Френският президент Еманюел Макрон ще стане днес първият световен лидер,

...
Френският президент Еманюел Макрон ще стане днес първият световен лидер,
Коментари Харесай

Макрон става днес първият лидер, удостоен с държавно посещение в САЩ

Френският президент Еманюел Макрон ще стане през днешния ден първият международен водач, почетен от Съединени американски щати с най-високата чест в дипломацията - държавно посещаване, по време на ръководството на президента Доналд Тръмп.

То ще продължи три дни и измежду главните тематики на диалозите му с Тръмп ще бъдат съглашението за иранската нуклеарна стратегия, комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Европейския съюз, битката с тероризма, Северна Корея, Сирия, връзките с Русия. Тръмп даде на Европейски Съюз период до 1 май да контракти непрекъснато изключение от товите мита да артикули от стомана и алуминий, а на Франция, Англия и Германия - до 12 май " да поправят " съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

В петък във Вашингтон на работно посещаване идва и канцлерър Ангела Меркел. До телефонния диалог ѝ с Тръмп на 1 март тя не беше имала директен контакт с него в продължение на повече от 5 месеца.

Между Макрон и Тръмп явно има повече съгласие. Френският държавен глава наподобява по-добре схваща претекстовете на американския си сътрудник и акцията му за завръщането на Франция на международната сцена съответствува във времето с лозунга на Тръмп " Америка на първо място ". Американският президент бе толкоз впечатлен от парада в Париж за националния празник на Франция през предходната година, че изиска същото да бъде направено и във Вашингтон.

След посрещането с цялостни почести ще има частна вечеря на двете президентски двойки в Маунт Върнън, историческата резиденция на Джордж Вашингтон. Във вторник сутринта двамата президенти ще беседват в Белия дом. След това Макрон ще отиде в Държавния департамент на обед с вицепрезидента Майк Пенс и ще участва на военна гала на Арлингтънското гробище, а по-късно ще бъде дадена публична държавна вечеря в Белия дом.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР