Гъбите са едни от най-своеобразните живи организми на Земята. Доскоро

...
Гъбите са едни от най-своеобразните живи организми на Земята. Доскоро
Коментари Харесай

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд?

Гъбите са едни от най-своеобразните живи организми на Земята. Доскоро учените ги приобщаваха към групата на растенията, само че се оказва, че те са много по-близки родственици на животните и си наподобяват с растенията най-много заради това, че са неподвижно прикрепени към Земята. Най-голяма група са почвените гъби. Други са паразити върху животни или растения. Трети се намират върху органични боклуци, артикули, стъкло, дървесина. Няма материя, върху която не биха могли да се развият при съществуване на топлота и влага.

Само за ден една елементарна гъба може да изхвърли милиарди дребни спори във въздуха. Те поставят началото освен на бъдещите нови гъбки, само че и спомагат за оформянето на облаците.  Ето по какъв начин става това:

За да се образува един облак, влажността на въздуха се нуждае от микроскопични частици, към които да се прикачи, пишат MinuteEarth.
 дъжд Gulliver/Getty Images
Например прахуляк, морска сол или разнообразни замърсители. На места обаче, които изобилстват от живот, частиците, произвеждащи дъжд, нормално са биологични – бактерии, полени, фрагменти от растения и спори на гъби.-->

На Земята има толкоз доста гъби, които нямат самообладание да се размножат, че на всеки квадратен метър на планетата има милиарди спори. Много от тях се озовават високо в атмосферата и извършват ролята на скеле, към което водата се кондензира. И дъждовните облаци са към този момент налице.  

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР