Френският президент Еманюел Макрон беше бурно аплодиран в американския Конгрес,

...
Френският президент Еманюел Макрон беше бурно аплодиран в американския Конгрес,
Коментари Харесай

Американския конгрес към Макрон: „Да живее Франция!“

Френският президент Еманюел Макрон беше бурно приветстван в американския Конгрес, където беше поканен да произнесе тирада, в която показа своята визия за света и за френско-американските връзки, съобщи Франс прес.

За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала пристигнаха стотици членове на двете камари на Конгреса. Те посрещнаха топло Макрон, станаха на крайници и го приветстваха три минути.

Някои от конгресмените даже скандираха „ Да живее Франция! “ .

Тръмп маха пърхот от рамото на Макрон: Сега е безукорен

Съпругата на Макрон – Брижит, пристигна в пленарната зала няколко минути преди президента и също беше приветствана от парламентаристите, които станаха на крайници.

„ Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда признат в това светилище на демокрацията, където е написана толкоз доста от историята на Съединени американски щати “, сподели Макрон на британски език при започване на речта си. Той напомни, че Франция и Съединени американски щати имат една доста специфична връзка. Говорейки за тази специфична връзка, Макрон се върна към споделената история на двете страни, почнала с френската поддръжка за Американската война за самостоятелност.
 Еманюел Макрон в Конгреса на Съединени американски щати Еманюел Макрон в Конгреса на Съединени американски щати
Той напомни, че „ нашите споделени ползи “ сплотиха Франция и Съединени американски щати през XX в. по време на двете международни войни и през Студената война, съобщи ДПА. В речта си пред американските конгресмени

Макрон се разгласи против национализма и изолационализма и прикани Съединени американски щати да останат предани на световните идеали

на съдействието пред лицето на тероризма и на други провокации.

„ Ние можем да изберем изолационизма, отдръпването и национализма – това е вид. Това може да бъде изкушаващо за нас като краткотраен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света “, сподели Макрон, който се разгласи против изоставянето на свободата и против илюзията на национализма.

LIVE | To the American people.
Address to the Joint Session of Congress.https://t.co/KRG5FZt2Di
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 25, 2018
Макрон прикани за единение пред лицето на новите съществени закани и провокациите, които носи XXI в. и които „ нашите прародители евентуално даже и не са си представяли “. Той съобщи, че в този момент Европа и Съединени американски щати би трябвало дружно да посрещнат и да намерят отговор на световните провокации на актуалното столетие. Макрон добави, че действайки в съдействие, страните могат да запазят своята лична еднаквост.

Президентът на Франция сподели, че светът се намира в сериозен миг, че страните би трябвало да работят незабавно като една световна общественост, с цел да защитят интернационалните институции като Организация на обединените нации и НАТО.

В речта си пред конгресмените Макрон отбрани концепцията за мощен мултилатеризъм*

и сподели, че това изисква и присъединяване на Съединени американски щати.
 Еманюел Макрон в Конгреса на Съединени американски щати Еманюел Макрон в Конгреса на Съединени американски щати
„ Това изисква – повече от всеки път – присъединяване на Съединени американски щати, защото вашата роля е решаваща за основаването и запазването на днешния свободен свят. Съединени американски щати са тези, които измислиха този мултилатеризъм. Вие сте в този момент тези, които би трябвало да ни помогнете, с цел да го съхраним и да го пресъздадем още веднъж “, сподели Макрон. Той повтори, че концепцията за мощен мултилатеризъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Макрон сподели, че Европа и Съединени американски щати могат да работят дружно, с цел да изградят новия международен ред на XXI в.

В речта си Еманюел Макрон сподели, че

Иран в никакъв случай не би трябвало да има нуклеарно оръжие

и предложи да се подписа по-амбициозно съглашение по иранската нуклеарна стратегия спрямо сегашния контракт, подложен на критика от Доналд Тръмп. „ По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не би трябвало да има в никакъв случай нуклеарно оръжие. Не в този момент. Не след пет години. Не след 10 години. Никога “, съобщи френският президент пред конгресмените. Пред Конгреса Макрон сподели, че актуалната договорка по иранската нуклеарна стратегия не е съвършена, само че тя би трябвало да остане в действие, до момента в който не бъде направен документ, който да я размени.

Френският президент засегна и съглашението за климата, от което Доналд Тръмп изтегли страната си. Макрон прикани за взаимни старания, с цел да „ създадем нашата планета велика още веднъж “. Той изрази вяра, че един ден Съединени американски щати още веднъж ще се върнат към Парижкото климатично съглашение.

„ Нека да се надигнем пред истината. Няма аварийна планета “ ,

сподели Макрон и конгресмените го приветстваха бурно.

Еманюел Макрон акцентира и нуждата от битка против все по-разрастващия се вирус на подправените вести. Той предизвести, че лъжите, разпространяващи се онлайн, заплашват свободите по света. „ За да защитим нашите демократически полезности, ние би трябвало да се борим с все по-разпространяващия се вирус на подправените вести, които пораждат заплаха от болест на хората с неоправдани страхове и мислени опасности “, сподели Макрон. По думите му

„ без правдива информация няма действителна народна власт “ .

Досега пред двете камари на Конгреса са говорили осем френски президенти, измежду които Шарл де Гол, Франсоа Митеран, Жак Ширак и Никола Саркози. Преди да произнесе речта си, Макрон беседва с Пол Райън, ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса. Той прегледа и библиотеката на Конгреса.

* в интернационалните връзки мултилатеризмът се отнася до съюз сред няколко страни, преследващи обща цел

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР