Г-жо Драгийска, миналата година обявихте климатичната стратегия на Лидл България,

...
Г-жо Драгийска, миналата година обявихте климатичната стратегия на Лидл България,
Коментари Харесай

Милена Драгийска: Бизнесът и отговорността трябва да вървят ръка за ръка

Г-жо Драгийска, предходната година обявихте климатичната тактика на " Лидл България ", а неотдавна споделихте и една от първите съществени ограничения от нея - прекосяването към закупуване на 100% зелена сила. Каква е вашата мотивация като ритейл компания да работите в тази посока?
Ние всички сме изправени пред голям брой екологични, обществени и стопански провокации и имам вяра, че единственият метод да се оправим с тях е да работим дружно на всички равнища за тяхното превъзмогване. Наред с актуалните рецесии налице са и редица бъдещи проблеми, които би трябвало да вземем поради още занапред. Именно по тази причина като виновна компания ние през днешния ден работим по въпросите, от чиито отговори се нуждаем на следващия ден, а устойчивостта е значима част от стратегическото ръководство на нашата насочена към бъдещето корпоративна и продуктова политика. Пътят, по който желаеме да развиваме бизнеса си по виновен метод с мисъл за хората и за природата, е ясно обрисуван в нашата интернационална тактика за корпоративна обществена отговорност. Чрез нея концентрираме напъните си в 6 стратегически фокус области, съответстващи за заинтригуваните страни и за нашия бизнес: предпазване на ресурсите, грижа за биоразнообразието, обективни дейности, грижа за здравето и ангажиране в разговор.

Като несъмнено една от най-големите закани пред човечеството, битката с климатичните промени също е значима тематика от нашата тактика за стабилно развиване. Опазването на климата е от стратегическо значение за цялата Schwarz Group, част от която е и Lidl. Ето за какво през 2020 година групата предприе сериозна стъпка в сходство с задачата на Парижкото съглашение за климата. От името на всичките си подразделения Schwarz Group се причисли към световния стандарт за корпоративни дейности в региона на нисковъглеродната стопанска система - Science Based Targets (SBTi). Вследствие на това през предходната година Lidl сътвори своя интернационална амбициозна климатична тактика с научно обосновани цели и ограничения за понижаване на въглеродните си излъчвания. От своя страна ние в " Лидл България " също подкрепихме напъните на компанията на световно равнище и към този момент сме в развой на осъществяване на задачите, заложени и в нашата местна климатична тактика.
Какви са съответните цели и ограничения, които си поставяте и прилагате на локално равнище в този значим стадий от енергийния преход на компанията?
- В " Лидл България " си поставихме амбициозната цел да понижим въглеродните излъчвания от оперативната си активност в страната с 95% до 2030 година спрямо 2019 година Пътят, по който в Lidl работим за реализиране на амбициозните си климатични цели, е посредством ограничения в три съществени направления. На първо място отбягване генерирането на излъчвания на парникови газове, като втора стъпка намаляването им там, където не могат да бъдат изцяло избегнати, и като последна мярка - компенсиране (офсет) на генерираните излъчвания посредством подкрепяне на световно значими планове, ориентирани към запазване на климата.

Първата основна мярка, която предприехме като част от климатичната ни тактика през март месец тази година, беше прекосяването към закупуване на 100% зелена сила. " Лидл България " публично получи гаранции за генезис, доказани от Агенцията за стабилно енергийно развиване, за потреблението си на зелена сила във всички магазини, логистични центрове и лични административни здания. Наред с тази решителна крачка планираме и поетапното разширение на производството на лична зелена електрическа енергия, с цел да можем да работим още по-независимо в бъдеще. Първият ни сполучлив пилотен план за фотоволтаична система върху покрив на магазин към този момент е реалност от 2019 година До март 2023 следва да изградим слънчеви панели на още 14 лични нови и реновирани магазина, както и на двата ни логистични центъра в Равно поле и Кабиле.
Реклама
В същото време продължаваме да изпълняваме и ограниченията, по които работим от години за енергийна успеваемост и понижаване на въглеродния ни отпечатък. В развой е програмата ни за замяна с естествени и надлежно по-щадящи хладилни сътрудници. Само за финансовата 2020 са изведени от приложимост фреони с еквивалент на 2745 tCO2e, а през 2021 година намалихме годишния си въглероден отпечатък с още 1921 tCO2e. Отделно единствено с помощта на подмяната на съществуващото съоръжение с LED съоръжения пестим над 3 млн. kWh сила годишно, което се равнява на към 1547 тона CO2 излъчвания. В устрема си да подобрим своята енергийна успеваемост разчитаме и на международно приети стандарти и документи. До края на октомври 2021 година всички наши магазини в употреба и двата ни логистични центъра, както и централната ни административна постройка, бяха сертифицирани по ISO 50001/2018. До края на декември същата година всички съществуващи филиали и районни дистрибуторски центрове бяха сертифицирани и по стандарта EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiency) за зелено строителство, посредством който реализираме най-малко 20% по-малко енергийно ползване, 20% по-малко потребление на вода и 20% по-малко вложена сила в материали в своите обекти в съпоставяне със общоприета постройка от същия вид.

Наред с това работим и в посока усъвършенстване на товарите, понижаване на междинното разстояние на всеки превозен палет, възобновяване на автопарка ни. Значителни са и дейностите на Lidl във връзка с преработването и потреблението на рециклирани материали, както и битката с разхищението на храна за предпазване на ресурсите.

Не на последно място бих желала да прибавя и че тактиката за климата на Lidl взима поради освен генерираните оперативни въглеродни излъчвания на компанията, само че и тези на нашите снабдители. Ние предлагаме на нашите клиенти богата гама от хранителни и нехранителни артикули лична марка и действително точно във веригата на доставки е по-голямата част от нашия главен въглероден отпечатък. Ето за какво сме си сложили за цел до 2026 година тези снабдители, виновни за 75% от въглеродните излъчвания във веригата на доставки на интернационално равнище, да дефинират и свои лични климатични цели, които да бъдат в сходство със Science Based Targets и да допринесат за общите цели на компанията.
Споменахте продуктите ви под лична марка. От позиция на потреблението - каква е добавената стойност за клиентите ви?
- За нас устойчивостта не е наклонност, която следваме понякога. Работим в тази посока целеустремено малко по малко, тъй като устойчивостта е част от нашето схващане за качество. В същото време имаме вяра, че тя не трябва да се трансформира в първокласна стока. Ето за какво нашият блян е както да подсигурим, че нашите оперативни действия се развиват с мисъл за утрешния ден - да вземем за пример посредством прекосяването към 100% зелена сила, по този начин и да предлагаме на потребителите си качествени устойчиви артикули на налична цена. Да им дадем опция да създадат резистентен избор и също да способстват за едно по-добро на следващия ден. В нашите магазини предлагаме над 1100 продукта със документ за резистентност и от ден на ден артикули с рециклируеми опаковки и направени от рециклиран материал. През 2021 бяхме и първите измежду огромните хранителни вериги, които пуснаха на българския пазар климатично неутрални хранителни артикули - веган и вегетариански оферти от личната ни марка Vemondo. По-късно през годината допълнихме асортимента си и с климатично неутрални нехранителни артикули - артикули за дома, направени от 100% рециклирана пластмаса.
Реклама
Ние знаем, че доверието се гради с неизменност, професионализъм и бистрота. Следвайки тези три правилото, всеки ден се стремим да даваме най-хубавото от себе си, с цел да оправдаем доверието на българския консуматор към нас. Категорично успяхме да заявим и още нещо - че бизнесът и отговорността би трябвало да вървят ръка за ръка.
Свързани публикации " Лидл България " мина към 100% зелена сила 24 юни 2022, 00:00 Отличието TOP Employer е висока оценка за грижата ни за чиновниците 4 февруари 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР