- Г-н Георгиев, в събота ще участвате в благотворителен маратон

...
- Г-н Георгиев, в събота ще участвате в благотворителен маратон
Коментари Харесай

Fun Run Kids 2020 насърчава децата със специални нужди да спортуват

- Г-н Георгиев, в събота ще участвате в благотворителен маратон - Fun Run Kids 2020 - Да тичаш с идея. Каква е концепцията?

Това е едно извънредно събитие и доста се веселя, че ще вземам участие. Подкрепям дейния метод на живот и вземам участие в много сходни събития. Специално за този маратон в Плевен постоянно сме желали да го изпълним и с помощта от нашите другари то вече е реалност. Идеята е да се съберат деца, да потичат, да се срещнат, да поиграят. И да създадем един табиет, да поставим традиция и от другата година, да вземем за пример, да има повече детски бягания и спортни събития.

По време на спортния празник в събота ще създадем дружно с Криси Колева (влогърка) от " Вкъщи с Криси " и забавни игри за децата. 

- Какви?

- Ще стартираме със забележителностите на Плевен. След това ще организираме една игра за вярното хранене и други забавни занимания. Искаме да притеглим вниманието на подрастващите и да поставим основите за по-нататъшни сходни събития. Искаме и да приобщим хора с разнообразни благоприятни условия. Опитваме се да покажем, че сме дружно в едно такова предизвикателство.

Правим събитие, което е отворено за безусловно всеки - дете, което е с увреждане и е на количка, или с други проблеми. 

- Колко участници са се записали за присъединяване?

- Още нямаме систематизирана информация, само че има много искащи. Още от сутринта ще стартират няколко кроса - разделени са според от възрастовата група. Има и тичане за най-малките, в което могат да се включат и техните родители. Междувременно ще има и отбор, както и песни и танци. Ще бъде една хубава събота в Плевен. Надяваме се и времето да е с нас.

- Вие сте едно от лицата на сходен вид акции. Какво ви стимулира?

- Искам децата да се усещат удобно и да са дейни. Когато младежите не са дейни, се пораждат толкоз доста проблеми. Моята концепция е да приказваме и да им демонстрираме дейния метод на живот, да свикнат с мисълта, че принадлежността към нещо е доста значима.

- Миналата събота и неделя още веднъж участвахте в предизвикателство - теглехте с часове в дъжда голям джип.

- Тази благотворителна акция беше обвързвана с психологичното здраве на хората. Исках да оказа помощ на организации, които се занимават с сходни проблеми, тъй като знаете какъв брой тежки бяха последните месеци освен за българите, само че и за целия свят. Имам поради коронакризата. Много хора не знаеха по какъв начин да реагират на нея. И освен това събитие имаше разнообразни спортове, които да насърчат интензивността - ръгби, каскадьори пристигнаха, кондиционни тренировки и прочие

- Казвате предизвикването " ковид ". Освен на душeвността, отрази ли ни се и физически - бяхме затворени много време?

- На някои хора им се отрази и физически. Не всеки искаше да излиза на открито и да се упражнява. На мен не ми се промени живота. Тичах, у дома правех тренировки. Свикнал съм в разнообразни условия да спортувам. И душевен съм имал много рискови натоварвания. Да се затворя у дома не е нещото, което може да ме обърне. По-скоро е опция да науча нещо ново. Включих се в разнообразни курсове, научих разнообразни неща, четох повече.

" Благодарен " съм, че можех да върша разнообразни действия, за които преди не намирах време.

Човек може да извлече изгоди и от рецесията. Така виждам на всичко. Няма положителни и неприятни неща. При мен има благоприятни условия. Ако хората одобряват всичко по този начин в живота си, ще е доста по-лесно.

----



- Г-жо Караджова, вие сте съорганизатор на маратона в събота в Плевен. Какво сте планували за него?

- Да, " Светът на Мария " е един от уредниците, тъй като събитието е ориентирано към интеграция на хора с увреждания към спорта. Ние имаме вяра, че спортът е доста значим за хората с интелектуални усложнения, тъй като оказва помощ те да координират по-добре придвижванията си, тъй като им оказва помощ да имат дневен ред. Самото присъединяване и интензивността им, а и печеленето на награди за тях е доста значимо. Защото всекидневно всекидневието им е сиво. Много от хората към момента стоят по домовете си и нямат места, които да посещават денем. 

В нашия дневен център към този момент имаме опит по какъв начин спортът се отразява върху живота на хората със усложнения. Имаме четирима от души, които вземат участие в " Спешъл Олимпик ", имаме златни медали по конна езда, по плуване. Миналата година наши хора пътуваха и до Дубай на тези игри. Ние виждаме по какъв начин се трансформира животът им и имаме вяра, че да може човек с интелектуални усложнения да спортува интензивно, да е във форма като възрастен, би трябвало да стартира от детска възраст. Това е главната ни мотивация да се включим във Fun Run Kids 2020 и се надяваме то да е годишно събитие. Защото децата със специфични нужди е добре да стартират да спортуват от рано дружно със своите връстници.

Очакваме деца, които нямат специфични просветителни потребности, дружно със своите връстници, които имат, да тичат ръка за ръка.

- Какви са провокациите към организирането на сходни събития?

- В съответния случай нямахме особени компликации, тъй като всички организации, които са ангажирани в събитието, имат много опит. Част от нас работят с деца и възрастни с интелектуални усложнения. Един от участниците ни е фондация " Аутизъм ", които имат детска градина и различен център за деца аутисти в Плевен. Общината в града застана зад самодейността ни, финансира част от дейностите и притегли участници от учебните заведения.

Истинското предизвикателство е да убедим всички - родители и учители, всички хора на събитието, че е доста значимо децата, които имат усложнения, да бъдат включени в спорта. Кой колкото може и както може. И да е наедно с другите деца.

Живот и здраве следващата година самодейността Fun Run Kids ще е в София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР