Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната

...
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната
Коментари Харесай

Жан-Ив Льо Дриан: Арестите в Русия са посегателство върху правовата държава

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи през днешния ден, че вчерашната вълна от арести в Русия по време на демонстрации, свикани от опозиционера Алексей Навални, съставлява "авторитарна забежка " и "непоносимо " посягане върху правовата страна, съобщи ТАСС.

"Намирам тази властническа забежка за прекомерно притеснителна (...) Новото посягане върху правовата страна с тези арести, групови и превантивни, е отвратително ", сподели той в предаване на радио "Франс ентер ", осъществено в съдействие с други медии.

Близо 3500 стачкуващи бяха задържани в цяла Русия, в това число 1360 в Москва и 523 в Санкт Петербург, заяви през днешния ден порталът за мониторинг на митинги "ОВД-Инфо ".

"Намирам също, че триумфът на демонстрациите из цялата територия на Русия е впечатляващ ", добави шефът на френската дипломация.

Десетки хиляди поданици на Русия излязоха на улиците в стотина градове из страната - от Москва до Владивосток, с искане да бъде освободен Навални, върл зложелател на Кремъл и герой с корупцията.

Постъпката на Навални "заслужава огромно почитание ", уточни Льо Дриан, запитан за решението на опозиционера да се върне в Русия, знаейки, че ще бъде задържан, незабавно щом слезе от самолета.

Навални дойде във федерацията на 17 януари след петмесечно лекуване в Германия по отношение на хипотетично отравяне, за което той самият упреква Кремъл.

Репресиите против стачкуващи помрачават разговора с Русия, който стартира през 2019 година президентът на Франция Еманюел Макрон, при все това той остава нужен, означи Льо Дриан, представен от Българска телеграфна агенция.

"Това е доста тревожна забежка, която ненапълно слага под въпрос възможното предпочитание за доверие и сигурност по отношение на Русия ", сподели той.
"Въпреки всичко Русия няма да се реалокира (...) Географията е настойчиво нещо, Русия е наш комшия и има въпроси, засягащи сигурността и доверието ", които да обсъдим с нея, продължи министърът.

Трябва да има "дискусии в разнообразни форми, само че да сме извънредно ясни и извънредно твърди по отношение на властническата забежка, която установяваме ", акцентира той, признавайки в същото време, че по въпроса "няма необикновен прогрес " от 2019 година до момента.

В понеделник външните министри от Европейски Съюз се чака да обмислят нови наказания против Русия, в случай че апелите за освобождение на Навални не реализиран резултат. Трябва да се задействат глобите против високопоставени съветски чиновници, признати през октомври по отношение на отравянето на опозиционера, уточни Льо Дриан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР