Г-н Лалов, скандалът между вас и ръководството на Демократична България“

...
Г-н Лалов, скандалът между вас и ръководството на Демократична България“
Коментари Харесай

Демократична България се страхува от управлението на страната

Г-н Лалов, абсурдът сред вас и управлението на „ Демократична България “ се разраства. Какво искаше да каже Иво Мирчев, когато съобщи, че сте раздразнителен от завръщането на господин Пеевски в политиката?

- Най-напред, това не е скандал, а развой, който зрее дълго в „ Демократична България “ - неспособност за същински разговор, неспособност низовите равнища да излъчват политики и политици, липса на посланичество... Що се отнася до Мирчев, когато разногласието се трансформира в компромат, това приказва задоволително за метода и мисленето на съперника. Конкретно, този човек приказва за случай, който самият аз описах обществено още до момента в който бях в правосъдната система – среща с Георги Колев и Владимира Янева, на която се появи и Пеевски. И Иванов, и Мирчев, и Цонева знаеха чудесно тази история, когато ме поканиха да напусна правосъдната система и да се причисля към Демократична България. Не ме е боязън, тъй като нямам никаква взаимозависимост. Все едно аз да ги запитам имат ли връзки с Прокопиев или Ковачки. Тук липсват ясни отговори. Всичко, което желаех от тях, беше да се съблюдава демократичния принцип при излъчването на претенденти за народни представители, да има връзка с локалните структури, да има верен метод към малцинствата. Затварянето на партията го вършат няколко индивида. Основен дял имат Антоанета Цонева и Иво Мирчев, а отговорността на Христо Иванов, който има извънреден капацитет, е, че търпи това. Отказваха ми спор с месеци. Ако не бях повдигнал тематиката в този момент, когато има по-висока чуваемост, след изборите гласоподавателите щяха да ме питат за какво не съм приказвал преди вота, с цел да гласоподават осведомено. Поисках също доклад на партийните средства и разбор на досегашните изборни резултати. Аз считам, че Иванов, Цонева и Мирчев се опасяват да поемат ръководството на страната. Повече им се желае да са парламентарно малцинство, което приказва красиви думи.

Това ли е хоризонтът на тази коалиция?

- От моя позиция, не. Демократичните хора имат потребност от необятно посланичество. Но Демократична България не създава нови лица – отворете уеб страницата им и ще се убедите, че лицата са едни и същи. Аз обаче считам, че Демократична България би трябвало да основава водачи. Лидерът би трябвало да е функционалност на членовете, а не да им диктува кое е вярно и кое не е. Ако на следващия ден Иванов го бутне трамвай, кой ще поеме партията? Напуснах специалността, която обичах, бях ръководител на Софийския областен съд - влиятелна и високо платена работа до живот, с цел да послужвам. Да стана общински консултант или народен представител, което си е сезонна работа. А те ме упрекват в кариеризъм. Някой задава ли си въпроса " Защо Кирил Петков и доста други хора са напуснали Демократична България? "

Преди две години, в навечерието на локалните избори, вие бяхте една от огромните звезди на Демократична България, бяхте и лидер на листа в София. Нещо повече - разясняваше се, че сте висококвалифициран правист и по тази причина мястото ви не е в СОС, а в Народното събрание. Какво се случи, че излязохте от мейнстрийма на демократичната коалиция?

- Първо да уточня, на сегашните избори аз отклоних поканите да бъда кандидат-депутат. Но разривът ми с управлението на Демократична България породи, когато споделих, че не е редно в едни общински фондове да се взимат хонорари по 4000 лева - против 1 час работа на месец. Ръководството настоя да се получават, а аз сложих въпроса за обществен спор по тематиката. Това ги уплаши и бях разгласен за неекипен състезател. Битката ми докара до такава степен, че намалихме възнагражденията на половина, само че това отново са 24 000 лева приход на година. Пак дублирам - за по 1 час работа на месец. Разбирам, че партията имаше потребност от средства, тъй като не разполагаше със дотации. Но не по този метод! Трябваха ми месеци, с цел да се добера до решенията на Националния съвет, до които ми отказваха достъп.

Нима вие не участвате в организационния живот на Демократична България?

- Не, въпреки че до неотдавна бях ръководител на общинската листа на Демократична България. В Народно събрание спор няма, държат се речи и се чуват ръкопляскания. Не съм си представял, че ще вземам участие в такава организация. Сега ще бъда оплюван, само че ще мине време и ще се намерят хората, които да демократизират Демократична България. Ако ще променяме България, инструментът, посредством който ще го вършим, би трябвало да е образец.

Вътрешнопартийни ли бяха аргументите да напуснете поста ръководител на група в СОС?

- Да. Оставката е персонално мое решение. Усетих, че нямам монолитна поддръжка от своите в кардиналните ми битки.

Прави явно усещане, че към този момент на трети избори вие или не сте в листите на Демократична България, или сте на неизбираемо място.

- На първите избори бях номиниран, само че кандидатурата ми изобщо не беше сложена. На вторите избори отново бях номиниран и взех решение да се преборя, което провокира невероятни нервности в Народно събрание и ми отредиха последното 28-о място в една от листите. Сега въобще не се кандидатирах. С съществуването на дотация, партията ще се гради посредством назначения. А листите се редят по нощите. Това е Борисовият модел.

Вие ли сте единственият в Демократична България, който реагира по този метод?

- Не, само че съм единственият, който реагира бурно. Страхът е почвата, на която никне авторитаризмът. Какви са изводите, когато един водач ви каже, че в реденото на листи няма нищо демократично? Трябвало да бъде съединен екип, който да подхожда на водача.... В устава на партията такава норма няма!

С Христо Иванов водили ли сте този диалог очи в очи?

- Да, преди предишните избори. Христо отхвърли моята кандидатура да бъде обсъждана на Народно събрание. В последна сметка Председателският съвет на обединението реши къде да бъда подложен. Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев вземат решение всичко.

Очаквате ли да тръгнат обясненията, че сте изменник и цепите обединението?

- Не съм изменник за хората, които имат вяра в правилата, по които е основана Демократична България. Онази Демократична България - на Кристиян Таков (светла му памет), на Христо Иванов и на Мануела Малеева. А не тази на Иво Мирчев и на Антоанета Стефанова. Продължавам да имам вяра в базисната честност на Христо Иванов.

Защо не направихте опит да говорите още веднъж с Христо Иванов в сегашната обстановка?

- Комуникационните канали в партията са скъсани. В моя случай всичко е обвързвано с онази история - за общинските фондове. Искам гласоподавателите да знаят това преди изборите. Но до края на мандата си в СОС аз ще докарам случая до развиване и тези пари повече няма да се взимат.

Шестимата бенефициенти на парите от общинските фондове в листите на Демократична България ли са в този момент?

- Част от тях, да. Идеята за вътрешни избори е изцяло забравена. И се изяснява на жителите какви опасности създавали те.

Куриозното е, че Българска социалистическа партия прави вътрешни избори, а Демократична България не.

- За страдание е по този начин – тоталитарната Българска социалистическа партия го прави, ние не.

Някога значително демократи разпореждаха очакванията си на бунтарите в правосъдната система Лозан Панов, Методи Лалов, Калин Калпакчиев. От тях вие пръв влязохте в политиката. В какви връзки сте с някогашния си сътрудник Лозан Панов?

- Не съм се виждал с него от години. Подкрепих го в персонално качество за кандидат-президент. Имал съм рецензии към него, когато аз бях ръководител на СРС, а той - на Върховен касационен съд. Тогава не получих поддръжка от него. Иначе той е изискан, образован и демократичната общественост трябваше да издигне кандидатурата му за президент като вулкан. А се получиха плахи опити. Много ще ме е гняв, в случай че похабим такава изключителна фигура.

Оставате ли в политиката?

- Оставам. Заявих го и на Христо Иванов в персоналния ни диалог. Напуснах работата, която обичам поради обществената смяна. Ако се отдръпва, ще демотивирам доста хора.

А в случай че се окаже, че нямате бъдеще в Демократична България?

- Какво значи бъдеще, аз съм член на Демократична България. Винаги ще бъда публично деен. Няма метод да ме уплашат с подмятания за компромати. А Христо знае, че има голяма истина в това, което приказвам.

Ще изнесете ли тези мнения публично  на националната конференция на Демократична България, за която в този момент се заприказва?

- Чакаме я повече от година тази идна конференция. Обявиха я в този момент, поради обстоятелствата, които изнесох. Очаквам апаратни хватки, с цел да не може да се изнесе цялата истина. Но ще ги научим да изслушват всеки.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР