Френският вестник Libération публикува статия за България, в която пише,

...
Френският вестник Libération публикува статия за България, в която пише,
Коментари Харесай

Френският вестник Libération за България: Изпълнителната власт, назначена от проруския президент, планира отново да се обърне към Газпром

Френският вестник Libération разгласява публикация за България, в която написа, че страната ни ще разчита още веднъж на " Газпром "

" Изпълнителната власт, назначена на 1 август от проруския президент, възнамерява още веднъж да се обърне към " Газпром ", до момента в който доставките на газ от Русия са спрени от април, пише  изданието, представено от News.bg.

" Българското служебно държавно управление е на власт едвам от 16 дни, само че към този момент се готви да посрещне втория си митинг. През предходната седмица стачкуващи развяваха европейски флагове и надписи " Газпром, върви си вкъщи " под прозорците на настоящия министър председател, упрекнат, че се пробва да накара страната да вземе проруски завой. На протестиращите не им липсват причини. Гълъб Донев беше назначен от президента Румен Радев - човек, който постоянно намерено е култивирал близостта си с Москва. Неговото държавно управление, което трябваше да се ограничи до ръководството на настоящите проблеми, се опита незабавно щом встъпи в служба, да изпрати сигнали на благосклонност до Кремъл.

Контрастът с бившето държавно управление не би могъл да бъде по-ярък. Преди да падне, най-много поради различия във връзка с Русия, държавното управление на Кирил Петков беше уверено на страната на Украйна и отхвърли да заплаща за съветски газ в рубли. В резултат на това България, дружно с Полша, беше първата страна, на която Москва спря газа през април. Четири месеца по-късно и по въпроса за газа Гълъб Донев сподели своята геополитическа ориентировка. Още в първите си дни на власт неговото държавно управление спря газовата връзка с Гърция, която трябваше да влезе в употреба през идващите седмици. Технически приключен от 8 юли, интерконекторът чакаше единствено позволение за употреба, с цел да свърже страната с южноевропейския газов кулоар и с доставките на азерски газ. Инфраструктурата трябваше да бъде в центъра на тактиката за енергийна диверсификация на България, която до пролетта беше над 90% подвластна от съветския газ.

За свое опрощение министърът на превоза твърдеше, че интерконектора е нередовен и газ до България не доближава, което незабавно беше опровергано от компанията, която би трябвало да го обслужва. В очите на неговия предходник това е единствено груба маневра за възобновяване на полемиките с " Газпром ". " Ако интерконекторът не проработи в точния момент, България ще се окаже в доста комплицирана обстановка поради цената на доставките през зимата. Това е моментът, когато " великият избавител от североизтока " ще влезе в деяние ", сподели той, акцентирайки Русия.

Всъщност тази тактика към този момент е почнала да работи. Служебното държавно управление продължава да упреква в " неточности " своите прародители и да размахва опасността от зима под ритъма на спирания на отоплението. Всъщност процентът на запълване на запасите е единствено към 55%, съвсем двадесет пункта под междинното за Европа. По малкия екран зам.-министърът на енергетиката към този момент се изпусна, че договорът с " Газпром " не е безусловно нещо неприятно. " Вратите, които бяха затворени с тропот, постепенно се отварят ", сподели той.

В същото време София се готви да екстрадира съветски жител, който от дълго време живее в България. 46-годишният Алексей Алчин е неприкрит критик на режима на Путин. В първите дни на войната той изгори обществено съветския си паспорт. На 8 август съдът във Варна, крайбрежен град, където има доста руснаци, позволи екстрадицията му. Официално Москва го търси по дело за данъчни измами, което датира от 2015 година, само че делото е предадено на София едвам след началото на войната и мъжът в никакъв случай не е бил обезпокоен по време на постоянните си завръщания в родината.

След нахлуването в Украйна членовете на Европейския съюз замразиха екстрадициите в Русия. През март министрите на правораздаването на 27-те държави-членки решиха, че нарушаванията на интернационалното право, осъществени от Русия, са били такива, че изгонването в страна, където правораздаването се манипулира, а затворническата система е печално известна с жестокостта си, към този момент не са оправдани. Алексей Алчин апелира и се опита да подаде молба за леговище, само че българските управляващи към този момент приготвят екстрадицията му от страната.

В тази страна с православна вяра и славянска просвета русофилството от дълго време е част от политическия пейзаж, подклаждайки диспути и различия сред партиите. След войната в Украйна обаче то закупи друга форма. Партиите и жителите, които се дефинират като проевропейски, ускориха дискурса си пред лицето на появяването на нови проруски политически сили. " Възраждане ", крайнодясна партия, поддържаща реториката на Москва, се изкачи с 12% в социологическите изследвания след нахлуването в Украйна, възползвайки се от инфлацията и страховете на хората да не останат на студено.

Стефан Янев, някогашен длъжностен министър председател, сътвори нова евроскептична партия, с цел да притегли по-малко радикални русофили. Българската социалистическа партия, наследница на комунизма и нормален ретранслатор на Москва, към момента има централна роля в политическата игра. Новите парламентарни избори на 2 октомври, четвъртите за осемнадесет месеца, би трябвало да покажат по какъв начин тези сили печелят позиции. В подтекст, в който никоя партия не може да завоюва независимо болшинство, съдружните договаряния ще бъдат дълги и служебното държавно управление може да остане на власт по-дълго от предстоящото ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР