Футболните фенове изпращат още един сезон на може би най-популярното

...
Футболните фенове изпращат още един сезон на може би най-популярното
Коментари Харесай

"Нашите отбори често губят на терена, но винаги печелят сърцата"

Футболните почитатели изпращат още един сезон на може би най-популярното състезание в света - британската Висша лига. Драмата в последния кръг е подобаваща - след няколко обрата и " издънки " Ливърпул към момента има някакъв късмет да измести Манчестър Сити от първото място. Не е до дъно решено Тотнъм или Арсенал ще получи място в Шампионската лига. 

Да обърнем внимание и на други позиции в таблицата. За " оцеляване " се бори тимът на Бърнли , който посреща Нюкасъл на своя " Търф Мор ". Малко по-нагоре, на несъмнено, само че в дълга серия без победи стои славния Саутхемптън - първият клуб, спечелил ФА Къп, до момента в който е във втория ешелон. 

Две равнища на британския футбол по надолу, в Лига 1, за нанагорнище посредством плейоф против Уикъмб се бори различен типичен клуб - Съндърланд

И трите изброени вековни тима от десетилетия не са печелили купа или купа, само че имат извънредно отдадени български фенклубове. Техни представители имахме щастието да посрещнем в " Изотопия " преди време.

" Нашите тимове не са с огромни финансови благоприятни условия и постоянно губят на терена, само че постоянно печелят сърцата с духа и играта. Когато имаме победа, насладата е доста огромна. Когато загубим болката не е прекомерно огромна, тъй като футболистите постоянно се раздават за клуба, емблемата, града. "  

Това изложение, обещано от един от гостите ни, е единствено едно от обясненията в обич, които успяхме да съберем в границите на диалозите.


Традиционният конгрес на Българските Светци в с.Боженци

Саутхемптън

" Да си почитател на бутиков британски тим е прелестно чувство, което е като любовта от пръв взор. Ставаш почитател на тима до края на живота ти, изключително в случай че се е случило във времената преди обществените медии. Беше доста мъчно да гледаш репортаж за обичания тим, да схванеш по какъв начин е приключил мача, колекционирахме тимове от вестник " Старт ", разменяхме. Беше вълнуващо. Сега отново е хубаво, само че по различен метод, " счита Григор Владимиров от " Българските светци "

" Да станеш " светец " по времето на Мат Льо Тисие беше прекомерно елементарно. Той беше Господ на терена ", разказа Григор една от 1001-а аргументи да се влюби в Саутхемптън. Ето и някои от другите - " историята, страстта, фактът, че във времето " светците " постоянно се спасяваха в последния кръг, правеха луди мачове, като посетители побеждаваха с 4:5, след това губеха вкъщи ". Накрая обаче Владимиров признава, че въпреки всичко " любовта е необяснимо чувство ".

" Българските Светци " имат деен уебсайт, провеждат екскурзии за мачове, купуват си продукти и имат годишен " конгрес " в с. Боженци - " неповторима примес от диалози и питиета ". " Фантастично е чувството, когато си мислиш, че единствено ти си почитател на този тим и в един миг видиш още 20 индивида като теб, изстрадали ветерани с фланелки от разнообразни стадии ", добавя Григор.


Съндърландци на Царевец

Съндърланд

" Чувството да принадлежиш към дадена общественост е ужасно, позитивната сила от събирането с други почитатели на тима за гледане на мачове ", добавя Радослав Караасенов.    

" Специално за Съндърланд времената са тежки, тимът е в третото равнище на британския футбол, само че тръпката е същата. Вълнението го има, събираме се, гледаме мачове, радваме се, когато тима печели, даже да е против Джилингам. Не е елементарно да си почитател на бутиков тим ", споделя Радо, който станал почитател на Съндърланд през 1998. 

" Попаднах на публикация за тима и ми хареса името. Започнах да залагам на Съндърланд и постоянно печелех, тогава бяха във второто равнище на британския футбол. Този сезон сложиха връх от 105 точки и влязоха във Висшата лига. Стана ми пъклен забавно и търсих всякаква информация. Установих, че Съндърланд има огромни обичаи и буйни почитатели. Първият излъчен тук техен мач, който имах опция да следя, беше против безконечния зложелател Нюкасъл и след него бях сигурен, че това е моя тим. "  

И тримата събеседници, които са посещавали проведено мачове на тимовете в Англия, отдават част от " магията " на обстоятелството, че обичайните клубове да поддържат интереса към себе си посредством непосредствената връзка сред почитатели, управление и футболисти. 

" Всеки път след мач имаш опция да се срещнеш с треньора, футболистите. Аз даже съм се срещал със притежателите. Има постоянни срещи сред другите фенски организации и управлението. Заедно се търси най-хубавото за тима ", споделя още Караасенов и добавя, че преди 2 години българския фенклуб е взел участие в конференция на почитателите на Съндърланд, където печели премия за истински фенски продукти. 


Знаменитата аудиенция на българските почитатели на Бърнли на " Търф мор "

Бърнли

С футболистите на обичания си британски клуб се е срещал и идващия ни събеседник.

" Да си почитател на Бърнли е много елементарно и се чудя за какво сме толкоз малко в България. Отборът безусловно живее с романтиката отпреди 100 години. Няма огромни пари, всеки един мач се играе с дух и сърце, градът живее с тима. Срещу който и да се играе, в града е празник " - такива са усещанията на Боян Станев - част от българския фенклуб на " виненочервените ", които са един от 12-те клуба, основали първата професионална лига в Англия през 1885г. 

Станев добави, че хулиганството не е типично за клуба и на " Търф Мор " гостуващи почитатели постоянно сядат дружно с домакините. " По време на мача може да се наскърбяват, само че това е напълно обикновено и след мача всичко се не помни и си вървят един до различен. "  

Боян става почитател на Бърнли поради аматьорския футбол в София. С другари вършат тим, който кръщават " Бърнли ", тъй като създателят Пламен Ганев е почитател на " виненочервените ". " Той ни възпламени, след това прочетох забавната история на клуба и доста хора от тима се запалихме. Регистрирахме фенклуб, организирахме екскурзия до Англия и след мача хората схванаха, че у нас има почитатели на Бърнли. "

Фенклубът е учреден 2016 и първата му работа е упоменатата екскурзия за мач против Ман Юнайтед, тогава под управлението на Жозе Моуриньо. 


Станил Йотов

В звуковия файл ще чуете още истории от екскурзии до Саутхемптън, Съндърланд и Бърнли и други случки от живота на българските им фенклубове. 

Изотопският бонус по тематиката са историите на Станил Йотов . Един от потвърдените стожери на българската спортна публицистика прави деконструкция на футболната романтика. Kак почитателите на играта съумяват да наблюдават задгранични тимове във времето на социализма? Сред отговорите - радио на къси талази, рубриката " Спортни свидетелства ", финалът за ФА Къп през 1979, сбивания за вестник " Старт ", телевизионни антени с 24 детайла, ориентирани към Одрин, упадъчния имидж на град Ливърпул и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР