Гъбите, които имат десетки хиляди разновидности по света, са храна

...
Гъбите, които имат десетки хиляди разновидности по света, са храна
Коментари Харесай

Гъбите

Гъбите , които имат десетки хиляди разновидности по света, са храна с доста висока хранителна стойност. Те са най-известният източник на растителни протеини и отлична опция на месото. Гъбите, които са изключително богати на белтъчини и желязо, съдържат витамини А, В, D, Р и К, както и минералите калций, калий, фосфор и мед.

Първите известни случаи на хора, консумиращи гъби, датират от 200 или 300 година прочие н. е. Гъбите са култивирани за първи път във Франция през XVI век. Ядливите гъби, които порастват непринудено в природата и зависят от сезоните, са значим източник на хранителни субстанции за хората в селските региони.

Повечето от гъбите, които се употребяват в доста страни по света се събират от природата. Въпреки това фактът, че някои диворастящи гъби са отровни и не могат да бъдат елементарно разграничени от ядливите сортове, води до проблеми, които могат даже да причинят гибел.

Гъбите са здравословна храна , тъй като са добър източник на протеини, не съдържат холестерол, имат влакнеста конструкция, богати са на витамини и минерали, а някои от тях съдържат бета-глюкани - едни от биоактивните молекули. С повишаването на търсенето на здравословни и безвредни храни в света развъждането на гъби се е трансформирало във значим бранш на индустрията, а събирането на диворастящи гъби от дълго време е занимателно и печелившо занятие.

Познати са повече от 100 000 типа гъби , а размерите и вкусовите им качества са разнообразни. Тъй като гъбите са най-вече спороносни (криптогамни) организми - онази част, която се появява над земята, в действителност е плодът на гъбата, предопределен за разпространяване на спорите.

Гъбите се употребяват за разнообразни цели. Например гъбите рейши са най-известните гъби, употребявани за лекуване. Това е тип гъба, която се употребява в обичайна далекоизточна медицина от хиляди години, а есенцията ѝ се употребява като течност. Основните функционалности на рейши – диворастяща гъба, която пораства по корените и стволовете на дърветата, са да прочиства кръвта, да укрепва имунната система и да понижава нервното напрежение.

Освен изгодите за човешкото здраве, гъбите дават живот и на природата. Гъбите, които служат като „ храносмилателна система ” на горите, са от огромно екологично значение като разложители, които обезпечават кръговрата на питателните субстанции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР