Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли ...

Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли

Сделка! Франция продава на Хърватия бойни самолети Рафал за 1 млрд. евро

Френският държавен глава Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли подписаха договорка на стойност към 1 милиард евро за продажбата на Хърватия на 12 употребявани бойни самолета " Рафал " (Rafale).

Събитието по подписването стана в четвъртък в хърватската столица Загреб.

" Подписването на контракта за самолетите " Рафал " има характерно силно значение по време на днешното посещаване , нова глава в нашите връзки . По този метод укрепваме качествата на хърватската войска и хърватските военновъздушни сили, като предоставените самолети ще повлияят на външната политика и на отбранителната система на Хърватия “, уточни хърватският министър председател Андрей Пленкович.

Макрон благодари на Хърватия, че " постоянно е бил реални и явен сътрудник " и съобщи , че поддържа усилията на страната да се присъедини към Шенгенското пространство. Той акцентира , че Франция ще работи за това, когато поеме председателството на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година." През март ще говорим за Европа, която би трябвало да бъде по-обединена и която би трябвало да запази силата си “, съобщи още Макрон.


Източник: fakti.bg