Г-н Бабикян, вече са известни кандидатските листи за евродепутати на

...
Г-н Бабикян, вече са известни кандидатските листи за евродепутати на
Коментари Харесай

ЕС няма да ни достави тази справедливост, която ние отказваме да си извоюваме

Г-н Бабикян, към този момент са известни кандидатските листи за евродепутати на всички съществени политически сили. Какво можем да кажем за тях?

- Листите не носят някаква изненада дотолкоз, доколкото самите избори не съставляват огромен интерес за хората в България. Може би максимален интерес предизвикваше листата на Българска социалистическа партия, поради абсурда дали ще участва Сергей Станишев в нея или не. Тази колизия завърши.

От трите патриотични листи като че ли на Вътрешна македонска революционна организация е най-атрактивна с наличието на Андрей Слабаков, на Ангел Джамбазки, на ген. Шивиков?

- Има някакви опити да се компенсира разнобоят сред трите патриотични обединения с сходни обезщетителни механизми като включването на Андрей Слабаков или провеждането на ефирен конкурс. Или пък обединяване в името на Валери Симеонов. Но това са някакви опити за оздравителни механизми на нещо, което като цяло носеше резултат, а в този момент поотделно е доста подозрително дали ще пожъне триумф.

Как ще коментирате, че Делян Пеевски още веднъж участва в евролистата на Движение за права и свободи, а той даже не почете представянето й?

- Той най-вероятно още веднъж ще се откаже от место в Европарламента. А третият и четвъртият в листата (Илхан Кючук и Искра Михайлова – бел.р.) към този момент са потвърдени евродепутати с опит, с потенциал. Не знам какъв брой е забавно напускането на Делян Пеевски от Европейския парламент, само че не по-малко забавно е оставането на Мустафа Карадайъ в него. Дали и той ще освободи мястото си или ще остане в Брюксел? Защото в противоположен случай ще би трябвало да се търси нов ръководител на партията

Вие допускате ли такава опция, че той може да замине за Брюксел?

- Мисля, че съществува и тази алтернатива.

"Демократична България " има ли късмет за евродепутат с Радан Кънев отпред на листата?

- Вижте, не желая да върша прогнози, само че най-малко методът, по който сега върви акцията и следващата некадърност или отвращение да се направи действително обединяване на десницата, не предвещават огромна разлика в представянето на "Демократична България ". Така че персонално аз не чакам някакви невероятни триумфи и не тъй като личността на Радан Кънев е някаква или не е някаква, а просто хората в дясно за следващ път не получиха това, което чакаха.

Някои ваши сътрудници споделят, че от Съюз на демократичните сили надали не са уцелили джакпота като се коалираха с ГЕРБ и откриха места в тяхната листа?

- Ами, не знам какво тъкмо ще получи Съюз на демократичните сили от тези избори. И за какъв
джакпот става въпрос, откакто се оказа в позата на съдружен сътрудник на ГЕРБ, от където всички други десни избягаха. И се гордеят с това, че към този момент са в коалиция с ГЕРБ, и го акцентират в границите на акцията си. Съюз на демократичните сили реши да се съгласи да направи – не знам дали този път ще се споделя исторически или постисторически – компромис, тъй като наподобява, че историята с ГЕРБ към този момент завършва, а те си купуват фабрика на 8 септември. Така или другояче, тази групировка унищожава моралните устои на Съюз на демократичните сили, доколкото са останали. За електорални няма смисъл да приказваме.

Как възприемате слоганите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – партиите, които са сигурни участници в идващия Европейски парламент? Те са: "Европа ни чува ", "Справедливост в този момент " и "Ние залагаме на младите ".

- "Европа ни чува " не е нещо изненадващо, тъй като казусът на ГЕРБ е по-скоро в това, че България вижда неща, които не й харесват. А и до каква степен Европа чува ГЕРБ...това е много самоуверено изявление. След като Европа беше в София в границите на шест месеца и не съумя да чуе главните ни искания - като изключим Западните Балкани - да вземем за пример, обвързваните с транспортните ни компании. Не знам кой и какъв брой ни чува. Преди доста години имаше една акция "СДС слуша България ", тъй че няма огромно изобретение в слогана на ГЕРБ. А пък и хората у нас все по-малко се интересуват дали Европа чува някаква партия. Те чакат самите те да бъдат чути, тук, в България, с всичките си проблеми.

А "Справедливост в този момент "?

- По-скоро наподобява на нещо, което биха произнесли хората от "Правосъдие за всеки ", а не толкоз от социалистическата партия. Да, хората имат потребност от правдивост в този момент. Не съм уверен, че тъкмо европейските избори ще извършат тази доставка на правдивост в този момент. Разчитането изобщо на това, че Европейският съюз или пък сътрудниците ни в него ще ни доставят тази правдивост, която ние отхвърляме да си извоюваме, е заблуда. Дори Кьовеши да бъде определена за основен прокурор на Европейски Съюз, която ще следи разноските от европейските фондове и т. н. Вижте какъв брой средства влизат годишно от европейски фондове и какъв брой в действителност България харчи от личния си бюджет. В пъти повече пари харчим от личните си средства, в сравнение с са тези, които влизат от Европейския съюз (не че са малко). А кой ще следи за тези пари? Отново ли Кьовеши ще идва да ни прави работата?

Каква акция да чакаме в идващия месец? "Апартаментгейт " ще се разраства ли още или ще се размие до изборите?

- Не имам вяра да се размие. Ще получим акция, която е за вътрешнополитическа приложимост - допускам, че към 80% от говоренето в границите на акцията. И петнайсетина % ще се занимаваме с общоевропейски тематики. Те в действителност не вълнуват хората и не тъй като не са значими, а тъй като не могат да стигнат до тях, да си ги преведат на ежедневния живот. Повечето от представителите от тези политически партии споделят "ние в България " и "там в Европа ". Те не са съумели до този миг, за 12 години, да преведат обстоятелството, че ние тук сме Европа и Европейски съюз. Продължаваме да приказваме за ние тук и тях там. Дори не сме се самовъзприели за членове на Европейски Съюз, а камо ли да повдигаме съществени тематики. Просто си представете един претендент за Европейския парламент, който разисква връзките на Европа със Северна Африка. И си помислете каква чуваемост има. А това е извънредно значима тематика за Евросъюза.

Как ще коментирате страховете на Бойко Борисов от "пълзяща тирания " и "военен прелом "?

- Аз съм слушал приказките му, че желаят да го гръмнат. Помните ли, че някой го беше заплашил с ликвидиране, Ахмед Доган ли беше? Всякакви нелепости сме чували от министър-председателя. Чували сме по какъв начин ще блика петрол, по какъв начин идват милиарди вложения...Всичко сме чували от министър-председателя. Така че един прелом повече или по-малко няма да изненада никого.

Премиерът отново развърза кесията и стартира да раздава пари. Опитва се да си купи политическо време ли?

- Ами, да. Това е типична лява политика. Дори не е социалдемократическа, а още по-лява. Хвърлянето на пачки вместо промени за усмиряване на хората е нещо като да ви дават успокоителни вместо да ви лекуват. Подобна чисто лява политика от Борисов не е вест, просто стартира да се изчерпва като нещо задоволително за обществото. И той в действителност избира да заема позата на жертва, че ще му вършат прелом, че някой погледнал някого през гърба си, до момента в който бил на Консултативен съвет, кроят се козни против него и горкият той, видите ли, отстранява корумпираните, а пък по какъв начин по този начин никой не прави оценка неговите морални стандарти. Отново би трябвало да провокира жалост в популацията – за един добър човек, който, видиш ли, не знаел, че към него е цялостно с корумпирани хора. Позата на незнаещия не му отива. Той е от 10 години на власт. Кой в България може да повярва, че Бойко Борисов не знае, че първите хора към него злоупотребяват с позициите си и то в лична изгода. Това е елементарна мистерия. Или си малоумен и не виждаш. Или си неприятен и закриляш. Той би трябвало да избере едно от двете. Няма трети вид след 10 години власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР