Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната вълна

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната вълна ...

Жан-Ив Льо Дриан: Арестите в Русия са посегателство върху правовата държава


Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната вълна от арести в Русия по време на демонстрации, свикани от опозиционера Алексей Навални, представлява "авторитарна забежка" и "непоносимо" посегателство върху правовата държава, предаде ТАСС.

"Намирам тази авторитарна забежка за твърде обезпокоителна (...) Новото посегателство върху правовата държава с тези арести, колективни и превантивни, е непоносимо", каза той в предаване на радио "Франс ентер", осъществено в сътрудничество с други медии.

Близо 3500 демонстранти бяха арестувани в цяла Русия, включително 1360 в Москва и 523 в Санкт Петербург, съобщи днес порталът за мониторинг на протести "ОВД-Инфо".

"Намирам също, че успехът на демонстрациите из цялата територия на Русия е впечатляващ", добави шефът на френската дипломация.

Десетки хиляди жители на Русия излязоха на улиците в стотина градове из страната - от Москва до Владивосток, с искане да бъде освободен Навални, заклет враг на Кремъл и борец с корупцията.

Постъпката на Навални "заслужава голямо уважение", посочи Льо Дриан, запитан за решението на опозиционера да се върне в Русия, знаейки, че ще бъде арестуван, веднага щом слезе от самолета.

Навални пристигна във федерацията на 17 януари след петмесечно лечение в Германия във връзка с предполагаемо отравяне, за което той самият обвинява Кремъл.

Репресиите срещу демонстранти помрачават диалога с Русия, който започна през 2019 г. президентът на Франция Еманюел Макрон, при все че той остава необходим, отбеляза Льо Дриан, цитиран от БТА.

"Това е много тревожна забежка, която донякъде поставя под въпрос евентуалното желание за доверие и сигурност спрямо Русия", каза той.
"Въпреки всичко Русия няма да се премести (...) Географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и има въпроси, засягащи сигурността и доверието", които да обсъдим с нея, продължи министърът.

Трябва да има "дискусии в различни форми, но да сме изключително ясни и изключително твърди относно авторитарната забежка, която констатираме", подчерта той, признавайки същевременно, че по въпроса "няма особен напредък" от 2019 г. досега.

В понеделник външните министри от ЕС се очаква да обмислят нови санкции срещу Русия, ако призивите за освобождаване на Навални не постигнат резултат. Трябва да се задействат санкциите срещу високопоставени руски служители, приети през октомври във връзка с отравянето на опозиционера, посочи Льо Дриан.

Източник: novini.bg