Френското министерство на икономиката съобщи, че започва незабавно процедура по

...
Френското министерство на икономиката съобщи, че започва незабавно процедура по
Коментари Харесай

Франция национализира EDF с план за нови реактори и ударни ВЕИ

Френското министерство на стопанската система заяви, че стартира неотложно процедура по желание на нов президент и основен изпълнителен шеф на енергийния колос Е Де Еф (EDF), откакто през вчерашния ден министър-председателят Елизабет Борн разгласи 100-процентова ренационализация на групата, съобщи Франс прес.

Сегашният началник на Е Де Еф, 67-годишният Жан-Бернар Леви, е отпред на компанията от 2014 година, което е удивително дълготрайно време, отбелязва Агенция Франс Прес. Мандатът му трябваше да завърши най-късно до 18 март 2023 година заради възрастовото ограничаване, залегнало в устава на сдружението.

Новият президент и основен изпълнителен шеф обаче може да бъде избран преди този краен период, с цел да стартира бързо осъществяването на стратегическите и промишлени цели, оповестени от президента на републиката, показва икономическото ведомство.

Министърът на стопанската система Брюно Льо Мер съобщи пред радио " Европа 1 " (Europe 1), че желае новото управление на Е Де Еф да бъде оперативно незабавно след летните отпуски. По думите му отпред на групата би трябвало да застане човек, който познава огромните индустриални стратегии, само че който има и чувство за компромис.

Принципното решение за предварително назначение на нов началник е в съгласие с Жан-Бернар Леви, посочи управителният съвет на групата, който се събра още в 7 часа сутринта в четвъртък.

" Съветът още веднъж изрази доверието си към Жан-Бернар Леви, който ще продължи да извършва функционалностите си до назначението на негов правоприемник ", се споделя в известие на управителния съвет.

" Национализацията на Е Де Еф ще ни даде всички шансове да бъдем по-независими в околните години във връзка с енергийната сигурност ", уточни Брюно Льо Мер. Според него това е " мощно и належащо за страната стратегическо решение ".

Правителството желае по-специално да стартира програмата за създаване на шест нуклеарни реактора с вода под налягане ЕПР 2 (EPR 2) и Е Де Еф да се включи в ускореното развиване на възобновимата сила.

Седемнайсет години след отварянето на капитала на предприятието и излизането му на фондовата борса в края на 2005 година, страната има близо 84 % от него, служащите държат 1 %, а останалите 15 % принадлежат на институционални и самостоятелни акционери.

Силно задлъжнялата група е изправена пред големи финансови разноски сега и в бъдеще, както и пред огромни промишлени планове.

Към момента към половината от нейните 56 реактора са спрени както за поддръжка, по този начин и заради проблеми с разяждане, открити наскоро. Е Де Еф би трябвало да се оправи с поддръжката на остаряващ парк, а държавното управление желае от сдружението да стартира програмата за новите реактори ЕПР, единственият модел от които, създаван във Франция (във Фламанвил), към този момент е натрупал над 10 години забавяне.

Притиснато от дълг, който може да доближи над 60 милиарда евро в края на 2022 година, електрическото сдружение изпадна в още по-тежка обстановка, откакто държавното управление го накара да продава повече на ниска цена електричество, с цел да не скачат сметките за ток на французите.

Представителите на чиновниците одобриха през вчерашния ден новината за национализацията с известно съмнение, опасявайки се, че това може да се окаже въведения към по-мащабно преструктуриране в границите на договарянията сред Париж и Брюксел за статута на предприятието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР