Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще върне френския посланик

...
Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще върне френския посланик
Коментари Харесай

Пактът AUKUS: Какво промени телефонният разговор между Байдън и Макрон

Френският президент Еманюел Макрон идната седмица ще върне френския дипломат назад в Съединени американски щати. Решението е взето, откакто американският президент Джо Байдън е признал, че съвещания с Франция преди оповестяването на тристранния пакт в областта на сигурността Aukus с Англия и Австралия, са могли да предотвратят дипломатическия скандал, заяви Елисейският замък, представен от международните организации.

Макрон и Байдън организираха телефонен диалог през днешния ден, в който двамата водачи са се споразумели да започват задълбочени съвещания за възобновяване на доверието, уточни в изказване Елисейският замък.

Миналата седмица Франция отзова за съвещания посланиците си в Съединени американски щати и Австралия, откакто Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера договорка за подводници, задвижвани с нуклеарно гориво, довела до развалянето на предходна договорка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 милиарда $.

Франция разгласи тогава, че Съединени американски щати са й забили нож в гърба и съпоставиха отношението на Байдън към европейските си сътрудници като това на предшественика му Доналд Тръмп.

В основата на пакта AUKUS (Australia - United Kingdom - United States) е условието Австралия да анулира контракта си за закупуване на 12 френски подводници " Shortfin Barracuda " с дизелово-електрическо задвижване. Вместо това Съединени американски щати ще си партнира с Австралия и Англия за построяването на подводници с нуклеарен мотор.

Канцеларията на Макрон означи след диалога, че Съединени американски щати са се заели също да усилят поддръжката си за антитерористични задачи под егидата на Организация на обединените нации в района на Сахел в Африка.

Двамата президенти са се договорили също да се срещнат в Европа през октомври, заяви Белият дом.

По-рано представителят на френското държавно управление Габриел Атал съобщи, че Макрон и Байдън ще беседват, с цел да изяснят изискванията, при които беше оповестено основаването на тристранното стратегическо партньорство сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, както и на ангажирането на Съединени американски щати оттук насетне в връзки сред съдружници, посочи представителят след държавно съвещание.

 Европейците: Съединени американски щати са в нова студена война, а Брюксел е външнополитически ястреб Виж още

В същото време намиращият се във Вашингтон английски министър председател Борис Джонсън се обърна към Париж с думите: " Оставете ме на мира ".

" Мисля, че е време някои от най-скъпите ни другари на света да се вземат в ръце по отношение на всичко това ", съобщи Джонсън пред медиите. " Оставете ме на мира ", добави английският министър председател, като произнесе фразите " вземете се в ръце " и " оставете ме на мира " на комбинация от френски и британски.

" Това е всъщност огромна стъпка напред за световната сигурност ", акцентира английският министър председател. Той означи, че новото съглашение " не се пробва да измести никого и не е враждебно към Китай да вземем за пример. То цели единствено да ускори връзките и другарството сред три страни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР