Г-н Иванов, в неделя апелирахте за оставката на депутатите, защото

...
Г-н Иванов, в неделя апелирахте за оставката на депутатите, защото
Коментари Харесай

Христо Иванов: Босът на този отровен кръг е Пеевски

Г-н Иванов, в неделя апелирахте за оставката на депутатите, тъй като - съгласно Вас - не умеят да си правят работата. Това вероятно е полемичен жест, само че за полемиката несъмнено имате съществени учредения. Напоследък зачестиха мръсните кавги с подхвърлени записи, с подслушани есемеси... Какво тъкмо става в България?

Парламентът отхвърля да ползва даже съществуващите минимални форми на либерален надзор върху работата на прокуратурата: плануваните чувания на основния прокурор просто не се организират, не се разисква бюджетът на прокуратурата, нито успеваемостта на работата ѝ, а в този момент и при приемане на годишния доклад на основния прокурор не му беше подложен нито един въпрос. Същевременно Народното събрание работи като гумен щемпел, прокарвайки категорично законодателство, направено или поръчано от прокуратурата, и назначения на хора, които нямат никакви други качества, с изключение на зависимостта и лоялността си към ръководещите и Пеевски . Така беше построена цялата паралелна на правораздаването система от органи с изключителни и репресивни характеристики; по този начин беше определена парламентарната квота в сегашния Висш правосъден съвет, евентуално най-безгръбначния от 1991 насам; по този начин Цацаров беше парашутиран в КПКОНПИ без нито един въпрос за активността му като основен прокурор.

Вече е очевидно и продължението на тези трендове: Гешев изиска мощното понижаване на доказателствата, които са нужни за нечие наказание, а по-нататък ще следва още изключително законодателство за преразглеждане на резултатите от подбрани приватизационни покупко-продажби, макар изтеклата отминалост. Това биха били същински атентати против правовия ред и сигурността на частната благосъстоятелност в страната. Всичко това са детайли от превръщането на страната ни в " прокурорска република " - т.е., страна, в която политическият развой е доминиран не от волята на обществото или нормите на закона, а от неограниченото прокурорско убеждение.

На въпроса какво се случва: Очевидно е, че се осъществят две взаимно свързани трендове. От една страна се организира " ремонт " на корупционния модел на ръководство, тъй че той да бъде освежен посредством чистка на някои поизносени играчи , които са станали прекомерно забележими или пък активите им са набелязани за реквизиция. Тази чистка има за цел да направи новата версия на модела по-ефективна и по едно и също време с това да я легитимира като филтриране, с което да ѝ обезпечи живот в течение на още 10-15 години. От друга страна тече разновидност в метода на деяние на въпросния корупционен модел: той минава към по-открито заплашване и принуда и редом с това към по-голяма роля на страната в стопанската система и публичния живот, което значи взимане на цели браншове на ръчно ръководство . Тези трендове са естествени за сходни модели - те повтарят съществени детайли от еволюцията на путиновия режим, който също се легитимира и укрепи посредством чистка на наследената елцинска олигархия и в процеса се върна към повече страна и по-непосредствена принуда. Същевременно тези процеси стават вероятни и се катализират от вакуума, в който се оказа България поради положението на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Тази чистка е дълбоката причина за свадите, а прокуратурата на Гешев, дружно с медийната машина на Пеевски, е основен екзекутор, като в процеса се утвърждават и новите правила на репресивност. Непосредствената задача е подготовката на едно предстоящ о болшинство и ръководство, в което Пеевски и Движение за права и свободи да имат по-голяма тежест и по-видима роля, а Борисов да бъде подложен в още по-зависима позиция или сменен с някой нов Орешарски. И това ново ръководство ще довърши и пусне в деяние актуализирания корупционен модел. Или както беше описал всичко това Илия Павлов през 1996: гущерът си къса опашката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР