Френският президент Еманюел Макрон предприема международна кампания за популяризиране на

...
Френският президент Еманюел Макрон предприема международна кампания за популяризиране на
Коментари Харесай

Макрон започва световна кампания за популяризиране на френския език

Френският президент Еманюел Макрон подхваща интернационална акция за разпространение на френския език по света , като за задачата по-късно през днешния ден ще изнесе тирада пред Френската академия, написа " Гардиън ".

Френският държавен глава ще разгласи, както я дефинираха от Елисейския замък, неповторима стратегия, финансирана от държавното управление за стимулиране на " ученето, връзката и основаването " на френски език.

Акцията на Макрон не се лимитира до клуба на френскоговорящите страни, известни като Франкофония - доста от тях в Африка, а ще се разпростре по цялото земно кълбо .

Посланиците на Гана и Нигерия - обичайно англоговорящи страни от Британската общественост - също са били поканени на днешната тирада, на която ще участва носителката на премия " Гонкур " авторка Лейла Слимани, назначена за персонален представител на Макрон за франкофонските работи през предходната година.

Служители на Елисейския замък настояха, че акцията на президента няма желание да бъде предизвикателство по отношение на британския език , а блян за по-многоезичен свят .

На публично посещаване през предходната седмица в индийската столица Делхи обаче Макрон е ухажвал индийски студенти, поканвайки ги да " получат достъп до Европа ", като изберат да учат във Франция . Неговите мнения провокираха бърз отговор от страна на английския външен министър Борис Джонсън, съгласно който Англия имала по-добри университети.

Макрон даде обещание да разпространява френския език като част от предизборната си акция през предходната година. В тирада пред студенти в Буркина Фасо през ноември той разгласи, че френският език може да бъде " език номер едно в Африка... а може би даже в света ".

Френският е шестият най-говорим език в света - след китайски, британски, хинди, испански и арабски, като в този момент има повече френскоговорящи отвън Франция в сравнение с в самата нея. Оценките на популацията през 2050 година демонстрират, че ще има повече от 700 милиона френскоговорящи, като 80% от тях ще са в Африка.

Очаква се Макрон да разгласи, че ще бъдат налети пари в проучването на френски , изключително в Африка, дружно с " майчините езици ", за да се ускори " ролята и мястото на французите в света ".

Той също по този начин ще показа ограничения за поощряване на повече студенти от чужбина да учат във Франция , както и за по-добри езикови стратегии за бежанци и тези, които са " по-слабо интегрирани " във Франция. Кампанията ще включва ограничения за по-масово потребление на френския в международните медии, интернет и цифровата стопанска система , както и поощряване на актьори, писатели и музиканти да употребяват френски език в работата си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР