Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че крайно непопулярният във

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че крайно непопулярният във
Коментари Харесай

Макрон: Пенсионната реформа е необходима и ще влезе в сила до края на годината

Френският президент Еманюел Макрон разгласи през днешния ден, че извънредно непопулярният във Франция закон, с който минималната възраст за пенсиониране в страната се усилва от 62 на 64 години, е нужен и ще влезе в действие до края на годината, съобщи Ройтерс.

" Мислите ли, че ми е прелестно да осъществя тази промяна? Не, (не ми е прелестно - бел. ред.), съобщи Макрон в едно от редките си телевизионни изявленията. " Но не съществуват 100 метода, посредством които сметките може да бъдат балансирани… Тази промяна е наложителна ", сподели френският президент.

Законопроектът за пенсионната промяна бе прокаран на 16 март в Националното заседание (долната камара на Народното събрание на Франция), без да бъде подложен на гласоподаване. Френският министър председател Елизабет Борн употребява специфична процедура, с цел да прокара непопулярния законопроект, като се базира на текст от френската конституция. Последваха два вота за съмнение против кабинета на Борн, които бяха отхвърлени.

Опозицията в страната и хилядите, които стачкуват против пенсионната промяна, реагираха още по-остро на приемането на закона. В Париж и в други градове се стигна до конфликти сред протестиращи и служители на реда на фона на подпалени контейнери с отпадък и спонтанни барикади.

Днес участници в митингите блокираха железопътни гари в южните френски градове Ница и Тулуза.

Действията на протестиращите наред с продължаващите стачки, които засягат петролни складове, публичния превоз и събирането на боклука в Париж и други градове, съставляват най-сериозното предизвикателство за ръководството на Макрон след протеста на придвижването на така наречен " жълти жилетки " преди четири години, отбелязва Ройтерс.

" Крайното принуждение " е недопустимо, безапелационен е президентът на Франция.

Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече спрямо доста от останалите страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13,8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, осведоми онлайн порталът statista.com.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР