Г-жо Гавраилова, в какъв бизнес свят продължавате да навлизате с

...
Г-жо Гавраилова, в какъв бизнес свят продължавате да навлизате с
Коментари Харесай

С „Комсед“ в дигиталната ера на играчките

Г-жо Гавраилова, в какъв бизнес свят продължавате да навлизате с детските играчки?
Светът на детските играчки става все по занимателен, а на бизнеса с тях – все по-разнообразен, висококонкурентен и под напрежение. Това е свят, изпълнен всеки ден с голям брой провокации: нестабилна външна и вътрешна икономическа конюнктура, промени в цените на първични материали, сила, произвеждане, превоз, неспирна инфлация, закъсняващи или подранили доставки, нeдостиг на дипломиран персонал… Всичко това е неизменима част от нашето бизнес ежедневие.
Кой е „ Цар “ на тъкмо този пазар?
Потребителите и умният маркетинг.
Как се уголемява обсегът на продуктите, които оферирате?
Следим пулса на обществото, слушаме гласа на децата и на техните родители, идентифицираме техните потребности и се стремим да обогатяваме средата за развиването на малчуганите, като им предоставяме всеобхватни и привлекателни благоприятни условия за опознаване на заобикалящия ги свят. Мотото ни е „ Подари благополучие “, тъй като знаем, че всеки ден е несравним, че всеки ден е страст, че всеки ден носи нова опция.
КОМСЕД е редуциране от Computer Sistem for Education. Развитието на компанията потегля през 1989 година от наличната за възпитаници роботика. Нека в резюме да разкажем тази дълга история на смяната и растежа…
Всичко стартира с една революционна идея  - да се сътвори нова и съвременна просветителна среда, в която децата да вземат решение проблеми, като употребяват необятните благоприятни условия на персоналните компютри, само че и като свържат към тях съставените елементи на конструктори Лего, основани на правилата на механиката, техниката, роботиката. Намерението е тази интегрирана среда да се внедри по подобаващ метод в просветителната система и да направи българското учебно заведение привлекателно и забавно за децата място. Развитието на компанията продължава, тя се трансформира и според от метода, по който средата се трансформира.
Вие по какъв начин се включихте в този бизнес, учреден и развъртян от вашия татко Огнян Гавраилов?
Стана по този начин, че аз пораснах с построяването и развиването на компанията. За мен това не е било и не е просто бизнес, това е повече от страст.
На кое татко ви, създателят на КОМСЕД, съгласно вас най-вече би се радвал през днешния ден? 
 Баща ми беше предан на това начинание и имам вяра, че най-вече би се радвал да вижда, че компанията се развива и пораства, че почитаме положителната традиция и не губим посоката, която създателите са задали, че сме смели и не се огъваме пред компликациите. Екипът е доста значим, към момента в компанията работят хора, които са от основаването ѝ – това също е мотив за удовлетворение. И може би татко ми най-вече би се радвал на това, че се заех с порив и предпочитание да развъртвам активността и съумях да увелича фрапантно и броя на магазините, и приходите на компанията, само че и да я вкарам в цифровата епоха.
Лего има значима роля в развиването на КОМСЕД. Защо?
Въображение, умения, познания, фантазии - това са не просто думи, а хрумвания, които движат развиването на компанията, основана и ръководена от хора, свързани с науката. В осъществяването на тази своя задача за прочувственото, интелектуалното и креативното израстване на децата, дружно с Лего Дакта създателите на КОМСЕД стартират реализирането на план за програмен продукт и роботика, основан по това време от Лего в помощ на профилирани просветителни планове. Така се откриват чудесни връзки и стартира развиването на комерсиална активност с тази забележителна марка. Лего е традиция и доста деца по света са пораснали с тези конструктори, показали са своите умения, това в действителност е неповторимо. Лего не е единствено игра, тези конструктори развиват фината моторика и по необикновен метод отключват детската фикция.

Играчки, с които времето не просто минава незабелязано, а които основават умения и оказват помощ на децата да развиват своето въображение - годна ли е тази формула и през днешния ден, когато са минали 34 години от основаването на КОМСЕД?

Разбира се. Убедихме се, че когато ти е занимателно, когато ти е забавно, когато нямаш самообладание да се отдадеш на обичано занятие, играчка, план – тогава можеш и ще постигнеш доста. Това важи и за децата, само че и за възрастните. В сходни моменти детето се усеща решително, интензивно, целенасочено. И по-важното - научило е, че нещата са постижими.
Какви трендове се следят при играчките? Кое движи смяната при тях и в огромната смяна кое остава непроменяемо?
В устрема си да имаме повече и да живеем по-добре постоянно подценяваме сигналите на природата и на планетата. Време е да мислим по-екологично, да поддържаме екопроизводствата и да насърчаваме изработката и потреблението на играчки от рециклирани материали. Неизменно за КОМСЕД като динамична компания остава главното ни предписание, обвързвано с обезпечаването на богата, разнообразна, здравословна и пълноценна среда за сполучливо физическо, обществено, прочувствено и интелектуално развиване на всяко дете. Игрите и играчките непрестанно се развиват и модернизират в крайник с технологиите и това ни оказва помощ решително да следваме това наше предписание.
Кой е основният миг за триумфа на този бизнес?
Водени сме от разбирането, че децата са нашето бъдеще, и се стремим да сме постоянно настоящи и с ясна цел.
Колкото по-голям става бизнесът, толкоз по-труден е за ръководство. Как го развивате по този начин, че да не излезе отвън надзор?
Въвеждаме нова стратегия, която е доста значима за ръководството на доставките и активността на компанията. Тя ще бъде една за всички отдели и ще оказва помощ доста и на онлайн бизнеса ни, а за него мнението на нашите сътрудници е, че имаме блестяща цифрова платформа, която спомага за доста положителни продажби и отлични резултати. Програмата е плод на дълготраен труд и вложения. Благодарение на екипа, който Росен Филимонов събра, само че и на знанията, които той има в региона на програмирането, нашите клиенти разполагат с опцията да употребяват комфортния онлайн магазин на КОМСЕД.
Пандемията ви тласна в посока цифровизация и развиване на КОМСЕД Онлайн. Как върви електронната търговията в този момент и какъв дял има тя от общия размер на продажбите?
Онлайн търговията имаше своя пик през 2020 година с дял от 22%, след което резервира положителни равнища спрямо интервала преди пандемията, защото клиентите оцениха удобството, само че и тъй като заслужихме тяхното доверие.
Въвеждате ERP система, дигитализирате процесите на ръководство – какво задачите и какво постигате?
Целта е ясна – възстановяване качеството на обслужване на клиентите, както и усъвършенстване на работния развой на екипа на КОМСЕД.
Как се трансформира ролята на физическите ви магазини? Как пандемията повлия на търговията с играчки и артикули за бебета и деца?
Пандемията беше сложен интервал за всички ни. Хората бяха много изолирани и прекарваха доста време в домовете си, тъкмо тогава наблюдавахме огромен растеж в търсенето на пъзелите, фамилните игри и конструкторите. Играчките заеха главно място в развлечението на цялото семейство и внесоха доста уют и часове на общо развлечение. Физическите магазини към момента са желани от клиентите, защото това също е обвързвано с прелестно фамилно преживяване. Повечето избират опцията онлайн да прегледат, да тестват, да сравнят и да изберат, без да се усещат задължени да купят незабавно, на момента... както най-често се случва онлайн.
Каква е равносметката ви за развиването на КОМСЕД през тези седем години, откогато сте поели ръководството?
Оборотът е повишен близо четири пъти - беше 15 млн. лева, в този момент надвишава 55 млн. лева Броят на магазините е три пъти повече, като имаме и онлайн канал за продажби. Служителите бяха 100, в този момент са 250 души. Водещо е желанието ни да дадем повече на своите клиенти и да сме им още по-полезни. Финансовите резултати са разследване на всичко това, а не са главната ни цел.
Като чуем КОМСЕД, какво да си представим?
Представете си доста деца и усмивки. Ние самите се усмихваме, когато чуваме деца и родители да изясняват, че КОМСЕД са магазините със слънчицето.
 Кое дава образа на тази верига?
Обликът идва от претърпяното и от отгледаните с нашите играчки към този момент генерации наред деца, внуци, правнуци.
Как като жена и като бизнесмен ви трансформира този бизнес, основан да носи наслада на децата, само че и на възрастните?
Бизнесът е огромна отговорност – към татко ми, който е основател на компанията, към хората, ангажирани в активността, и изключително към всички консуматори, привикнали с нашите играчки и с все по-големия набор от оферти. Тази активност и на мен самата ми носи наслада и позитивни страсти. Където и да съм измежду децата, когато те чуят името КОМСЕД, поглеждат към мен по метод, който няма по какъв начин да се не помни. Подаряваш ли приятни прекарвания на децата, те ти връщат страстта умножена.
В многото срещи в този чудноват свят, коя за вас остава като една от най-трогателните истории?
Направихме доста прекрасен фестивал и празник с една от марките, с които работим от години. Разчувства ни реакцията на детенцето, което завоюва огромната премия. То се разплака и сподели, че доста дълго е мечтало за това.
Принцип, на който оставате вярна?
Постоянство и уместност.
Всеки ден сте измежду толкоз доста играчки, само че работата си е работа. Как си почивате?
Обичам да спортувам и да съм измежду природата, най-добре си почивам на море.
Вашият съвет към родителите?
Отделяйте повече време на децата, играйте с тях, не трябва играчката да замества наличието на родителите, а и тя не може да замести тяхната обич.
Там, където свършат игрите и играчките…
Там са доста оперативки, счетоводна активност, одити, обмисляне и много доста работа за извършване.
Максима, която съответства на вашата бизнес философия?
Бизнесът е най-увлекателната игра.
Фирмен профил
КОМСЕД АД развива веригата от детски магазини КОМСЕД и КОМСЕД Онлайн, които са измежду водещите и най-бързо разрастващи се участници на пазара на детските играчки, бебешките и детските такъми. Дружеството има 4 районни центъра в София, Пловдив, Варна и Слънчев бряг, както  и 26 ритейл магазина в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Варна, Бургас, Сливен, Слънчев бряг, Стара Загора, Казанлък и Курортния комплекс „ Св. Св. Константин и Елена “ , а също и 99 миниобекта „ КОМСЕД – Детски магазини на път “ в бензиностанции OMV. Компанията поддържа партньорство с търговските вериги Фантастико, METRO и Билла. КОМСЕД е извънреден дистрибутор за България на водещи международни марки в региона на детските играчки, измежду които LEGO, PLAYMOBIL, DISNEY PLUSH, INTEX, BBURAGO, SES, RAVENSBURGER, ZURU, SMART TRIKE, MGA, MONDO, Silverlit. Дружеството е пряк вносител на MATTEL (Barbie, Hot Wheels, Fisher Price, Matchbox, Jurassic World) и HASBRO (Nerf, My Little Ponny, Play-doh, Peppa Pig, Disney Princess), Spin Master. От бебешката гама се предлага необятен подбор от артикули на марки като Chicco, Baby Fehn, Avent, Nuk, Chipolino, Lorelli, Mutsy, Cangaroo, MAST, Medela, Babyono, BabyNova, Dr.Brown`s, AGU.
В числа4 районни центъра има веригата КОМСЕД в София, Пловдив, Варна и Слънчев бряг26 ритейл магазина са част от веригата в София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Варна, Бургас, Сливен, Слънчев бряг, Стара Загора, Казанлък и Курортния комплекс „ Св. Св. Константин и Елена “55 млн. лева надвишава годишният оборот на компанията99 са миниобектите „ КОМСЕД – Детски магазини на път “ в бензиностанции OMVТекстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР