Футболен клуб Барселона, съкратено ФК Барселона (на испански: Fútbol Club

...
Футболен клуб Барселона, съкратено ФК Барселона (на испански: Fútbol Club
Коментари Харесай

В Каталуния е основан футболният клуб Барселона

Футболен клуб Барселона, кратко ФК Барселона (на испански: Fútbol Club Barcelona и на каталонски: Futbol Club Barcelona каталонско наречие: [fubbɔɫ kɫub bərsəɫonə]) е професионален футболен клуб от едноименния испански град. По годишен оборот за финансовата година към сезон 2017/18 Барселона е на второ място в света и на първо в Испания с оборот от 390,8 млн. английски лири (около 844 млн. лева).
Уникалната социална позиция на Барса продължава да пораства. Барселона е единственият тим в Европа който се е класирал всяка година за Европейски Футболни шампионати от стартирането им през 1955 до днешни дни, а със извоюваните 4 Купи за Носители на Купи Барса е недосегаема на върха. Каталунците са рекордьори във връзка с извоювани Купи на Испания – 24 на брой. Останалите спортни отдели са еднообразно сполучливи на национално и интернационално ниво. Членовете на Клуба наброяват 105 706 души, а фен-клубовете са към 1508 от целия свят.
 Роден е Петър Чолов Роден е Петър Чолов
Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 година в с. Умаревци, Ловешко. През 1943 година приключва Народна мъжка гимназия „ Цар Борис III&ldq...
Отборът е основан на 29 ноември 1899 година Оттогава клубът е спечелил 5 трофея КЕШ, 4 трофея КНК, 3 трофея Купа на УЕФА, както и 30 Купи на краля (Купа на Испания). Тимът е бил 25 пъти първенец на Испания, като с тези титли се подрежда измежду най-титулуваните клубове в Европа.
Отборът играе на големия стадион Ноу Камп, чийто потенциал е 98 772 седящи места – най-големият футболен стадион в Европа. В тима са играли митове като Христо Стоичков, Йохан Кройф, Марадона, Роналд Куман, Роналдо, Ривалдо, Ромарио, Андони Субисарета, Роналдиньо и Меси.
Официалният екип на Барселона е синьо-червен, а аварийният – сив, оранжев или ярко наследник.
Последният си сезон (2005/06) Барселона стана първенец на испанската Примера дивисион, отпадна рано за Купата на краля и стана първенец на Европа като завоюва Шампионската лига, на финала Барса завоюва с 2:1 против Арсенал.
 В София е намерено първото военно учебно заведение В София е намерено първото военно учебно заведение
Националният боен университет „ Васил Левски “ е военно висше учебно заведение с 2 факултета в градовете Велико Търново и Шумен, Бъл...
С достиженията си за последните пет години на Европейските терени Барселона е на второ място в класацията на УЕФА за този интервал, като пред каталунския отбор е единствено десеткратният притежател на КЕШ Реал Мадрид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР