- Г-н Николов, стават ли потребителите по-активни в търсене на

...
- Г-н Николов, стават ли потребителите по-активни в търсене на
Коментари Харесай

Промоциите на телекомите са легално заобикаляне на закона

- Г-н Николов, стават ли потребителите по-активни в търсене на нарушените си права? И до каква степен съумяват да получат заслужено разрешаване на проблемите си с компаниите, които им продават артикули и услуги?

- Да, от ден на ден консуматори си търсят правата. Но нараства разликата сред най-информираните и най-неинформираните. Младите, по-образованите и хората в градовете са по-склонни да извървят пътя до дъно, когато имат някакъв проблем или стеснение. Много хора не престават елементарно да се помиряват. Трябва да се знае - потребителските права не са обезпечени за никого, по този начин както и разпоредбите за придвижване не постоянно се съблюдават и пешеходецът би трябвало да се оглежда на пешеходна пътека, макар че има преимущество.

Миналата година стигнах до правосъдно решение против най-голямата банка. Осъдих банката за едностранно изменена рента. Получих си компенсацията за минали интервали, единствено че банката продължи още веднъж да събира лихвата, която си беше решила. Как да се стимулира потребителят да гони правата си до дъно, откакто даже и след правосъдно решение, огромният бизнес може да си разреши да не го извършва. Това е най-тревожното за мен.

- Значи може да се осъди банка за едностранно изменение на лихви?

- Да, и аз не съм първият, който го е направил. За страдание, не успяхме да организираме групов иск против едностранното изменение на лихви по заеми. Аз имам договор от 2007 г.  с рента Юрибор плюс закрепена надбавка, единствено че банката дописва две години по-късно моя контракт с смяна в общите условия, като прибавя и трета съставния елемент. Така макар рухването на Юрибор първо до 0.5%, а по-късно до нула, банката вместо да ми смъкна лихвата по заема, продължава да я държи висока. Съдът отреди в моя изгода, като сподели, че дописаната уговорка е оскъдна. Проблемът е, че се наложи да мина през една нелека процедура и да заплащам съществени такси и възнаграждения, с цел да стигна до това правораздаване. Разбира се, банката не искаше доброволно да заплати и трябваше да се мине и през арбитър реализатор. И накрая ми споделят " ето, връщаме ви парите за интервала до правосъдното решение ", обаче оттова нататък продължават да си събират рента, каквато те са си решили. И аз в този момент би трябвало да повеждам ново дело ли? 

Жалко е, че още 2009 година не успяхме да се организираме за групов иск, имаше и доста други клиенти на същата тази банка със същия случай. Хората се опасяват да се сплотяват, с цел да си бранят ползите в съда, само че това ни прави доста слаби.

- Колективният иск какви преимущества дава?

- Той е доста по-силно оръжие. Първо, разноските по воденето на дело понижават. Освен това, в случай че групата е огромна, въпросът става публично забавен. Между другото, можех да си рефинансирам заема още преди 10 години, като просто отида в друга банка. Само че аз си желая правдата. И доста апелирам, да не ме бъркат с простак, тъй като не преставам да им заплащам по-висока рента. 

- В кой различен сектор потребителите се сблъскват със съществено нарушаване на правата им?

- Телекомите. Помните през 2010 година имаше огромни брожения против тях. Тогава Мтел си сменяше софтуера и имаше доста гафове, комплицирани сметки, стигна се даже до улични митинги. В крайна сметка през 2011 година се одобриха няколко промени в Закона за електронните известия. Едно от тях бе обвързвано с автоматизираното възобновяване на договорите. Тогава законодателят одобри, че след приключване на периода на контракта, в случай че няма категорично единодушие от потребителя за нещо друго, договорът се преобразува в неопределен при същите условия – член 229а от закона.

Миналата година „ Активни консуматори “ направи изследване, тъй като зачестиха сигналите за нарушаване на тази наредба. Установи се, че в общите условия и на трите оператора тази норма на закона е възпроизведена, като изразът „ при същите условия “ е изтърван. Това е опит да се прикрие, да не се подсказва на потребителя какво е законовото състояние. Защото потребителят, като усети, че нещо не е както би трябвало, първо си чете контракта. Малко консуматори ще тръгнат да четат закона, с цел да видят, че там написа „ договорът се преобразува в неопределен при същите условия “.

Масовата процедура от 5 години насам е следната – изискванията по срочния контракт за целия период на контракта - 1 или 2 години, се назовават и показват като промоционални и след приключване на този период изискванията стават други. Какви? Не е ясно. Не ги открихме по уеб страниците на мобилните оператори, когато правихме изследването. Нямаше ги и в самите контракти. В тях има отпратка, която най-общо споделя, че след приключване на периода се оферират общоприетите условия. Кои са те, не излиза наяве.

След наши сигнали и след намеса от страна на Комисията за контролиране на известията (КРС) започнаха да се появяват препратки в договорите при какви условия ще продължи тяхното деяние. Само че поражда различен проблем - самото оповестяване на офертата като промоция не е редно. Какво е промоция и какво е понижение? В известна степен те са противоположни понятия. Мотивацията е следната - върша промоция на новия си телефон или различен артикул, който вие не познавате и по тази причина ви го давам по-евтино да го пробвате и да го рекламирате на други хора, след което, като се насити пазарът, аз ще подвигна цената, тъй като това е справедливата цена. При понижението е противоположното – някакъв артикул му се изчерпва трайността или не се купува, тогава се смъква цената.

В момента законодателството приказва единствено за понижение, няма промоции. И се регламентира, че когато има намаление, би трябвало да е ясно каква е била остарялата цена и каква е новата, а намалението не може да продължи повече от 1 месец. 

Мобилните оператори със сключването на промоционални контракти заобикалят условието на закона. Ако промоцията съответствува със периода на контракта, това е действителната цена. И в случай че договорът би трябвало да бъде удължен при същите условия, действително той би трябвало да бъде удължен при тези условия, при които е подписан. 

- Защо е рисково това събитие?

- Защото стартира доста бърза промяна на проектите. Срокът на един тарифен проект е не повече от 2 години. Операторите, несъмнено, ще ви кажат – развиват се технологиите, ние непрекъснато предлагаме нови услуги и така нататък Да, само че проектите не се разграничават всъщност. Единствената очевидна разлика е, че остарелият проект, който е бил 20 лева на месец, към този момент го няма, а има нов проект, който е 22 лева Но когато ви кажат, че в случай че не се продължи договорът, той ще отиде на 25 лева, тъй като към този момент нямало промоция, ти ще тичаш да подпишеш нов контракт за 22 лева. След две години тези 22 лева ще станат 24. Това е една обезпечена серпантина нагоре и все нагоре. Абсолютно легално се заобикаля законът.

- Какво ще предприемете, с цел да се спре това заобикаляне на закона?

- Вече има индикации, че КРС интензивно ще се включи в решение на този въпрос. Ние желаеме първо да се даде легална формулировка за промоция. Не може да се назова промоция понижението на вчерашния самун - за намалението се ползват известни условия. Сходен е въпросът и с така наречен акции. Те най-често се ползват в супермаркетите, като някакъв артикул се отбелязва с друг етикет, за който се допуска, че цената е понижена. И като питате търговците, ще ви кажат, че това не е понижение, а нещо друго. Всички търговци са свободни да дефинират цени, въпросът е, че не може да го наричат с някакви имена, с цел да подтикват хората да купуват, мислейки си, че са на спекулация. 

Освен това с промоцията не би трябвало да се прекалява, тя би трябвало да се обвърже с някакъв период. Ако за стоките понижението на цената не може да продължи повече от един месец, (иначе се приема, че това е същинската цена), то за услугите срокът на промоциите може да е дял от общата дълготрайност на контракта, примерно една трета, една четвърт. Промоцията не би трябвало да съответствува със периода на контракта.Трябва да има някаква котва на това предпочитание всичко да се назовава промоция. Защото на следващия ден това събитие ще се разпростре и може да стигне и до най-големите покупко-продажби на човек – примерно недвижимото имущество.

От КРС искаме да се реши и казусът с нежелания спам - SMS, мейли, даже позвънявания от кол-центрове, като тук абсолютният първенец са мобилните оператори. Трябва при подписване на контракт да може да се уточни дали клиентът желае да му се обаждат за някакви услуги или нови договори и да има право на отвод. 

Другият проблем са отметките на авансово включени услуги в договорите. Мобилните оператори като ви продават нов тарифен проект към него включват разнообразни варианти – примерно мобилна телевизия, мелодийки и други Те са авансово отметнати като признати и който ги види - ги маха, който не ги види - плаща по-скъпо. Още преди 10 години протестирахме против тази процедура, само че нищо не се случи. Такъв тип услуга не би трябвало да е авансово задействана, тъй като потребителят дължи разноски и старания да я изключи – да вземем за пример желаят да изпратиш заплатен СМС, с цел да се изключи. Ще кажете, че е дребно, само че за мобилните оператори, умножено по стотици хиляди клиенти, е ОК. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР