Г-жо Калайджиева, този месец Yettel представи своята стратегия за устойчиво

...
Г-жо Калайджиева, този месец Yettel представи своята стратегия за устойчиво
Коментари Харесай

Yettel планира да събере 127 тона електронни отпадъци до 2028 г.

Г-жо Калайджиева, този месец Yettel показа своята тактика за стабилно развиване 2028. Върху какво се концентрира тя?
След много задълбочени разбори и голям брой срещи с разнообразни звена във компанията, взехме решение да изградим тактиката ни върху четири съществени посоки - там, където знаем, че можем да окажем най-голямо влияние. Това са хората, околната среда, развиването на технологиите за по-устойчиво бъдеще и ръководство, учредено на честност и бистрота. Във всяка една от тези области сме си заложили ясни цели, ограничения и резултати, към които се стремим. Сред тях са намаляването на въглеродните излъчвания, създаване на софтуерни решения за клиентите ни, подпомагащи устойчивия метод на живот, съкращаване на електронните боклуци, които се изхвърлят в околната среда и други
Докладът преглежда значими тематики, които са свързани с цялото общество, и една от главните му цели е обвързвана точно с по-устойчивия метод на живот и възпитаване на отговорност към околната среда у най-младите. Защо избрахте тази посока?
Поколението Z се трансформира в катализатор на концепциите за стабилно бъдеще, привличайки със своя възторг и своите родители. Това потомство избира да се свързва с близки до тези разбирания компании. Като цифров бранд и един от водачите в областта на телекомуникациите, Yettel приема за своя задача освен да ползва устойчиви политики в ръководството и активността си, само че и да разпространява положителните практики в тази посока. Тези стъпки са предизвикани от нашето разбиране, че огромната смяна, към която всички се стремим – по-чиста планета и по-ангажирано към тематиката общество, зависи от всички нас. Заложили сме амбициозната цел да доближаваме всяка година до 2 500 000 души с информация за устойчивия метод на живот, с вярата да мотивираме положителни промени в държанието им.

Към сегашния миг телеком промишлеността способства за 3-4% от международния въглероден отпечатък, което е два пъти повече от авиацията, а електронните боклуци са най-бързо растящият поток от боклуци в света. Ето за какво една от първите ни начинания тази година в посока стабилно развиване визира точно ръководството на електронните боклуци, които всеки има у дома - остарели телефони, таблети, кабели, зарядни. Така даваме инструмент в ръцете на елементарния човек да способства за по-чиста планета, която да оставим на децата ни.
Как планирате да допринесете за намаляването на електронните боклуци?
Yettel има дългогодишна история в региона на преработването. Ние бяхме едни от първите компании, които стартираха акции за преработване. Тази година надградихме тези старания с огромна акция за преработване на остарели устройства, която нарекохме „ Рециклирай и спести “. С нея мотивираме хората да донесат в нашите магазини остарялото си устройство, като всеки месец им осигуряваме атрактивни отстъпки и промоции.

Само за 2021 година успяхме да съберем 21 586 кг електронни боклуци. Ефектът от поправката или преработването на телефоните, събрани единствено от нашата стратегия за клиенти през 2021 година, се равнява на резултата от посаждане на 1281 дръвчета и растежа им в продължение на 10 години. Но това не е единствената посока, в която работим, що се отнася до кръговата стопанска система. Благодарение на услугите, предлагани от нашия сервизен център, клиентите могат удължат живота на устройствата си, с цел да не се трансфорат те в електронен боклук. Планираме да продължим да сме мощно ангажирани с казуса и в бъдеще. Затова нашата цел е до 2028 година да помогнем най-малко 127 тона електронни боклуци да не попаднат на сметището.

Освен това имаме упоритостта и да понижим с 40% отпадъците от опаковки, генерирани за задачите на превозването като част от личните ни действия. Като последваща стъпка до 2024 година ще ангажираме и нашите снабдители, като ги насърчаваме да развиват по-устойчиви практики в личните интервенции.
Кои са най-важните цели от останалите стратегически посоки на тактиката?
Нашата тактика се базира на убеждението, че всяка смяна стартира с хората и преди да променяме средата към нас, би трябвало първо да предизвикваме дейности от вътрешната страна. Ето за какво си слагаме за цел в Yettel да създадем среда, която окуражава разликите и обезпечава равни благоприятни условия на всеки. Най-ярък образец е програмата Side by Side, която оказва помощ на хората с увреждания да стартират кариерния си път с нас  и чието осмо издание се организира тази година. Една от задачите в тактиката ни във връзка с равните благоприятни условия е и до 2028 година 40% от софтуерните функции в компанията да се заемат от дами.

Още в границите на идната година ще проведем и образования на тематика резистентност за 50% от чиновниците и 100% от висшия мениджмънт.  Подобен метод ще внедрим и във връзка с най-младото потомство. Планираме всяка година да образоваме най-малко 40 000 младежи по тематики, свързани с онлайн сигурността, като задачата ни е всяка година да подобряваме цифровите умения на 10 000 души.

Тук бих показала и упоритостите ни за развиването на нашата 5G мрежа. До 2026 година планираме да осигурим 5G покритие за 85% от популацията със скорост на връзка над 1 Gbps в градските региони. По този метод ние ще подсигуряваме достъп до най-новото от света на технологиите освен на градското население, а и на тези отдалечени места, където свързаността несъмнено играе жизненоважна роля. Не на последно място, ангажираме се всяка година да представяме по едно ново софтуерно решение в поддръжка на устойчивото развиване на бизнеса и обществото в България.

Интегрална част от всяка тактика е следенето на осъществяването на заложените цели. В тази посока ние подхващаме идната стъпка и се ангажираме обществено всяка година да отчитаме резултати по всички цели в умишлен отчет. Така имаме вяра, че ще бъдем добър образец и за други компании в бранша и оттатък, тъй като най-важният детайл от всяка ESG тактика е точно прозрачността.
Текстът е част от бр. 111 на сп. " Икономика ". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинYettel Михаела Калайджиева резистентност ESG ПоследниНай-четениКомпании 36 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 204 Холандската криптоборса Bitvavo има ликвидни проблеми Наука 256 Разкодирането на човешкия „ компютър “ Любопитно 6310 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Любопитно 6310 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България ПолитикаОбновена 3911 Политическа партия публично разгласи Николай Денков за своя кандидат-премиер Индустрии 3644 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Индустрии 3608 Къде се намира България на бирената карта в Европа Всички новини13:01 Наука 36 Разкодирането на човешкия „ компютър “Още от КомпанииВиж всичкиХоландската криптоборса Bitvavo има ликвидни проблемиМъск търси нови вложители в TwitterPepsiCo стартира да употребява електрическите камиони на TeslaGoldman Sachs възнамерява да редуцира 4000 души Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР