Г-жо Адамова, непосредствено преди изборите Сдружение БОЕЦ“ публикува нов скандален

...
Г-жо Адамова, непосредствено преди изборите Сдружение БОЕЦ“ публикува нов скандален
Коментари Харесай

Сръчни юнаци от задкулисието „щипкат“ бюджетни и европейски пари

Г-жо Адамова, директно преди изборите Сдружение „ БОЕЦ “ разгласява нов абсурден запис, озаглавен „ Шиши не дава “, от който прозира, че зад политическата буря структурите на задкулисието към този момент са непоклатими. Каква е степента на меродавност на този запис?

А. А.: Става дума за диалог сред Димитър Ламбовски и Стоян Мавродиев. Достоверността може да бъде открита по доста способи, ние разполагаме с положителни специалисти. Например, към този момент е потвърдено, че не става дума за техническа компилация от разнообразни диалози. Най-важното е, че един от участниците удостовери присъединяване си в разговора. Димитър Ламбовски, воин в разнообразни мафиотски истории още от 90-те години на предишния век, който се явява към всяко едно държавно управление като мрачен воин, призна, че подобен диалог е воден. Отделно сме оповестили фондонабиране за сертифицирана интернационална експертиза на материала.

В. Б.: Друг вид за верификация е господин Мавродиев да заведе дело против нас - както към този момент съобщи, и в съда да излезе цялата истина.

Какъв е произходът на този запис?

А. А.: Имаме разнообразни източници, само че ние не ги търсим. Те сами идват при нас, тъй като знаят, че ще дадем публичност. Ние добре знаем историята на господин Мавродиев и на други герои на прехода. Лошото е, че у нас страстите от политиката постоянно взимат връх.

В. Б.: Искахме таман в предизборна конюнктура да осветим част от задкулисието.

Изглежда задкулисието остава невидимо единствено за прокуратурата. Кога смятате, че се е състоял диалогът сред двамата?

В. Б.: По косвени белези, най-вероятно 2019 година. По времето, когато господин Мавродиев към този момент е в ББР. Друга косвена улика са думите на господин Ламбовски, който нееднократно приказва за въпросните къщи в Посиди, Гърция.

Весели тематики за шепа хора във време, когато здравната рецесия още не е настъпила, само че бизнесът е в дълготраен застой, а българската стопанска система е закотвена на дъното в Европейски Съюз. Тъкмо тогава едни сръчни момчета разискват по какъв начин да „ щипнат “ публични средства в изключително огромни размери. Какво разбираме в дълбочина от въпросния диалог, намесва се името на някакъв всесилен „ Шиши “?

А. А.: Да, вероятно става дума за тогавашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Този и други записи са ситуирани в криминално-олигархична матрица. И казусът не е в записите, а в някакви органи, които се назовават контролни. Те би трябвало да охраняват закона, а не обръщат внимание на сходни обстоятелства, които кънтят от години. Конкретно този запис съдържа три аспекта. Първият са къщите на Мавродиев в Гърция, за които през годините някои медии нееднократно алармираха. В сегашния диалог Ламбовски и Мавродиев разискват договорка за 400 000 евро и настрана 200 000 евро, които някакъв водач ще придвижва кеш през граница. Това си е чисто пране на пари, което е проблем и на българската, и на гръцката страна.

В. Б.: От думи в диалога излиза наяве, че това не се случва за първи път. Това е остаряла скица. Г-н Мавродиев има история във финансовите закононарушения, потвърдени от прокуратурата, това е реалност. Доказа се, че той има нарушавания, свързани кредитна информация, само че отминалостта беше изтекла и обвинявания не бяха повдигнати.

А. А.: И двамата са специалисти, по този начин да се каже. Вторият слой от диалога е обвързван с ББР. Мавродиев признава, че с освобождението му от КФН и назначението му в ББР, вместо да му извадят очи, са му изписали вежди. Тоест - матрицата го е възнаградила с по-висок пост.

Тук е мястото да напомним, че предназначението на ББР е да подкрепя дребния и междинния бизнес.

А. А.: Ето това е ключът. ББР е основана от държавното управление на ОДС през 1999 година с 99% държавно присъединяване особено с тази цел. Какво разбираме от този запис за работата на банката? Още по царско време банката беше овладяна от корпоративната група на Движение за права и свободи - посредством Димитър Тадаръков, и от този момент до през днешния ден тя не е изпускана от този кръг. Чии компании получаваха пари през ББР? Румен Гайтански, Домусчиев, Пеевски... Техни доближени са получили стотици милиони.

В. Б.: Ако се огледа портфолиото на ББР, която трябваше да обслужва дребни и междинни предприятия, множеството заеми са за едри компании и сдружения.

Последният скандал беше обвързван с колекторска компания.

В. Б.: Да, която имаше капитал няколко хиляди лв., а получи заем десетки милиони. Доколкото е известно, лимитът за кредитиране там е 2.5 млн. лева, а в записа обсъждащите разясняват, че има способи той да бъде прескачан. Те загатват „ щипвания “ от по 200-300 хиляди евро за персонално прилагане, които са дребна работа за тях.

Глаголът „ ощипвам “ е доста значим, той пронизва целия диалог и демонстрира безпределна безочливост, цинизъм, нахалство и чувство за безотговорност.

В. Б.: Той демонстрира моралната същина на нещата. А от тази диалог излиза наяве, че други сходни разисквания са били водени десетки пъти. Освен за бюджетни средства, приказват доста и за европейски планове. Здравей, здрасти и „ щипкането “ стартира. Но когато става дума за по-едри суми, се преценяват с един, дето бил доста алчен и го назовават „ Шиши “. Задължително трябвало да се мине през неговото утвърждение.

„ Шиши “ ли е върхът на тази финансова пирамида, съгласно думите на обсъждащите?

В. Б.: Явно да. Тук стигаме и до третия аспект в скандалния запис. „ Шиши “ е на върха освен във финансовата част от дейностите, само че той също по този начин не разрешава да се вършат предварителни избори.

Значи обсъждащите свидетелстват, че „ Шиши “ стои на върха и на политическата пирамида?

В. Б.: Става ясно, че Бойко Борисов е негова пионка.

А. А.: Да се върнем към втория слой в диалога. От него излиза наяве, че „ щипването “ визира освен парите на българските жители, а и на европейските. Това си е остаряла скица, още отпреди времето на „ Батко и братко “. Щом на хоризонта се появиха европейските средства, българската криминално-олигархична група и част от корпорацията на Движение за права и свободи сложиха във всички основни точки по пътя на парите свои хора, под формата на специалисти. Намират ги и ги поставят за шефове на публичните пари. Те са били специалисти, доколкото Мавродиев беше специалист на наркотрафиканта Банев.

Всъщност актуалната българска олигархия беше закърмена и отгледана точно с бюджетни и европейски пари.

А. А.: Точно по този начин. Ние и европейците сме хранителната им среда. Преди години посетители от швейцарското национално радио не можеха да ни повярват, че това е правилно. После ревизирали и се убедили. Затова в този момент сезирахме българската и европейската прокуратури, ОЛАФ, Европейска комисия. Отделно и гръцката прокуратура - за покупко-продажбите с вилите. Ще осведомяваме и интернационалните банкови институции – Световната банка, ЕЦБ и Европейската банка за развиване, която има % в ББР. Искаме одит. Ако сегашният парламент не стъпи върху пътя на парите и не вземе най-малко две качествени решения, не излиза наяве накъде е тръгнал. Агенцията за държавна финансова ревизия може да влезе безусловно на всички места, има права съвсем колкото прокуратурата и може да ревизира самата прокуратура.

Борисов ли е държал политическия чадър над радостните момчета, които „ щипкат “ или има по-силна ръка?

В. Б.: Бойко Борисов се загатва в записа като пионка. Според обсъждащите, „ Шиши “ е на върха в политически, стопански и финансов аспект. Става дума за организация като от филмите, където един началник споделя кое може и кое не може.

А. А.: Това е третият слой на нашата информация. Мавродиев ясно споделя – сутринта приказвах с „ Шиши “. Има поради Делян Пеевски. И той не дава предварителни избори, Борисов трябвало да си изкара мандата до дъно.

Действително, през лятото на 2020 година Борисов изглеждаше като човек, който към този момент е написал оставката си.

В. Б.: Той се беше поддал на натиска от улицата, само че очевидно натискът от „ другото “ място е бил по-силен. А неговото персонално мнение не е имало никакво значение. Изпълнявал е заповеди.

А. А.: Сигурна съм, че Борисов не е знаел и какво става в ББР, не му е било позволено да знае. Наблюдателят на тази банка беше Влади Горанов, медиаторът сред ДПС-корпорацията и ГЕРБ.

Всички партии на митинга предизборно се заканваха, че ще осветлят тъкмо това, за което приказва и „ БОЕЦ “. Как реагираха те на този запис, не чухме той да бъде представен в пленарната зала на Народно събрание, при разискването на проверките на ръководството на ГЕРБ?

А. А.: Засега не сме дочакали реакции. Опасенията ни са дали Шиши не продължава да раздава.

Не се ли хванаха в клопката на ГЕРБ останалите партии - да се прави проверка на цели 10 година, вместо на най-крещящите нарушавания от последните 3-4 година, които са проверими за малко време?

А. А.: Точно за това настоявахме. Няма време, а и след петата година обратно множеството закононарушения потъват в отминалост. Не се ли заловен партиите на митинга за 3-4 основни проблема, нищо няма да се излезе в границите на този парламент. Но в случай че произлезе държавно управление, колкото и нежно да е то, може да свърши някаква работа в тази посока.

Значи ли това, че дотук моделът е непреклонен?

А. А.: Абсолютно! Задкулисието се крие в мълчанието на останалите.

Разговора води: Емил Янев

 

Разговорът сред Димитър Ламбовски и Стоян Мавродиев може да чуете

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР