Френският петролен гигант TotalEnergies обяви, че съкращава с 25% инвестициите

...
Френският петролен гигант TotalEnergies обяви, че съкращава с 25% инвестициите
Коментари Харесай

TotalEnergies ще намали инвестициите си в Северно море

Френският петролен колос TotalEnergies разгласи, че редуцира с 25% вложенията в Северно море следващата година поради налога върху непредвидените облаги за петролните и газовите компании, който Обединеното кралство наложи. Компанията ще понижи със £100 млн. разноските за нови кладенци в района, написа Военновъздушни сили News.

Данъкът върху непредвидените облаги бе нараснал от 25 на 35% и ще бъде в действие до март 2028 година, защото съгласно държавното управление той  „ реализира баланс сред финансирането на разноските за живот и в същото време предизвиква вложенията ".

„ Бяхме ясни, че желаеме да насърчим реинвестирането на облагите в бранша, с цел да подкрепим стопанската система, работните места и нашата енергийна сигурност, заради което колкото повече вложения прави дадена компания в Обединеното кралство, толкоз по-малко налози ще заплащат “, обясниха от Министерство на финансите.

Шотландското държавно управление отвърна и в изказване уточни, че „ това решение акцентира, че фискалните и стопански разтърсвания, породени от държавното управление на Обединеното кралство, към този момент имат доста действителни последствия за шотландската промишленост. Ние сме безапелационни, че въвеждането на налог върху непредвидените облаги би трябвало да включва уравновесен метод сред секторите и фирмите – освен енергийните компании, непропорционално основани в Шотландия. “

TotalEnergies е един от най-големите производители на нефт и газ в Северно море и решението му да понижи вложенията ще засегне проектите за употребата на нов бунар в неговото газово находище Elgin.

„ Оценяваме въздействието върху нашите настоящи и планувани планове на следващата смяна във фискалната среда за енергийните вложители в Обединеното кралство ”, разяснява президентът на TotalEnergies за Англия Жан-Люк Гуизиу. Той акцентира, че „ нергийната промишленост работи в повтаряем пазар и е подложена на нестабилни цени на суровините. Вярваме, че държавното управление би трябвало да остане отворено за преразглеждане на данъка върху облагите от сила, в случай че цените намалеят преди 2028 година “

Данъкът върху непредвидените облаги за петролни и газови компании в Северно море бе въведен през май, откакто цените на петрола се покачиха внезапно, напомня изданието. Лихвеният % за EPL в началото беше избран на 25%. В есенното си изказване от предишния месец канцлерът Джереми Хънт разгласи, че той ще се усили до 35% от януари 2023 година и ще остане в действие до март 2028 година, макар първичните планове спомагателният данък да е с годност до 2025 година

Миналата седмица Brindex, обединяване на по-малки самостоятелни компании за изследване на петрол в Северно море, писа на Хънт, че непредвиденото нарастване на налозите съставлява „ екзистенциална опасност “ за промишлеността. Председателят на организацията Робин Алън акцентира, че нейните членове „ към този момент не могат да поемат това безкрайно данъчно задължение “ и предизвести, че това ще се отрази на работните места и енергийната сигурност на страната.

Подобно на TotalEnergies, Brindex прикани за механизъм за минимална цена, при който данъкът върху непредвидените облаги ще се задейства единствено над несъмнено ценово равнище за петрола и газа.

Както Shell, по този начин и BP обявиха, че ще преразгледат вложенията в Северно море след нарастването на налозите, само че не оповестиха съответни дейности.

Основният промишлен орган в Северно море – Offshore Energies UK (OEUK), съобщи, че решението за увеличение на EPL " подкопава доверието на вложителите ". „ Нашата промишленост планираше да влага £200 милиарда в по-широкия енергиен бранш – това включва нисковъглеродни решения – до 2030 година Това щеше да поддържа напъните на Обединеното кралство за чиста нула и климатични цели и да увеличи енергийната си сигурност, до момента в който правим този преход с ниски въглеродни излъчвания. Но... тези данъчни промени в действителност заплашват това “, означи неговият основен изпълнителен шеф Дейрдри Мичи.

„ В последна сметка вложения като тези от TotalEnergies са ужасна договорка за английския народ. Работните места, които обезпечават, стават все по-несигурни. Изкопаемите горива, които се стремят да извличат, единствено ще провалят нашите климатични цели “, счита Филип Еванс от Greenpeace UK, съгласно който данъкът върху непредвидените облаги „ не е задоволително мощен ".

 „ Бъдещето на Северно море е във възобновимата сила и колкото по-бързо държавното управление се разсъни и ни помогне да стигнем до там, толкоз по-добре “, безапелационен е деятелят.

Петролните и газови компании в Северно море се таксуват по друг метод от другите компании. Данъците върху облагата им са по-високи - те заплащат 30% корпоративен налог върху облагата си и спомагателна ставка от 10% върху това. Компаниите в други браншове се таксуват единствено с корпоративен налог от 19%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР