Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за

...
Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за
Коментари Харесай

Френският парламент одобри въвеждането на квоти за жени в управлението на компаниите

Френското национално заседание единомислещо одобри на първо четене законопроект за равенството сред половете: след утвърждението на новите правила от Сената най-малко 30% от лидерските позиции в огромните компании ще би трябвало да бъдат заети от , оповестява националният всекидневник Le Figaro. Макар самодейността да получава необятно утвърждение, някои специалисти показват, че няма да е елементарно да бъде приложена: фирмите би трябвало да имат поради „ икономическата действителност “ и да не уволняват скъпи чиновници.
Предложението бе инициирано от вицепредседателя на „ Напред, република! “ и началник на делегацията по въпросите на равенството сред половете, Мари-Пиер Риксан, а главната мярка беше въвеждането на квоти за дами на управителни позиции в огромни компании. Предложението беше подкрепено единомислещо от всички депутати и в този момент то ще бъде прегледано в Сената.
 Пожар в химически цех във Франция Пожар в химически цех във Франция
Пожар избухна в химически цех в комуна Безон, северозападно от Париж, като управляващите се притесняват от допустимо замърсяване на околната с...
По време на съвещанието Мари-Ноел Батистел от Социалистическата партия съобщи, че „ би желала да се върви по-бързо и по-далеч “, до момента в който Матилда Пано от „ Непокорената “ би предпочела „ по-амбициозен “ текст, само че и двете поддържаха умерения прогрес. Лорънс Трастур-Иснар от дясната Републиканска партия също означи, че текстът „ разрешава да продължи работата в региона на равенството сред мъжете и дамите “.
Според изданието това междупартийно единение е „ докоснало до сълзи “ създателя на самодейността Мари-Пиер Риксан. В същото време министърът по въпросите на равенството сред половете Елизабет Морено призна, че „ квотите от време на време са тревожни, само че са нужни “, с цел да се „ навакса пропастта, обвързвана с неравенството, надълбоко вкоренена в манталитета на французите “. Министърът също по този начин акцентира, че френското общество „ остава в доста връзки патриархално, сексистко и дискриминационно “, съобщи организация Фокус.
Според Le Figaro член 7 от новия законопроект изисква до 2027 година в компания с повече от хиляда чиновници най-малко 30% от заемащите „ управителни длъжности и членове на управителни органи “ да са дами, а през 2030 година тази цифра би трябвало да доближи 40%.
За неспазване на новия закон фирмите може да бъде глобявани с до 1% от фонда за заплатите. Според представителя на парламентарното болшинство Жан-Рене Казенев обаче тази сума е „ непропорционална “. Жан-Фрнасоа Коуп се съгласява, че е „ прекомерно огромна “, само че признава: „ Ако желаеме това да работи, би трябвало да сме малко корави “. Статията отбелязва, че за съблюдаване на обновените правила за предприятията се планува интервал от две години.
 Франция ще се застъпи за газопровода Северен поток-2 Франция ще се застъпи за газопровода Северен поток-2
Франция има вяра, че газопроводът „ Северен поток 2 “ ще бъде приключен макар опитите на Съединени американски щати да попречват осъществяването на...
В допълнение към член 7, който излезе на напред във времето, законопроектът планува и други ограничения за обезпечаване на тъждество сред половете в професионалната среда. Например, квотната система ще се ползва за конкурсната комисия за банкет в университети и ще бъде взета поради при статистическия мониторинг на разпределението на половете в разнообразни браншове на стопанската система. „ Това е бюрократична мярка с добра цел. Необходимо е да се разреши на всички млади дами и млади мъже в нашата страна да избират специалност, без да се сблъскват със стандартите на пола “, разгласи Мари-Пиер Риксан.
Също по този начин се дава помощ за фамилии с един родител, защото в 85% от случаите става въпрос за дами, които в действителност мъчно намират работа. Например в детските ясли и други институции ще бъдат непокътнати места за дребните им деца, с цел да улеснят намирането на работа. Друга точка от законопроекта се отнася до поддръжката на дамите бизнесмени: Държавната капиталова банка има за задача да поддържа многообразие сред половете измежду тези, на които издава заеми, написа още Le Figaro.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР