Френският парламент прие законодателни промени, с които даде зелена светлина

...
Френският парламент прие законодателни промени, с които даде зелена светлина
Коментари Харесай

Франция засилва приватизацията с концесия на основни летища

Френският парламент одобри законодателни промени, с които даде зелена светлина на приватизацията на държавните дялове в сдружението Aéroports de Paris (ADP), което оперира някои от най-големите летища в страната - " Шарл дьо Гол ", " Орли " и " Льо Бурже ". Целите на приватизацията са понижение на държавния дълг съобщи Le Figaro.

Зад измененията стои държавното управление , което упорства, че след приватизацията ще продължи да разполага с принадлежности да управлява цените, както и със самото опериране на летищата. Според френския министър-председател, концесията на летищата за 70 години ще подмогне повишаването на стратегическите активи.

Всички интервенции, свързани с митниците и граничната сигурност , ще продължат да бъдат обслужвани от страната . В същото време социалистическата съпротива се противопоставяше на приватизацията с обвиняването, че страната се отхвърля от " гъската със златните яйца ".

Средствата, които ще генерира концесията на ADP, ще бъдат употребявани за финансиране на фонд за нововъведения на стойност 250 милиона евро .

Друг претекст за концесиониране на летищата е обвързван с потребностите да се финансират спомагателни вложения, свързани с намаляването на замърсяването на въздуха, които се чака да доближат 55 милиона евро, както и вложения в звукоизолация на постройките. До 2023 година се чакат и вложения, свързани с въздушния надзор, които да понижат кръженето на самолетите над летището преди кацане.

Приватизацията на ADP е поредна стъпка на държавното управление за понижаване на собствеността на френската страна в разнообразни компании, които до неотдавна бяха определяни като стратегически.

През февруари Народното събрание утвърди приватизацията на миноритарния държавен дял в енергийното сдружение Engie . Държавата има 23.64% от сдружението, само че 34% от акциите, които имат право на глас. Една от аргументите за приватизацията е потребността от увеличение на капитала на сдружението и набиране на в допълнение финансиране.
Министърът на стопанската система на Франция Бруно льо Мер изясни, че приватизацията на Engie има за цел сдружението да се разрасне и да има опция да влага в произвеждане на електрическа енергия от възбновяеми източници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР