Френският Национален институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) отчете

...
Френският Национален институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) отчете
Коментари Харесай

Френският БВП скочи с рекордните 7%, най-висок ръст от 1970-а

Френският Национален институт за статистика и стопански проучвания (INSEE) регистрира исторически растеж на стопанската система през 2021 година - със цели 7%, написа Le Figaro. Това е предварителна оценка.

Такъв висок индикатор, отбелязва вестникът, не е постиган от 52 години насам и с него Франция може да се трансформира в страна с една от най-динамично разрастващите се европейски стопански системи.

След като загуби 8% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година за първи път след Втората международна война, френската стопанска система възобнови растежа си през 2021 година.

В последната си прогноза от декември INSEE предвижда растеж от 6,7% през 2021 година. Това бе почти в сходство с прогнозата на Централната банка на Франция и удостовери способността на френската стопанска система да се върне до края на 2021 година на равнището на икономическа интензивност, каквато беше преди пандемията.

Вестникът прецизира, че държавното управление не е ревизирало публично личната си прогноза за напредък от 6,25%, само че министърът на стопанската система и финансите Бруно льо Мер призна, че тази цифра може да бъде надхвърлена.

За забележителен стопански напредък свидетелстват и данни за леко понижение на безработицата в страната.

Всички положителни вести обаче имат цена, заключава вестникът, като показва, че общо страната е похарчила малко повече от 60 милиарда евро предходната година, което докара до недостиг на държавния бюджет от към 7% и обществен дълг от към 113 % по отношение на Брутният вътрешен продукт.

През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен артикул на Франция се е нараснал с 0,7% на тримесечие, заяви Insee. Анализаторите предвидиха приблизително растеж на Брутният вътрешен продукт с 0,5%, написа money.bg.

През третото тримесечие растежът на френската стопанска система възлиза на 3,1% на тримесечна база.

Потребителските разноски във Франция през интервала октомври - декември се усилиха с 0,4% след повишаване с 5,6% тримесечие по-рано, държавните разноски се усилиха с 0,3% след скок от 2,7% предходния тримесечен интервал. В същото време растежът на бизнес вложенията се форсира до 0,5% от 0,1%.

Обемът на износа от Франция през четвъртото тримесечие нараства с 3,2% по отношение на третото тримесечие на годината, вносът нараства с 3,6%.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР