Фундаментално разминаване между работодатели и работещи по отношение на продуктивността

...
Фундаментално разминаване между работодатели и работещи по отношение на продуктивността
Коментари Харесай

Microsoft улови тотално разминаване между работещи и шефове за дистанционния труд

Фундаментално разминаване сред работодатели и работещи във връзка с продуктивността при отдалечена работа откри огромно ново изследване на Microsoft. То е обхванало над 20 000 участници в 11 страни, оповестява BBC.

Докато 87% от служащите считат, че работят също толкоз или даже по- дейно от у дома, 80% от мениджърите са на противоположното мнение.

Това различие би трябвало да бъде позволено, защото е малко евентуално чиновниците да се върнат към трудовите си привички отпреди пандемията, показва пред BBC основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела.

„ Трябва да преодолеем това, което описваме като „ параноя за продуктивността “, тъй като всички данни, които имаме, демонстрират, че над 80% от хората се усещат доста продуктивни при работа от у дома, макар, че управлението им е на противоположното мнение.

Дистанционната работа доближи връх?

Работодателите се борят с може би най-голямата смяна в модела на работа в историята, считат и Надела, и Райън Рослански, началник на LinkedIn, която е собственост на Microsoft.

Броят на изцяло отдалечените работни места, оповестени в LinkedIn, скочи по време на пандемията, само че данните допускат, че тази наклонност може да е достигнала своя връх, счита Рослански.

Преди пандемията към 2% от дейните разгласи за работа LinkedIn, които са приблизително към 14 -15 милиона, са били за работа от разстояние. Преди няколко месеца този % е достигнал 20%, след което е понижен до 15% през този месец.

Постпандемични действителности

Във времена на изострен дефицит на работна ръка, работодателите би трябвало да работят повече, с цел да наемат, ентусиазират и задържат личния състав. Това включва даже самия Microsoft, съгласно Сатя Надела.

„ Имахме 70 000 души, които се причислиха към Microsoft по време на пандемията, те някак видяха Microsoft през призмата на пандемията. И в този момент, когато мислим за идната фаза, би трябвало да ги заредим още веднъж с сила, да ги " наемем " още веднъж, да им помогнем да оформят обществени връзки. "

Служителите на Microsoft могат да работят от у дома до 50% от работното време. Повече от това изисква утвърждение от управлението или прекосяване към работа на ненапълно работно време.

Някои компании изпитват усложнения да наложат нови работни условия и упования. В Apple да вземем за пример има опозиция против апелите чиновниците да работят най-малко три дни от седмицата в офиса. А шефът на Tesla Илън Мъск изиска 40 часа седмично в офиса, изпращайки имейл, в който сложи ултиматум: „ Ако не се появите, ще считаме че сте подали оставка. "

Ехото на " Голямото разбъркване "

Безпрецедентен брой хора също по този начин смениха работата си от началото на пандемията. Феноменът, наименуван от Microsoft  „ огромното разбъркване “ е изключително присъщ за родените след 1997 година (т.нар. потомство Z), които са съвсем два пъти по-склонни от всички останали генерации да сменят постоянно работата си.

„ В пика на нашето „ огромно разбъркване “ видяхме годишно нарастване от 50% на членовете на LinkedIn, които сменят работата си. При поколението Z този % беше 90% “, се споделя в отчета от изследването.

До 2030 година поколението Z ще съставлява към 30% от цялата работна мощ, тъй че мениджърите би трябвало да стартират да го опознават все по-добре, предлага шефът на LinkedIn.

Както може да се чака, наред с новите си наблюдения Microsoft има и нови артикули, ориентирани към облекчение на това евентуално противоречие в упованията на работодатели и чиновници. Фокусът е върху подпомагането на по-младите чиновници на фирмите да развият възприятие за принадлежност към организация и способността да усвояват работни и корпоративни привички по метода, по който чиновниците го правеха в предишното.

Новият програмен продукт Viva, да вземем за пример, разрешава пряк контакт с висши мениджъри, онлайн образование и канал за шерване на фотоси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР