Френският президент Еманюел Макрон беше изправен пред нарастващ натиск в

...
Френският президент Еманюел Макрон беше изправен пред нарастващ натиск в
Коментари Харесай

Макрон под натиск,стотици ранени по време на протести във Франция

Френският президент Еманюел Макрон беше изправен пред възходящ напън в петък след бурни демонстрации, при които бяха ранени повече от 400 чиновници на силите за сигурност, а центровете на огромните градове бяха обгърнати в сълзотворен газ и пушек.

Повече от 450 души бяха задържани в четвъртък по време на най-жестокия ден на митинги от началото на годината против опита на Макрон да увеличи възрастта за пенсиониране на 64 години.

Френското президентство разгласи в петък, че визитата на крал Чарлз III идната седмица е отсрочено, откакто профсъюзите оповестиха нов ден на стачки и митинги във вторник, по време на това, което трябваше да бъде пътуването на английския монарх.

„ Предвид оповестяването през вчерашния ден на различен народен ден на митинги против пенсионната промяна във вторник, 28 март, визитата на Чарлз III, в началото планувано за 26-28 март, беше отсрочено “, се споделя в известието.

Решението беше " с цел да можем да посрещнем Негово Величество Крал III в условия, които отразяват нашите другарски връзки ", се прибавя в него.

„ Имаше доста демонстрации и някои от тях се трансфораха в принуждение, изключително в Париж “, сподели министърът на вътрешните работи Дарманин пред канала CNews, като даде данни за броя на задържаните и ранените.

Повече от 900 пожара бяха запалени към столицата в четвъртък, сподели той, като радикални анархистки групи бяха упрекнати за подпалване на несъбрани отпадъци и разтрошаване на витрини, което докара до чести конфликти с полицията за битка с безредиците.

В югозападната част на Бордо протестиращи подпалиха входа на кметството, като за малко провокираха боязън за цялата постройка, до момента в който пожарникарите не дойдоха, с цел да я изгасят.

„ Защо бихте създали цел нашата общинска постройка, всички хора в Бордо? Мога единствено да го осъдя по най-категоричния вероятен метод “, сподели кметът на Бордо Пиер Хурмик пред радио RTL в петък.

Повече от един милион души излязоха на марш в цялата страна в четвъртък, като протестното придвижване беше подсилено от тактиката и изказванията на Макрон през последната седмица.

Шумът към законодателството за смяна на възрастта за пенсиониране – което Макрон прокара през Народното събрание без гласоподаване предходната седмица – сътвори още една голяма вътрешна рецесия за президента единствено 10 месеца след втория му мандат на власт.

Но Дарманин, хардлайнер в центристкото държавно управление на Макрон, отхвърли апелите на политически съперници и протестиращи за отдръпване на пенсионната промяна.

„ Не считам, че би трябвало да оттеглим този закон поради принуждение “, сподели той.

„ Ако е по този начин, това значи, че няма страна. Трябва да приемем либерален, обществен спор, само че не спор с принуждение. “

Избирателната интензивност в Париж и други градове в четвъртък беше по-висока от предходната седмица, когато инерцията изглеждаше отслабваща.

Решението на Макрон да прокара законодателството през Народното събрание и отводът му да отстъпи в телевизионно изявление в сряда наподобява активизираха доста съперници.

„ Има същността – промяната на пенсионната система – и по-късно има другият въпрос за това по какъв начин действа демокрацията “, сподели 21-годишният студент Джудикал Юге пред Агенция Франс Прес по време на митингите.

„ Мисля, че в този момент това е по-скоро източник на яд, в сравнение с същността. “

Коментатори се питат по какъв начин ще завърши рецесията, единствено четири години откакто антиправителствените демонстрации на " жълтите жилетки " раздрусаха страната.

" Никой не знае къде е изходът. Няма елементарен ", сподели пред Агенция Франс Прес политологът Бастиен Франсоа от университета Сорбона в Париж.

„ Всичко зависи от един човек, който е заложник на политическата обстановка.

Лидерът на умерения синдикат CFDT, Лоран Бергер, сподели в петък, че е разговарял със помощник на президента и е предложил прекъсване на използването на закона за пенсиите за шест месеца.

„ Това е моментът да кажем „ слушайте, дано сложим нещата на пауза, дано изчакаме шест месеца “, сподели Бергер пред радио RTL. — Щеше да успокои нещата.

Боклук към момента се събира по улиците на Париж заради продължаващата стачка на сметосъбирачите, до момента в който блокадите на петролни рафинерии от стачкуващи служащи стартират да основават дефицит на гориво в цялата страна.

Министерството на енергийния преход предизвести в четвъртък, че доставките на керосин за столицата и нейните летища стават „ сериозни “.

Повече полети бяха анулирани този уикенд на летища в страната заради стачка на ръководителите на полети.

Профсъюзните водачи показаха удовлетворение, че протестното придвижване е получило втори вятър, като в същото време осъдиха насилието, осъществявано в по-голямата си част от анархистки групи, известни като „ черни блокове “.

Около 1,089 милиона души са протестирали в цяла Франция в четвъртък, заяви вътрешното министерство, което демонстрира, че интензивността в Париж е 119 000, най-високата за столицата от началото на придвижването през януари.

Общата национална цифра към момента е по-ниска от 1,28 милиона души, които маршируваха на 7 март, съгласно данни на държавното управление.

Синдикатите настояват, че рекордните 3,5 милиона души са протестирали във Франция и 800 000 в столицата.

Сблъсъци сред полиция и протестиращи имаше и в градовете Лил, Нант, Рен и Тулуза.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР