Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО)

Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО) ...

Във Франция е основано Френско психоаналитично общество

Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено през 1953 г. като един от основателите е Жак Лакан.

В началото на 50-те е време на нарастващи разногласия вътре в Парижкото психоаналитично общество, което е член на Международната психоаналитична асоциация. Спорът се центрира около президента Саха Нахт и вицепрезидента Лакан и фокусната точка на Лакановата практика на "кратки сесии". През януари 1953 г. Лакан става президент на организацията, но през юни същата година след продължаващи разногласия и вот на недоверие петима членове напускат обществото. Една от причините за такъв ход са с целта да лишат новата група от членство в МПА. Тези петима са Лакан, Долто, Лагаш, Фав-Бутоние и Ревершон-Жув. Те формират нова група Френско психоаналитично общество и търсят присъединяване към МПА.

Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк
Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна като Statue of Liberty, на френски: La Liberté ...

По-късно Лакан напуска обществото и създава своя собствена школа наречена École Freudienne de Paris през юни 1964 г.

Източник: actualno.com