Г-н Ваклин не казва истината. Това беше основната теза, която

...
Г-н Ваклин не казва истината. Това беше основната теза, която
Коментари Харесай

Колко струва да удариш кмет: Иванчева и Петрова говорят пред Actualno.com*

Г-н Ваклин не споделя истината. Това беше главната теза, която наказаната на първа инстанция на 20 години затвор някогашна кметица на регион „ Младост “ в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, наказана на първа инстанция на 15 години затвор, опазиха в право на отговор пред . Правото на отговор е поради изявление за Actualno.com с Александър Ваклин – главният очевидец на държавното обвиняване против Иванчева и Петрова.
Пред камерата на Ваклин показа претекстове на арбитър Иво Хинов за присъдата и основно в поддръжка на тезата, че няма по какъв начин строителният бизнесмен да е употребен като оръдие на непознат интерес в изфабрикуване на обвинявания против Иванчева и Петрова. В отговор двете показаха също пред камерата на редица записи от специфични разследващи средства (СРС), с които опазиха тезата, че Ваклин е най-малкото обезсърчителен очевидец и показанията му не следва да водят до присъда, а има доста учредения той самият да бъде разследван, както и Специализираната прокуратура и нейни чиновници, увреждащи имиджа ѝ като институция.
Право на отговор
Не е правилно, че другите прокуратури са си прехвърляли сигнала на господин Ваклин, тъй като не са желали да го вземат. Причината е чисто законова – малко преди този момент е направена смяна в Наказателно-процесуалния кодекс, сподели Биляна Петрова, която сподели пред камерата на документ, подписан от представителя на прокуратурата и прокурор Румяна Арнаудова, с който тя дефинира коя прокуратура да поеме случая и да стартира досъдебно произвеждане. " Не е било от боязън, както той (бел. ред. - Александър Ваклин) твърди ", съобщи Петрова.

Относно тезата на Ваклин, че в действителност неговият сигнал е просто допълнение към сигнал на очевидец на име „ Пешев “ (Александър Пешев - бел. ред.) и това потвърждава, че няма по какъв начин прокуратурата да го е употребила, тъй като към този момент е имало сигнал, Биляна Петрова и Десислава Иванчева обявиха, че без показанията на Ваклин нищо е нямало да стане, тъй като другите сигнали били доста слаби. На експлицитен въпрос на кой е Пешев, Иванчева не можа да си спомни тъкмо, само че двете с Биляна Петрова демонстрираха по какъв начин Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) е подала сигнал поради забавени 5 преписки, от които една се е оказала за различен регион на София, по една е имало към този момент дейности от администрацията на " Младост ", а другите три били на прочулата се по " Апартаментгейт " компания " Артекс " и след това от " Артекс " споделили, че не са желали да подават тъжба поради забавянето и НАСП го е сторила без да ги пита.
Що се отнася до изказванието на Ваклин, че Иванчева го е притискала да отдръпна своя тъжба против нея пред Административния съд в София, тя изрично отхвърли и сподели пред камерата на СРС с думи на строителния бизнесмен, че самичък си е отдръпнал жалбата. Думите са изречени в записан на СРС диалог с нея, уточни тя.
Особено внимание - дамата, с която съжителства зам.-главният прокурор и единствен претендент за основен прокурор Иван Гешев. Тя сподели документ от Търговския указател, съгласно който през 2014 година компании на Ваклин, на Кръковски и на Ханчева са обслужвани от еднакъв счетоводител. В случая с Ваклин и Кръковски става въпрос за компания " Министерски съвет Консулт 2004 ", като съгласно Търговския указател двамата излизат от компанията и я продават на Кирил Кирилов през април, 2018 година. Фирмата обаче няма връзка с продажбата на към този момент прословутия апартамент на Ханчева от Кръковски през 2014 година – в тази договорка е забъркана " М Консулт 95 ", в която Кръковски и Ваклин са съдружници за 2 месеца през есента на 2012 година.
Специално за СРС-тата, Иванчева и Петрова акцентираха на запис, който е от 9 февруари, 2018 година – когато Александър Ваклин отива на среща в администрацията на регион " Младост " с Десислава Иванчева, само че тя по този начин и не се състои, защото, по думите ѝ, Иванчева е била в Народното събрание и по-късно е внесла сигнал в прокуратурата. Въпросното СРС, съгласно Биляна Петрова, не е трябвало въобще да стига до съда, само че е заведено под неверно име. Въпреки това там няма видеозапис – единствено аудио, а в него Александър Ваклин приказва с неидентифициран мъж. В диалога става въпрос за това, че . Пред камерата на Биляна Петрова прочете претекстовете на арбитър Иво Хинов тъкмо за този диалог и заключението му, че поради държанието на Ваклин той в действителност е познавал въпросния мъж, само че пред съда отхвърля това.
Честни сте – не може
Бившата кметица на " Младост " показа, че чиновници на администрацията ѝ – да вземем за пример водачът, я предупреждавали да си заключва колата, с цел да не ѝ подмятат нещо. А Биляна Петрова непосредствено сподели, че е била очевидец по какъв начин. На експлицитен въпрос кой е индивидът, Петрова отговори, че няма по какъв начин да каже, тъй като няма други доказателства, само че. И сподели, че съгласно нея тя се отзовала на подсъдимата пейка точно и поради този диалог – тъй като в случай че е имало обвиняване единствено против Иванчева, Петрова е щяла да свидетелства за въпросния диалог пред съда и думите ѝ да имат повече тежест, в сравнение с в този момент, като обвинена. " Когато цялата власт е в тях, те те лишават от доказателства ", заключи някогашната зам.-кметица на " Младост ".

Иванчева разви и тезата, че хора, застрашени от обвинявания, заплащат на прокуратурата, с цел да се отърват от среща с правораздаването. „ Там се търгуват души – безусловно “, акцентира някогашната кметица на „ Младост “. „ Работа на прокуратурата е да проверява сама себе си, което у нас е невероятно “, добави Биляна Петрова, която даде образец – в диалог с Иванчева някогашен политик ѝ споделил, че прокуратурата му поискала петцифрена сума, само че той ѝ отвърнал „ да си гледа работата “, тъй като нищо не е направи. „ След нашия арест и на него му беше повдигнато обвиняване “, многозначителна е Петрова, която не посочи името на въпросния политик.
Светнаха като коледна елха
И Иванчева, и Петрова бяха безапелационни, че няма по какъв начин специфичното вещество, с което са маркирани парите от подкупа, да изчезне и избледнее, тъй като са се потили, като, по техни думи, това било казано от специалисти пред съда. Те споделиха и друго – такова вещество може да бъде по-лесно пренасяно от хора с латексови ръкавици. Двете разясниха, че ръцете им са били снимани от фотографка, която е пипала парите – личало си на телевизионни записи. Пред камера Иванчева сподели къде тъкмо е имало вещество по нейните ръце – на ръба на дланта на дясната ръка, а Петрова съобщи, че е имала вещество по външната страна на пръстите и горната част на ръката т.е. противоположната на дланта т.е. и в двата случая няма по какъв начин някоя от двете да е вземала парите.
Иванчева обърна внимание и на друго – при ареста пред Спортната палата, в един миг двете с Петрова са били отделени от колата и тя е останала незаключена и непазена. Искахме записи от камерите на близките здания, с цел да се види какво се случва в този интервал, когато там ни няма нас – съдът не разреши. Защо, крият ли нещо, попита някогашната кметица на " Младост " и допусна, че е допустимо някой да е влизал в автомобила, защото на сенника ѝ имало отпечатъци от четири пръста, а отпечатъците били оставени с веществото, с което са маркирани парите. Кой е бил там, настоя да знае Иванчева.
КОЙ?
На експлицитен въпрос на кой стои зад постановката, както считат Иванчева и Петрова, против тях двете, Биляна Петрова отговори, че за себе си към този момент има име, само че не пожела да го каже в ефир – вместо това го разказа като " човек, който е употребявал свои другари, близки дами, за подставени лица ". Тя обаче съобщи, че преди няколко месеца са им се обаждали хора, които не желаят да се знае самоличността им, и са им споделили, че такава „ поръчка “ коства най-малко 2-3 млн. евро, дори и повече, тъй като казусът стана обществен. " Между 2-3 млн. евро коства да удариш кмет – това са хора с доста пари ", съобщи Петрова.

Двете с Иванчева са безапелационни, че всичко им се е случило, тъй като са почнали да работят съзнателно в локалната администрация и са почнали да разкриват злоупотреби. Открихме обири на парцели от съвсем 50 000 квадрата т.е. над 66,5 млн. лв., само че освен, обявиха те и припомниха схемата с актуването на общинска земя – в този материал можете да видите повече детайлности! И прибавиха, че строителните ползи са големи – всеки вложител се мъчи да надвиши разрешеното застрояване, безапелационна беше Иванчева, която смята, че това е още една причина да бъдат „ ударени “.
Натиск преди локалните избори?
Във връзка със срещата на Александър Ваклин с основния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, който е единствен претендент за основен прокурор и беше едно от главните лица в медийното показване на прокуратурата по делото " Иванчева ", Биляна Петрова изрази следното безпокойство – това е предизвестие към нас. Според Петрова единствените две учредения, при които тя и Иванчева може още веднъж да влязат в ареста, са в случай че нарушат изискванията на домашния си арест или в случай че окажат напън върху очевидец. Затова Петрова разчита срещата като знак към нея и Иванчева да не се пазят пред медиите.
Петрова посочи, че предстоят локални избори, като Иванчева беше безапелационна, че двете ще вземат участие на тях, дружно със съидейници, в това число и по места в провинцията.

Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР