Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и

...
Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и
Коментари Харесай

Жан Кастекс е новият премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и му връчи мандат да сформира държавно управление, откакто сутринта министър председателят Едуар Филип подаде оставка дружно с целия си кабинет.

Оставката на френското държавно управление бе призната от президента Еманюел Макрон, който е разговарял рано сутринта с Филип.

Очаква се до края на деня Кастекс ще поеме премиерския пост от предшественика си. Новият министър председател, постоянно в сянка за необятната аудитория, се прочу с сполучливата си задача за излизането на Франция от карантината за Covid-19.

Лице от по-социалното крило на републиканската десница, той е от доближените фигури на някогашния президент Никола Саркози и е изпълнявал сполучливо значими държавни задания по отношение на болничния бранш, спорта и подготовката на Олимпийските игри през 2024.

Завършил Висшето учебно заведение по администрация, Кастекс (55 г.) е по едно и също време технократ и добър ценител на проблемите на провинцията. През март бе определен с необятна поддръжка за кмет на Прад.

Изборът на десния министър председател провокира сериозни реакции, изключително измежду левицата и зелените, които преди малко означиха значим пробив на локалните избори.

Промяната беше предстояща и подготвяна, само че изненада с бързината на дейностите.

Отменено е днешното съвещание на Министерския съвет, както и това на Съвета за защита.

В последно време връзките сред Макрон и Едуар Филип бяха обтегнати, само че съгласно изследванията досегашният министър председател, който беше избран отново и за кмет на Хавър, остава известен измежду французите.

Промяната на кабинета е изключително деликатна задача за Макрон след санитарната рецесия и претърпяната загуба на президентската партия на преди малко отминалите локални избори.

Екологията и обществената правдивост би трябвало да бъдат приоритет в по-нататъшната му политика на фона на сериозното обществено напрежение във Франция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР