Френският президент Еманюел Макрон даде начало на национален дебат, в

...
Френският президент Еманюел Макрон даде начало на национален дебат, в
Коментари Харесай

The Cube – Във Франция обсъждат ефтаназията

Френският президент Еманюел Макрон даде начало на народен спор, в границите на който ще бъде прегледано узаконяване на евтаназията. Това се случва, откакто Националният съвещателен комитет по нравственос на страната постанови, че " дейното подкрепяне на умиращите " може да се ползва във Франция " при избрани строги условия ".

Съгласно настоящия закон от 2016 година френските лекари могат да държат неизлечимо заболели пациенти под анестезия до гибелта им, само че асистираното самоубийство не е законно. Но някои френски пациенти са пътували до други европейски страни, с цел да търсят спомагателни благоприятни условия за преустановяване на живота си.

Макрон беше заречен да стартира този закон по време на акцията си за преизбиране. Според последните социологически проучвания огромна част от френските жители поддържат евтаназията, до момента в който опозиционните партии не считат, че настоящия закон има потребност от промени. През идващите месеци ще се организират локални диспути във френските райони, както и ще се сътвори орган, формиран от жители и здравни служащи, които ще дискутират въпроса.

Паралелно с тях и депутатите от всички политически партии ще организират полемики. " Ще бъде отделено нужното време и би трябвало да се дадат всички гаранции, с цел да се обезпечат условия за проведен, спокоен и образован спор ", се споделя в изказване на Елисейския замък.

Крайните изводи ще бъдат показани през март 2023 година, точно тогава можем да чакаме и гласоподаване в Народното събрание или привикване на референдум.

Понастоящем евтаназията е разрешена напълно единствено във Швейцария, където пациентът самичък приема смъртоносната доза медикаменти. В Нидерландия, Белгия, Люксембург и Испания евтаназията е позволена при избрани условия.

Дебатът стартира в миг, когато великият френски създател Жан-Люк Годар, неприятното момче на „ Новата вълна “ избра да постави завършек на 91 годишния си живот с асистирана гибел. Евтаназията нееднократно е предизвикала и пораждане на подправени вести. Идолът на френското кино Ален Делон стана жертва на подправена вест, откакто гибелта му се появиха клюки, че е избрал непринудено да постави завършек на живота си. И въпреки по-късно информацията да бе опровергана, доста задгранични и български медии към този момент бяха популяризирали дезинформацията.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР