Фридрих Мерц беше избран за нов председател на консервативния Християндемократически

...
Фридрих Мерц беше избран за нов председател на консервативния Християндемократически
Коментари Харесай

Германските консерватори с нов лидер

Фридрих Мерц беше определен за нов ръководител на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) с 95% от гласовете, подадени за него на онлайн конгреса. Гласуването беше излъчено онлайн от телевизионния канал Phoenix.

В предизборната си тирада Мерц нападна по недопечен метод немския канцлер социалдемократ Олаф Шолц. Той го упрекна във виртуално безучастие на фона на рецесията със сигурността в Европа. Според Мерц канцлерът към момента не е направил посещаване нито в Москва, нито във Вашингтон, до момента в който някой от предшествениците му, започвайки от средата на 70-те години на предишния век, са взели участие интензивно в интернационалния живот, предложили са начинания и са общували с интернационалните сътрудници.

Мерц стана третият ръководител на ХДС, откогато Ангела Меркел се отдръпна като водач на партията през 2018 година след 18 години на поста. Той два пъти се опита да стане ръководител на ХДС, само че загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер през декември 2018 година и Армин Лашет през януари предходната година. През декември кандидатурата му за ръководител на партията беше утвърдена след резултатите от първото в историята на ХДС допитване до членовете. Той наследи Лашет, под чието управление немските консерватори изгубиха през 2021 година парламентарните избори, което се случи за пръв път от 16 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР