Г-н Паунов, как Община Кюстендил се справя със сметките за

...
Г-н Паунов, как Община Кюстендил се справя със сметките за
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил пред Tribune.bg: Кошмарно е положението със сметките за ток и газ

Г-н Паунов, по какъв начин Община Кюстендил се оправя със сметките за ток? Вие развивате туризъм, вложили сте във видеонаблюдение за повече сигурност?

Кошмарно е ситуацията и с тока, и с газта, надали ще изненадам някого. През ноември сметките пристигнаха с 250% нарастване по отношение на същия месец на миналата година, през декември – с 600% нагоре. На процедура, това, което сме плащали за цяла година, пристигна като сметка за декември. Преди време сме плащали толкоз за цяла година.

Общинският бюджет разрешава ли Ви да се разплатите за доставката на ток и газ?

С последни сили се оправяме и ще проучваме обезщетенията. Ако те са значими, да - ще се оправим. Ако не са, ще минем на контролиран режим на тока. Ще забележим, като пресметнем всички запаси, не че имаме доста в нашата община. А за сметките за газта не се знае.

Тук към този момент и учебни заведения влизат?!

Училища, детски градини, обществени патронажи и обществените ни услуги – всички това сме се стремили да санираме и газифицираме. А газта за отопление се усили в пъти.

И те са с 250% нагоре?

Да, с 250% са по-високи и сметките ни за газ спрямо ноември месец предходната година. Сметките ги чакаме и там. Много е неприятно.

За ток държавното управление дава обещание обезщетения. Има ли развиване?

Очакваме да забележим, все още те са извънредно незадоволителни. Ще забележим какво ще пристигна с януарските сметки. В противоположен случай, в случай че поддръжката е незадоволителна, прекосяваме към внезапно ограничение на потреблението.

А за газта ще има ли обезщетения за общините?

Нищо не се знае. Само чуваме, само че публично нямаме удостоверение. Това, което чуваме все още, е в общи линии декларативно. Имаше 110 лева отплата за мегаватчас, само че от 100 лева като отидете на 700лв. за мегаватчас, какво вършиме със 110 лева отплата?! Остават 600лв., неуместно е това, което претърпяваме.

Ще се стигне ли до затваряне на учебни заведения и детски градини, в случай че не може да се заплаща ток?

Надявам се да не се стигне до такава степен. Разчитаме на партньорство. Колегите от Сдружението на общините са провели съвещания с премиера и имаме увещание, че ще получим обезщетения.

Вие изчаквате какви ще са обезщетенията и след това какъв брой ще са сметките за януари?

Разбира се, в противоположен случай без поддръжка ние няма да можем да се разплащаме. Ако продължи този летеж на цените на ток и парно, е ясно, че няма от кое място да дойдат парите. Но до последно ще търсим разновидности, тъй като не можем да си позволим да подтикваме битовата престъпност. Представете си изведнъж мрачни градове и села.

То Министерство на вътрешните работи няма и запас да се оправи с това.

Затова сме вложили толкоз пари във видеонаблюдение и внезапно да загасим осветлението, къде ще отиде всичко?!

Обмисляли ли сте в една постройка, която се отоплява, да съберете две учебни заведения, две институции?

На този стадий имаме уверения, че ще имаме обезщетения, които ще бъдат съответни.

По-сериозни от тези 110 лева на мегаватчас?

Да, по този начин е.

А по кое време ще ги получите?

Очакват се още с декемврийските и януарските сметки. това са уверенията към общините на национално равнище.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР