Френското правителство проучва възможности за премахване на възрастовото ограничение за

Френското правителство проучва възможности за премахване на възрастовото ограничение за ...

Франция дава рамо на Кристалина за шеф на МВФ.


Френското правителство проучва възможности за премахване на възрастовото ограничение за кандидатите за шеф на Международния валутен фонд – реформа, която може да разчисти пътя на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева да се окаже компромисна фигура за поста, пише днес „Файненшъл таймс“.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер неформално е посочил името на Георгиева на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили миналата седмица, според трима европейски източници, като единствено възрастовото ограничение е пречка пред кандидатурата ѝ.

Правилата на МВФ са, че управляващият директор трябва да е под 65-годишна възраст, когато поеме поста, и не може да остане на него, след като навърши 70 г. А Георгиева ще навърши през август 66 години. Италианецът Марио Драги, оттеглящият се от шефския пост в Европейската централна (ЕЦБ) банка италианец пък е на 71 г. и също не може да е кандидат за пост.

Без да се ангажират с Георгиева, френски официални лица във Вашингтон са предложили промяна във вътрешните правила на МВФ. Ако идеята получи подкрепа, тя може да бъде представена на борда на фонда още тази седмица.

Името на бившата българска еврокомисарка се появи, след като Кристин Лагард бе посочена за следващ шеф на ЕЦБ след 8 г. начело на МВФ. Лагард обяви миналата седмица, че ще подаде оставка от 12 септември, което остава малко време за намирането на неин наследник на поста.

Йерун Дейселблум - бившият холандски председател на еврогрупата, бе фаворит да оглави МВФ, но срещна съпротива в лицето на Италия и други южноевропейски страни.

Източник: standartnews.com