Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи към

...
Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи към
Коментари Харесай

Предвиждат увеличение на контузиите с 25% след подновяването на мачовете в Премиър лийг

Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи към травми, откакто дуелите се възобновят. Това сочи изследване на платформата Zone7, която е профилирана точно в прогнозирането на риска от контузии. Тя работи с над 30 професионални футболни отбора по света. Проучването демонстрира, че при изиграването на осем мача за интервал от 30 дни рискът от травми се усилва с 25% спрямо графика, при който се изиграват по четири или пет дуела за същия интервал.

По принцип осем мача за 30 дни не е нещо неизмеримо за тимовете от Премиър лийг, само че данните сочат, че в естествени условия едвам на 4% от футболистите се постанова такова натоварване, при което да изиграят и осемте срещи от този интервал.

Планът е конкуренцията във Висшата лига да се възобнови на 19 юни. Освен натовареният график от мачове, другият проблем за играчите ще е акомодацията след дългия интервал на изолираност, в който въпреки и да са поддържали форма, интензивността на натоварвания е била извънредно ниска. Поради тази причина още с подновяването на интензивните контактни тренировки, което ще се случи от четвъртък, може да се стартира с травмите.

За образец се дава Бундеслигата, където тимовете упражняваха на цялостни обороти единствено десетина дни преди първия кръг. В първия ден от подновяването на шампионата - 16 май, 8 играчи са получили травми в шестте изиграни мача. Този % е много над нормата. Именно поради това съгласно платформата е нужна нормалната предсезонна подготовка, продължаваща в границите на 30 дни. За това упорстват и огромна част от мениджърите в Премиър лийг.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР