Френският парламент прие законопроект за регулиране на дейността на влиятелните

...
Френският парламент прие законопроект за регулиране на дейността на влиятелните
Коментари Харесай

Франция прие закон за строг контрол на инфлуенсърите

Френският парламент одобри законопроект за контролиране на активността на авторитетните персони в обществените медии за да се ограничи популяризирането на рискови артикули и трендове.

342 сенатори от целия политически набор гласоподаваха за приемането на законопроекта, заяви Euronews. " Можем да се гордеем с това невиждано съглашение ", съобщи докладчикът Амел Гакер, сенаторът, претрупан с представянето на законопроекта в горната камара.

Във Франция има към 150 000 инфлуенсъри, само че дейностите на някои от тях сложиха маркетинга в обществените мрежи пред лавина от рецензии.

" Инфлуенсърите ще продължат да работят. Те постоянно ще съществуват, само че ще знаят, че законът е там, с цел да ги накаже ", споделят вносителите на законопроекта и допълватм че текстът " ще отбрани потребителите, изключително по-младите ".

Какво трансформира законът за инфлуенсърите?

В закона правното определение за такива персони е " физически или юридически лица, които против възнаграждение активизират своята популярност измежду аудиторията си ", с цел да разпространяват артикули и услуги онлайн.

Той не разрешава популяризирането на някои практики - като естетичната хирургия и не разрешава или строго контролира популяризирането на избрани медицински произведения.

Забранява се и популяризирането на артикули, съдържащи никотин.

Относно спортните залагания и хазарта: инфлуенсърите към този момент няма да могат да промотират абонаменти за спортни прогнози, а промотирането на игри с парични залози ще бъде лимитирано до платформи, които лимитират достъпа на малолетни.

Законът също по този начин не разрешава публикуването на наличие с типове животни, чието владеене е неразрешено.

Рекламните изображения - да вземем за пример на козметични артикули, би трябвало да разкриват дали са били ретуширани или е употребен филтър, който ги прави по-привлекателни.

Наказанията за неспазване на наредбите могат да доближат до две години затвор и санкция от 300 000 евро.

Агентите на инфлуенсърите, също ще бъдат контролирани. Писменият контракт ще бъде наложителен, когато сумите, за които става въпрос, надвишават избран предел.

Текстът включва и ограничения за търсене на отговорност от обществените платформи, добавя Euronews.

Макар че доста сполучливи инфлуенсъри в Европа работят от чужбина, да вземем за пример Дубай, френският законопроект цели да изисква от тези отвън Европейския съюз, Швейцария или Европейското икономическо пространство, да подписват застраховка  в рамките на Европейски Съюз, посредством която да се сътвори фонд за обезщетяване на евентуалните жертви. Освен това те ще би трябвало да дефинират собствен юридически представител в Европейски Съюз.

Профсъюзът на основателите на наличие (Umicc) даде добра оценка на новия закон като " похвални и основни оферти ". От там обаче предизвестиха законодателите за риск от " дискриминация или свръхрегулиране " на избрани инфлуенсъри.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР