Френското индустриално производство е отчело по-висок ръст през май спрямо

...
Френското индустриално производство е отчело по-висок ръст през май спрямо
Коментари Харесай

България има положително салдо в търговията с Франция

Френското индустриално произвеждане е отчело по-висок растеж през май по отношение на прогнозата, откакто фабриките още веднъж отвориха порти, демонстрират статистическите данни. Общата индустриална продукция - включваща производството в индустрията, енергетиката и строителството - е повишена с 19.6% на месечна база. През април по време на другите епидемиологични ограничения против разпространяването на ковид промишленото произвеждане спадна с 20.6% на месечна база.

Заедно с това от държавното управление на Франция оповестиха, ще се тестват за ковид хора, идващи от високорискови страни, в случай че покажат резултати от изработен в последните дни тест. След като бе наранена мощно от епидемията, която лиши живота на над 30 000 индивида, Франция стартира да отваря още веднъж туристическите атракции като Лувъра и Айфеловата кула в Париж.

През последните години търговско-икономическите връзки сред България и Франция бележат позитивно развиване и пораства, като стокооборотът към този момент прескочи и границата от два милиарда евро. Добрата вест е, че комерсиалното салдо е позитивно за нашата страна.

През предходната година търговията сред България и Франция е в размер на 2.14 милиарда евро, като отбелязва растеж от 6.6% по отношение на 2018-а. Износът ни е повишен с 0.3% и за четвърта поредна година е над милиард евро (1.13 милиарда евро). Вносът обаче се е нараснал с 14.6% и е на стойност 1.009 милиарда евро. Салдото е позитивно (121 млн. евро) на България. Франция заема шесто място във връзка с експорта и 12-то място при импорта.

В интервала януари-март тази година има дребна смяна в наклонността на напредък. Стокообменът сред България и Франция е в размер на 514.9 млн. евро и отбелязва спад от 8% на годишна база. И износът и вносът са намалели. Франция е седмо място във връзка с експорта за интервала и 11-то място при импорта.

При износа доминират костюми, ансамбли, сака, рокли, за дами или девойки, мотори, лекарства и други.

От Франция внасяме пътнически коли и други автомобилни транспортни средства, предопределени за превоз на хора, лекарства, трактори, биодизел и смеси от биодизел и други.

Франция има значимо значение за външно-икономическите връзки на България, макар че те не дават отговор напълно на действителните благоприятни условия на двете страни. В тази връзка, биха могли да се търсят благоприятни условия за разширение на френското капиталово наличие в България.

През 2004 година е основана Българо-френска комерсиална камара (правоприемник на Делови клуб Франция-България), която улеснява директните бизнес контакти сред български и френски компании.

По данни на Българска народна банка директните задгранични вложения от Франция в България към началото на тази година са в размер на 1.24 милиарда евро. Най-голям е делът на френските вложения в индустрията - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, известията, строителството, банковия бранш (7.5%) и други.

Десетки са френските компании, вложили у нас: Société Générale, BNP Paribas, Danon, Montupet, Total, Латекоер и доста други.

Потенциал за вложения в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, ръководство на води и боклуци, създаване на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в региона на машиностроенето, хранително-вкусова индустрия, биологично земеделие, лозаро-винарския отрасъл, фармацевтика, информатика, туризъм и други.

Туризмът е един значим бранш в двустранните връзки. През предходната година България е посетена от 207 825 френски туристи, което значи растеж от 2.2% спрямо 2018-а. Няма да сбъркавме, в случай че кажем, че Франция е една от обичаните дестинации за българите. През предходната година страната е била посетена от 159 427 нашенци, като се следи растеж от 7% на годишна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР