Г-н Хаджигенов, след министерския водевил“, да погледнем по-сериозно на ситуацията.

...
Г-н Хаджигенов, след министерския водевил“, да погледнем по-сериозно на ситуацията.
Коментари Харесай

Трябва ли ни „наша“ БКП, след ГЕРБ - БКП?

Г-н Хаджигенов, след „ министерския водевил “, да погледнем по-сериозно на обстановката. Как виждате причините „ за “ и „ срещу “ съставянето на анти-ГЕРБ кабинет, с ресурсите на настоящето национално заседание?

Ще стартира с доводите „ срещу “. Техните изразители си показват мантрата изключителни избори като вълшебна пръчица, като пръстена на Арабела или като детска приказка, в края на която целуваш жабата и тя се трансформира в принцеса. Повечето апологети на „ Против “ стигат до махането на един основен прокурор, без даже да споделят по какъв начин и какъв брой време ще отнеме това. Или до махането на шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. И считат ГЕРБ за изчегъртан. Удобно пропускайки, че ГЕРБ е на власт 12 година и в границите на едно служебно държавно управление би трябвало да се освободят даже горските стражари и началниците на пощите. Фрагментите на тази партия са публикувани като метастази из цялото тяло на страната. Тоест - това не е допустимо. Прокурорите са 1600, чиновниците на Министерство на вътрешните работи са 50 хиляди. А държавно управление с къс мандат може да сложи на основните позиции свестни хора. За да стане като в Щатите -  републиканци гласоподават срещу Тръмп по време на мандата му. Нашата коалиция (Изправи се! Мутри вън! – бел. авт.) беше „ орел, рак и щука “, нещо невероятно, което накарахме да работи. Така работи същинската народна власт.

Партиите на митинга разполагат със златна опция да сформират държавно управление, което да прочисти цялата администрация от калинките на ГЕРБ и да реализират пробив в борбата си. Докато едни бързи изключителни избори могат да бъдат за тях непредвидими или даже по-лошо – изцяло предвидими.

Бих заложил на второто, че са предвидими. Бойко към момента има милиарди, има хора и запаси из цялата страна.

Администрацията е на негово разположение и огромна част от медиите очевидно са още под надзор.

Той все по този начин има всичко, ние все по този начин нищо. Използвайки всеобщия яд, в този момент едвам добутахме до 40% присъединяване във вота. Защо се счита, че на идващите избори интензивността ще е по-висока? Логично е да се допусна, че през лятото ще е по-ниска.

Има и различен, психически мотив: ще се роди подозрение върху способността на съперниците на Борисов да бъдат негова управническа опция, откакто не желаят да поемат властта.

Правилно, това е нещо, което към този момент никой не загатва. Но какво мисли Слави, ние не знаем. Ако не искаш да управляваш, какво, по дяволите, правиш тук? Ако не искаш да поемаш опасности, спри си у дома – то и ставането от леглото е риск.

Да разгледаме клопките, които статуквото може да сложи. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи заявяват, че застават зад държавно управление. Но не е ли гротеска ГЕРБ да застава зад държавно управление, което ще го проверява?

Подкрепата на ГЕРБ е неистина. Но сходен ход предвидих още на площада предишното лято с въпроса " Дали ГЕРБ и Борисов няма да поддържат ръководство против себе си за политическо оцеляване? "

Те даже бяха подготвени да оглавят митинга против самите себе си.

Това направиха през 2013 година – яхнаха митинга и се върнаха на бял кон. Ами в случай че Движение за права и свободи решат да гласоподават против Гешев, т. е. против себе си, тогава какво вършим? Ще кажем, не, не ви желаеме гласовете ли? Ако врагът ми дава оръжие против себе си, аз ще го взема. Трябва да се мисли повече. И преди са ме наричали министър на ГЕРБ, и в този момент е същото.

Все отново, какъв е скритият интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи да упорстват за държавно управление на съперниците си? Единият вид е да ги накарат на инат да не произведат кабинет, щом кръвните врагове го желаят.

Това е едната явна причина. Другата не е толкоз явна. Отдавна говоря, че на политическата сцена няма по-умен и рисков съперник от Движение за права и свободи. Движението от дълго време има свои хора на всички места. Например в следствието – някогашният шеф на столичната работа, след това шеф на Национална следствена служба. Пеевски беше следовател 10 година, без да е стъпвал в следствието. Движение за права и свободи на практика овладя следствието, полицията и цялата прокуратура. От долу до горе. Ако в един миг политическото оцеляване на придвижването зависи от това, за какво да не махнат Гешев?

Изглежда всеки би могъл да бъде рискуван в Движение за права и свободи поради политическа целенасоченост.

Разбира се. Гледайте на Движение за права и свободи исторически, като на мафиотските организации – както беше при мутрите: започнаха жестоко и брутално, само че след това прескочиха в стадия, когато си купиха костюми. Сега те имат банки, бизнес в енергетиката и под дърво и камък. След десетина години няма да можем да им кажем нищо. А ние в този момент се дебнем идеологически, вместо неотложно да прочистим прокуратурата и следствието. Движение за права и свободи са си създали сметката.

Възможно е Движение за права и свободи да са си създали и друга сметка. Идеята за тотално мажоритарно гласоподаване за всички институции устройва най-вече партиите на статуквото и в частност партията на Доган. Не са ли това очертанията на бъдещия модел на задкулисието?

Така е. Затова споделям, че Движение за права и свободи са неприятно умни съперници. При мажоритарно гласоподаване те ще се окажат неподозирано по-силни.

Значи има риск в съставянето на държавно управление на Трифонов, в случай че той упорства на изискването за мажоритарни вотове.

Слави също би изгубил от едни мажоритарни избори. Сега не е моментът за това и допускам, че той и хората му го осъзнават, разгадавам, че са умни. По-скоро биха отсрочили този въпрос за времето, когато ще сме се справили с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

От ръководещата партия непрекъснато акцентират големия потенциал на Борисов. Ако потърсим още клопки в нескритото предпочитание на ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат кабинет на своите съперници, може ли един от тях да бъде предстоящ неуспех и триумфално завръщане?

Пред „ големия “ потенциал на Борисов пущам сълза: 11 здравни министри за 11 година, половината от тях - открити по тротоари и пешеходни пътеки, Цветанов защо беше квалифициран? А самият Борисов какво знае, отвън шофирането на джипка и мятането на пачки през прозореца? Като виждам листите на Слави, Демократична България и нашата, там съвсем няма хора с политически опит, само че пък е цялостно с потвърдени експерти.

Държавният чиновник Михаил Константинов цитира военновременни практики и прокара изумителната концепция при кабинет на митинга, за вицепремиер да бъде назначен водачът на бъдещата съпротива, т. е. ГЕРБ, за единство и справяне с външни и вътрешни рискове. Виждате ли Борисов в такава роля?

Все още държавният чиновник Константинов пропуща тази детайлност, че ние водиме война напълно с вътрешен зложелател. И той се споделя Борисов. Аз бих го назначил да дава отговор за килера и метлите в Министерски съвет, при едно бъдещо държавно управление.

Как си обяснявате безпределната честност измежду известна част от партиите на митинга, на кристално чисти идеологии, които заменят политическия натурализъм?

Аз съм скаран с идеологиите. В политически аспект те са наивна аматьорщина. Вярват в светлото бъдеще, само че всички живеем в сегашното.

Прокарва се лицемерна стеснителност към държавните постове от хора, които към този момент са действителни депутати, а това не е гратис начинание за доброволци.

Зад това се крият стремежи за единственост и изключителност. Това е нов тип Българска комунистическа партия. Но не ГЕРБ - Българска комунистическа партия, а „ нашата “ Българска комунистическа партия. Ето за какво би трябвало да останем на първо място жители и да бъдем коректив.

При по този начин струпаните претекстове, къде минава границата сред политическата предвидливост и елементарната непоследователност?

Политическата непоследователност у нас се схваща като естествена политика, като някакво покерче зад тила на обществото, от което може да се завоюва. Отказвам да съм подобен политик.

Неистовото предпочитание за незабавни предварителни избори не е ли също хазартен ход, от който може да загубиш всичко – разминаване сред мечтано и фактически?

Това е малоумен ход. Демокрацията е да събереш орел, рак и щука и да постигнеш резултати, в името на общата цел. За образец давам държавното управление на Марио Драги в Италия.

Има още един аргумент против съставянето на кабинет от досегашната съпротива – че той ще е пленник на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и те ще могат да го смъкват във всеки подобаващ за тях миг.

Макар и по сложния метод, Българска социалистическа партия схванаха, че по този път се самоубиват.

Но помним какво се случи, когато се гласуваше за Висш съдебен съвет и за Цацаров, като началник на КПКОНПИ – статуквото бе единно в този си троен тип.

Помним това добре. Както и това, че когато някой оказва помощ, а не желае нищо, постоянно има едно на разум.

Няколко пъти употребявате местоимението „ ние “. Кои тъкмо сте вие?

На първо място, нашата част от обединението – Мутри, вън!, гражданската част. Извън нея, мисловният развой върви във всички опозиционни сили.

Колко завоюва и какъв брой загуби вашата коалиция от активизирането на Дончева, която в началото се съобщи като съветник и помощник, а в този момент - водач и народен представител?

За множеството странични наблюдаващи, това е изненада. За нас не е. Ако е изненада, тя не е доста приятна. Затова и споделям, че типичният български политик постоянно споделя едно, а след това прави друго. Това е един от моделите, които желая да разруша.

Каква е вероятността за държавно управление в този парламент от 1 до 10?

Шестица. Но това е път в будисткия смисъл на думата.

Разговора води: Емил Янев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР