка и вино е неповторима.

В италианската кухня има сходна рецепта за лазаня - в гъбената плънка се поставя пармезан, в бешамела се поставят сушени гъби, а на всеки ред на лазанята върху плънката се подрежда моцарела.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР