Френското правителство се стреми към пълна национализация на обременената с

...
Френското правителство се стреми към пълна национализация на обременената с
Коментари Харесай

Френският енергиен гигант EDF затъна в дългове, предстои пълна национализация

Френското държавно управление се стреми към цялостна национализация на обременената с задължения крупта комунална енергийна компания EDF, разгласи френският министър председател Елизабет Борн, заяви Ройтерс.

" Днес удостоверявам, че страната има намерение да управлява 100% от капитала на EDF ", сподели Борн в политическата си тирада в Долната камара на френския парламент, до момента в който представяше държавните цели на ръководещо малцинство.

Борн съобщи, че " изключителната обстановка в региона на климата изисква мощни решения ". Аргументът е, че " това развиване ще разреши на EDF да укрепи потенциала си да извършва амбициозни и значими планове за френското енергийно бъдеще допустимо най-скоро ".

EDF беше държавна до 2004 година, а все още страната има 83,39% от акциите. При компанията се следят закъснения и превишаване на бюджета за нови нуклеарни централи във Франция и Англия, както и проблеми с корозията в някои от стареещите й реактори, които мощно засегнаха цената на акциите й през последните месеци.

Вариантът за национализиране на EDF беше маркиран по-рано от президента Еманюел Макрон, който има намерение да трансформира компанията в главен дирек на огромна инвестиция в нови нуклеарни реактори.
 Още черни облаци надвисват над Европа поради пониженото произвеждане на електричество във Франция
Още черни облаци надвисват над Европа поради пониженото произвеждане на електричество във Франция

Френската държавна компания EDF спря две атомни електроцентрали в края на предходната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР